Apple oppdaterte 9. april sine operativsystemer OS X Yosemite for Mac, og med på lasset kommer bildebehandlingsprogrammet Photos - eller Bilder, som det blir hetende på norsk.
Dette programmet ble varslet sammen med fjorårets lansering av Yosemite, og har de siste ukene vært tilgjengelig i betaversjon.
Nå er den endelige versjonen ute, sammen med siste oppdatering av Yosemite. Samtidig blir også iOS oppdatert med relaterte funksjoner for iPhone og iPad.
Les også: Dette synes testerne om Apple Watch
Erstatter iPhoto og Aperture
Bilder skal erstatte både iPhoto og Aperture for organisering og behandling av bilder for Apple-brukere.
iPhoto har fulgt gratis med operativsystemet, mens Aperture har vært et betalt og mer avansert alternativ for profesjonell bruk. Begge programmene kan fortsatt brukes, men vil ikke bli videre utviklet av Apple.
I Teknisk Ukeblad har vi installert og gjort oss noen førsteinntrykk av Apple Bilder, både fra et profesjonelt og mer alminnelig perspektiv. Dette er hva vi har funnet ut så langt:
Installering
Veldig enkelt. Kjør vanlig programoppdatering, så vil Apple Bilder installere seg selv og være tilgjengelig i docken.
Ved første gangs bruk kan du velge å bruke iCloud for å gjøre bildene tilgjengelig på iPhone og iPad. Mer om det senere.
Du kan også veldig enkelt importere eksisterende bilder fra iPhoto eller Aperture.
Forvent at dette vil ta litt tid hvis du har mange bilder. Importering rett fra minnekort eller kamera er også intuitivt og greit.
Les også: På størrelse med en minnepinne: Microsoft viser frem knøttliten PC
Utseende
Førsteinntrykket av Bilder er det ekstremt forenklede oppsettet, der du ikke ser stort annet enn bildene dine.
Dobbelklikk på et bilde, og det fyller hele skjermen i all sin prakt. En liten "Endre"-knapp lar deg nå redigere bildet. Det er ingen hemmelighet at designet er dypt inspirert av mobilopplevelsen i iOS, med forenklinger i alle ledd.
For oss framstår dette moderne og brukervennlig, mens andre programmer plutselig virker håpløst gammeldagse. Vi brukte svært kort tid på å forstå hvordan Photos fungerer.
Redigering
Det første som møter oss blant redigeringsverktøyene er “Forbedre"-knappen. Den skal som man skjønner gjøre bildet litt bedre, og det ser den ut til å lykkes overraskende godt med.
Men forvent ingen mirakler. På våre bilder opplever vi mindre, men gode forbedringer i farger, kontrast og lysnivå.
Andre umiddelbare valg handler om beskjæring, rotering, retusjering, filtre og justering. Filter-funksjonen er slik mange kjenner det fra apper som Instagram, som ofte gir et retropreg på bildene.
Retusjering er en enkel måte å fjerne støv og kviser på, mens de store endringene er lagt til “Justering"-funksjonen. Som altså handler om normal bilderedigering.
I utgangspunktet er det bare tre enkle valg for redigering, for de helt enkle endringene. Men en “Legg til”-funksjon lar deg finne fram de mer avanserte funksjonene for hvitbalanse, skarphet og annet.
Til sammen vil dette gi nok funksjoner for de aller fleste bilder og fotografer, på en måte som er svært enkelt å håndtere.
Les også: Apples nye Macbook prydes av nordnorsk natur
Deling
Apple har gjort det enkelt å dele de ferdige bildene rett til sosiale medier, andre programmer og faktisk direkte til mobil - ved hjelp av iMessage som er godt integrert i OS X Yosemite. Elegant.
Apple Bilder er fra grunnen av utviklet med tanke på nettskyen, der bildene kan deles mer eller mindre sømløst mellom datamaskiner, mobiler og nettbrett. Fundamentet her er iCloud, der du må kjøpe ekstra plass for at det skal være særlig nyttig.
Her finnes det ulike modeller fra 5 gigabyte gratis lagring til 149 kroner for 1 terabyte.
Apple Bilder bruker en avansert modell for lagring av fullversjoner og visningsversjoner av bildene, samt tilgjengelig lagring på hver enhet.
Dermed kan du for eksempel lagre fullversjoner på iCloud, mens bare visningsbilder kommer opp på mobilen - for å spare plass. Derfra kan du når som helst laste ned fullversjoner om du skulle ønske det.
Les også: Denne «må» du ha til den nye Macbooken. Og den koster skjorta
Mobilen
En elegant følge av iCloud-integrasjonen er at mobilbildene automatisk kommer opp i Bilder, etter hvert som de blir tatt. Derfra kan du enkelt redigere bildene før du legger dem ut på bloggen, Facebook eller tilbake på mobilen.
Motsatt blir altså speilrefleksbildene direkte tilgjengelig på mobilen, etter hvert som de lastes inn på datamaskinen. For oss virker dette som en optimal løsning, uten at vi har fått testet dette særlig i praksis ennå.
Hva med proffene?
Om Bilder fungerer bra for de fleste, er historien annerledes for mange profesjonelle. Fotografer som har brukt Aperture i mange år, undertegnede blant dem, vil savne noen vesentlige funksjoner i Apple Bilder.
For det første mangler kurveredigering, og en hel rekke andre redigeringsvalg. Videre er det svært begrenset hvor mye informasjon som kan legges inn om bildene, slik man er avhengig av i alle vanlige bildearkiver og profesjonelle bildeflyter.
Det er mulig å legge inn tittel, tekst og stikkord, mens mengder av andre valg er utelatt. Dette vil nok alene utelukke bruk for mange profesjonelle, i hvert fall til det eventuelt blir ordnet opp i.
Til slutt mangler muligheten for å redigere bildene direkte i et eksternt program som Photoshop. Også dette vil nok utelukke profesjonell bruk for mange.
Mange tror at disse funksjonene vil komme etter hvert, men det er vanskelig å vite noe om på lanseringstidspunktet. Mangelen på profesjonelle funksjoner kan like gjerne være et bevisst valg fra Apple, for å holde det hele enkelt.
Foreløpig konklusjon
For dem som bruker både Mac, iPhone og eventuelt iPad, kan Bilder være den etterlengtede løsningen på problemet "Hvordan skal jeg få orden på bildene mine".
Nettsky-integrasjonen er svært elegant, og vi ser fram til å bruke dette videre i tiden som kommer. Bilder mangler mye, men har likevel tilstrekkelig med funksjoner for de fleste.
Profesjonelle brukere bør likevel vurdere å gå over til Adobe Lightroom, som er et utmerket alternativ til Aperture.
Les også:
Canon lanserer kompakt universalkamera
Youtube eksperimenterer med ny kvalitet: Kneler maskinen din når du ser på?