BYGG

Dette er 5 driller i én maskin

Slik er Bosch sitt nye tilskudd i bruk.

7. nov. 2015 - 10:00

Da elektrisk hjemmeverktøy begynte å ta av på 60-tallet var dette DYRT. Så kostbart at de fleste kjøpte en drill, og så kom høvler, slipemaskiner, sirkel- og stikksager og mye annet som motorløse adaptere.

Det ble mye skruing av og på med slikt. Etter hvert som masseproduksjonen ble automatisert falt prisene, og vi fikk råd til å kjøpe hver enhet med egen motor.

Fremover til fortiden                   

Bosch nye FlexiClick 5-i-1-system, med systemnavnet GSR 18 V-EC FC2 Professional, minner oss litt om gamle dager, men i sterkt forbedret form. Her dreier det seg ikke om en lang rekke ulike verktøy, men om fire varianter av boring. Og unbrakonøkkelen er erstattet av et svært enkelt klikk- og vrifeste.

Navnet 5-i-1 kan virke litt forvirrende med det samme. Det er bare fire boreforsatser. Den femte er maskinen uten noen av forsatsene fordi den har en bitholder i senter.

Det er ikke dumt fordi den sammen med det svært korte motorhuset gjør at du kommer til lett på trange steder. I tillegg til at du alltid vet hvor bitholderen er blitt av. Det er også mulig å bore med bare bitfestet, men da må borene ha en sekskantstamme, og ikke en rund en.

Ideelt sett kunne man tro at det var bedre med fire ulike driller, men det er neppe tilfelle her. For det første ville man ende opp med en helt annen pris og mye mer å holde rede på. For ikke snakke om den ekstra vekten. Dessuten er det en stor fordel at et par av verktøyene kan posisjoneres rett vinkel i forhold til selve drillen.

For de fire forsatsene som følger med er jobben til basemaskinen å rotere med to gir og stå for momentjusteringen.

Helt vanlig

For de som først og fremst trenger en vanlig drill gjør maskinen den jobben også. Den har en forsats med en helt vanlig chuck som gjør den jobben, og det er nok den som vil være mest i bruk.

I det minste til boring. For å skru er det best å ta av forsatsen helt siden bitholderen er «støpt» fast i maskinen.

Inntil veggen

En ting som alltid er fryktelig vanskelig er å få inn skruer i nærheten av hjørner og vegger. I de fleste boremaskiner er det umulig å posisjonere rotasjonsaksen til bitholderen tett inntil veggen fordi motorhuset står i veien.

Løsningen kan være en fleksibel aksel, men da får du ikke samme trykk og kontroll med skruen. I samlingen av smarte forsatser har Bosch løst problemet med en bitholder som roterer helt ute i periferien av forsatsen.

Med den kan du skru, og bore med spesialbor, uten at maskinen kommer i veien. Og på samme måte som med vinkelforsatsen kan forsatsen roteres rundt til 16 ulike posisjoner slik at selve maskinen ikke kommer i veien.

Vinkelbor

Trenger du å bore, eller skru, på vanskelig tilgjengelige steder ligger det også en vinkelchuck i kassen. Avheng av hvor det skal bores, eller skrus, kan man flytte vinkelen dit det passer best i forhold til basemaskinen.

Resultatet er faktisk ganske imponerende. Rent bortsett fra at det er krøkkete å komme til med noe som helst på bortgjemte steder er det mulig å skru og bore der det knapt har vært mulig før.

Se drillen i aksjon i videoen under. Artikkelen fortsetter.

 

Borhammer

Den siste forsatsen er noe så spesielt som en borhammer. For å komme gjennom stein og betong. De fleste batterimaskiner som kan bore i slike materialer har et slagverk.

Det betyr svært mange, men lette slag. En borhammer, derimot, har få, men mye kraftigere slag. Det er mye mer effektivt for å komme gjennom harde og sprø materialer.

Det er i hvert fall teorien. Boschmaskinen leverer 4800 slag i minuttet på fullt turtall og hvert av dem har en slagenergi på 1 Joule. Til sammenlikning leverer Milwaukeemaskinen 32 000 slag i minuttet. Det sier seg selv at det ikke blir like stort trøkk i hvert slag, men antallet trekker opp ytelsen.

I praksis kom vi oss nesten like fort gjennom 10 mm stein med denne som med Boschen. Men da vi satte på et 14 mm bor ble forskjellene åpenbare. Bosch-maskinen med hammerverkt boret mer enn dobbelt så fort. Nettmaskinen fra Biltema klarer så vidt noen millimeter.

Selv om drillen med slagverk fra Milwaukee hang med til 10 mm diameter i stein ville vi foretrukket en hammermaskin slik som Bosch-en. Det er lettere å bore med en slik fordi du ikke trenger å mate så hardt selv. Det må man gjøre med en slagmaskin, ellers blir det ikke rare inndriften.

Hammerforsatsen til Bosch er basert på SDS-pluss bor. Det er bor hvor alle har samme diameter på stammen og klikkes på plass. Da sitter de slik at de ikke løsner.

En boremaskin med slagverk benytter vanlige runde steinbor som spennes fast i chucken. Slike bor finnes i svært mange kvaliteter, og vi vil anbefale å styre unna de billigste kvalitetene. Kvalitetsbor varer mye lengre og er slipt slik at de borer raskere i stein. Det er også mulig å spenne opp SDS-pluss bor i en chuck.

Det koster

Hele settet fra Bosch koster 4698 kroner pluss moms, men da får du bormaskinen, de fire forsatsene, to 4 Ah (18 volt) batterier og lader, levert i en koffert. Det er vanskelig å sammenligne dette med noe som helst, for såvidt vi vet finnes det ikke noe tilsvarende på markedet.

Spørsmålet er om man trenger alt sammen. Det de aller fleste trenger er en god drill, og det kravet er oppfylt med den ene «vanlig»-forsatsen. Det skader heller ikke at maskinen kan jobbe uten forsats og bli til en svært kompakt skrumaskin med bitholder i stedet for chuck.

Det er heller ikke dumt å ha en slaghammer som kommer seg gjennom betong og stein. Det trenger de fleste før eller siden.

De to siste adapterne er mer eksotiske, men med basisbehovene dekket er man allerede på god vei til å få disse. Om ikke gratis, så rimelig. Før eller siden kommer de til nytte og gleden ved å ha noe som kommer til der ingen andre verktøy har sjans er ikke til å kimse av. Alltid beredt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.