MOBIL

Dette betyr doble prosessorer for deg

I år får vi mobiltelefoner med doble prosessorkjerner. Her er en kjapp innføring i hva dette innebærer.

10. jan. 2011 - 15:42

Vi har allerede skrevet side opp og side ned om LGs kommende Optimus 2X, som blir den første mobilen på markedet med to prosessorkjerner. Og de fleste andre produsentene følger etter.

Les også: Slik blir supermobilene »


Hva er vitsen?

Vi skal innrømme at vi tenkte det samme som tusenvis av andre da vi første gang hørte at doble prosessorkjerner er på vei til mobiltelefonen: Hva i huleste skal dette være godt for?

I dag er vi heldigvis litt smartere, og har innsett at dette er et stort steg i riktig retning. Her er en kjapp innføring i hva doble prosessorer i mobiltelefoner vil innebære i praksis. 

Kan dra dobbel last

En veldig vanlig misforståelse er at to prosessorer på 1 GHz tilsvarer én prosessor på 2 GHz.

For å få et greit inntrykk av hvordan det egentlig fungerer, kan du se for deg en lastebil med en toppfart på 90 km/t og en lastekapasitet på 100 tonn. Se deretter for deg at du skal flytte en last på 200 tonn. Med to biler vil du fremdeles flytte lasten i 90 km/t, men du får flyttet dobbelt så mye av gangen.

På samme måte vil to prosessorer dele på arbeidsoppgavene, og i noen tilfeller vil nok ting gå dobbelt så raskt som om du bare hadde én prosessor. 

Døden for batteriet? Tvert imot.

Men nå er det ikke slik at doble prosessorer er laget for å presse ytelsen maksimalt. Om begge kjernene skulle kjørt på full hastighet hver gang du utførte en oppgave, hadde du konket batteriet i telefonen din før du visste ordet av det.

Det mest interessante med dobbeltkjerner er muligheten til å kjøre hver prosessor på langt lavere hastighet enn tidligere, samtidig som telefonen greier å ta unna like mange oppgaver.

To prosessorer som kjører på 50% kapasitet vil altså kunne gjøre unna like mye arbeid på samme tid som en enkeltkjerneprosessor som brenner av krutt på full styrke.  



RÅ KRAFT: Nvidia entrer nå mobilmarkedet med Tegra 2-plattformen sin, som i tillegg til å være kjapp, også er gjerrig på strømmen. 

Ifølge Nvidia, som står bak Tegra2-plattformen, vil to prosessorer som kjører på halv styrke trenge hele 40 prosent mindre strøm enn en enslig prosessor som kjører på maks. Med tanke på at prosessoren er den mest strømkrevende komponenten i mobiltelefonen din er dette lovende saker.

Strømstyring viktigere enn noensinne

Om produsentene kun tenkte på batteritid ville de låst begge prosessorene til halv kapasitet, men dette kommer ikke til å skje. Selvsagt er det greit å sparke fra på full styrke når ekstra tunge oppgaver skal utføres.

I tillegg til to ARM Cortex A9-prosessorer, er Tegra 2 (og konkurrerende plattformer) utstyrt med dedikert maskinvare for grafikk og videodekoding, brikker som tar seg av trådløse teknologier som GPS, Bluetooth, HSPA og GSM og andre av de mest strømkrevende funksjonene i en mobiltelefon.

For å gi en best mulig brukeropplevelse uten at batteriet blir tømt på en time er derfor såkalt "intelligent strømstyring" et av de viktigste feltene i de kommende mobiltelefonene. Før en dobbeltkjernemobil kan kalles klar for markedet er det helt nødvendig at den er i stand til å gi gass når det trengs, og å bremse like raskt når arbeidet er unnagjort.

Og produsentene tar heldigvis denne oppgaven på alvor, istedenfor å falle for fristelsen ved å sende supertelefoner med én times brukstid på markedet. 

LGs Optimus 2X er et bra eksempel. Finjustering av strømstyringen på denne er så godt som den eneste grunnen til at du ikke allerede kan plukke den fra butikkhyllene.

Les også:

LG har monstertelefoner på vei »

Rå kraft fra Motorola »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.