I starten av desember åpnet verdens høyeste trehus i Bergen.
«Treet», som bygget heter, består av 14 etasjer, og er hele 51 meter høyt. Det kan dermed smykke seg med tittelen verdens høyeste trehus. Enn så lenge.
I 2017 skal nemlig «Brock Commons» så ferdig. Et 53 meter høyt bygg, som dermed overtar rekordtittelen fra det norske bygget etter kort tid.
Et bebodd laboratorium
«Brock Commons» skal bli en 18 etasjer høy studentblokk i tre på University of British Colombia i Vancouver, Canada.
Bygget, som er designet av Acton Ostry Architects, skal etter planen huse 404 studenter i 272 ettromsleiligheter, samt 33 større leiligheter.
Planen er at huset skal fungere som et laboratorium for overvåking og videreutvikling av større trebygg.
Kortvarig tittel
Men heller ikke «Brock Commons» kan forvente å beholde tittelen som verdens høyeste trebygg lenge.
I Wien planlegges nemlig 84 meter høye «HoHo Vienna».
Også dette bygget planlegges i tre. Det skal bestå av 24 etasjer og butikker og restauranter.
Bygget skal etter planen ha byggestart i år, og ta rundt to år. Noe som gjør at også «Brock Commons» vil miste verdensrekordtittelen i løpet av et års tid.
«Jukser» med betong
Mens «Treet» består av en kombinasjon av massivtre og limtre med betongplattformer mellom de ulike fasene for å få tilstrekkelig tyngde, bygges både «Brock Commons» og «HoHo Vienna» med betongkjerne.
– Om man definerer et trebygg som et bygg der treet tar alle kreftene, også de horisontale, vil ikke de planlagte byggene frata «Treet» verdensrekordtittelen, sier Åge Holmestad, direktør i Moelven Limtre.
Som mener de to byggene som er planlagt i Vancouver og Wien ikke kan defineres som rene trebygg, men som hybridbygg.
– Bygget i Vancouver har et byggesystem med en innvendig kjerne av betong som tar hovedbelastningen på bygget. Utenfor betongkjernen er det et system med søyler, bjelker og dekker i tre. Dette er ikke et bygg der trekonstruksjonene alene håndterer jobben. Byggesystemet er smart, men kanadierne utfordrer definisjonen på hva man skal kunne kalle et trebygg, sier han.
Og legger til at det samme gjelder bygget i Wien.
– Det bygges på tilsvarende måte som i Vancouver, altså med en kjerne av betong som gjør grovjobben med hensyn til konstruksjonen, sier han.
Ny norsk rekord
Det fins ikke en internasjonalt omforent definisjon på hva man kalle et trehus enda. Men selv om man skulle definere «Brock Commons» og «HoHo Vienna» som hybridbygg, er det fremdeles en mulighet for at «Treet» vil miste tittelen i løpet av noen år.
I Brumunddal ønsker nemlig eiendomsinvestor Arthur Buchardt å bygge det 66 meter høye «Mjøstårnet».
Dersom planene realiseres kan bygget stå ferdig i 2018, og overta den norske verdensrekorden.
– Dette bygget vil i likhet med «Treet» være et fullverdig trebygg med alle hovedkonstruksjonene i tre, så om det realiseres er jeg helt enig i at rekorden vil være slått, sier Holmestad.