– Det er et nytt fenomen, og det blir bare verre.
Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene, er bekymret over en tendens han mener fører til forskjellsbehandling når kommunene skal ha tegnet bygg.
Han bruker skoler som eksempler.
Ulovlige krav
– Det skjer stadig oftere at de krever at arkitektkontoret nærmest skal ha tegnet opp til tre skoler i løpet av de siste tre årene for i det hele tatt å få lov til å konkurrere. Det er riktignok åpnet for slike krav i lov om offentlige anskaffelser, men det gjelder for helt spesielle bygg der det er nødvendig å dokumentere kompetanse. Det gjelder ikke alminnelige skoler, det nærmer seg lovbrudd, sier Skavang.
Nå har han satt ned et ekspertutvalg som skal lage en veileder. Sammen med Difi, Direktoratet for forvaltning og IKT, vil han spre denne til kommunesektoren.
– I tillegg til at det er en feiltolkning av lov om offentlige anskaffelser mener vi at denne praksisen også kan være brudd på forbudet mot å stille konkurransevridende krav.
Ikke nedgang – foreløpig
Skavangs oppgitthet over kommunene kommer frem etter et spørsmål om hvordan 2012 ser ut for arkitektene.
Så langt merker de ikke noe til finanskrisen i Norge, men de firmaene som har kontor i Sverige og Danmark merker fallende etterspørsel der.
Arkitektene er bekymret.
– Med en ny finanskrise, hvor offentlige prosjekter blir redningen, må arkitektkontorene ha offentlige referanser å vise til. Derfor konkurrerer de nå hardt om offentlige prosjekter og falbyr hverandre i kampen om oppdrag, sier Skavang.
Det var i den settingen problemstillingen om alt for strenge og ulovlige krav kom opp.
Arkitektbedriftene: Vil ha elsertifikater for bygg
Ja til kollektivt utviklingsarbeid med energieffektivisering
Uenig med SSB
I Byggenæringens Landsforening er konstituert administrerende direktør Arne Skjelle forbauset over tall fra Statistisk sentralbyrå.
I et oppslag med næringsminister Trond Giske i Dagens Næringsliv nylig går det frem at treindustrien har hatt en vekst fra 10 000 til 16 000 ansatte fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.
I samme artikkel gikk det frem at norsk industri går så det griner.
– I det bildet kjenner vi oss ikke igjen. Når Trond Giske sier at spesielt treindustrien har det så bra, så stemmer ikke det med virkeligheten der ute. Den delen av byggeindustrien er blant de som er mest presset, sier Skjelle. Jeg håper departementet oppdaterer seg så de ikke baserer sin politikk på gale tall.
Les også: Trappebank i Barcode
Krangler om skyskraper på Filipstad
Frykter finanskrisen
Ellers er Skjelle og byggenæringen måtelig fornøyd.
– 2011 har ikke vært noe toppår, men et greit år.
For 2012 frykter byggenæringen at finanskrisen i Europa skal gjøre seg gjeldende også i Norge.
– Det er stor usikkerhet, bankene blir mer tilbakeholdne med å gi lån. Det kan påvirke hvordan bedriftene reagerer. Vi går inn i 2012 med brukbar aktivitet, men marginene er presset og resultatene er ikke de beste, sier Skjelle.
Les også: