BYGG

Dette er den kraftigste batteridrillen vi har testet

Milwaukees nye verstingmodell M18 FPD.

10. nov. 2015 - 19:30

Den likner på Kraftig, men tung boremaskin på batteri , som vi testet i sommer, men i motsetning til denne, som også skilte seg ut som spesielt kraftig, er nykommeren rene Herkules i forhold. Mens M18 CDD kan produsere et dreiemoment på 80 Nm presterer 18 FPD utrolige 135 Nm.

Det er mer enn vi har sett i noen annen batterdrill, selv på modeller på 36 watt. Men også så kraftig at det kan være farlig å bruke en slik redskap uten å vite hva man gjør. Skal du bore 16 mm hull i stål, eller 65 mm i tre, som den klarer, må du så og si ha begge hendene på rattet.

Ellers er det lett å brekke hånden om du borer fast. Derfor kommer også drillen med et ekstra langt tohåndsgrep slik at man får kontroll på momentet.

Drillen har også en rotasjonshastighet på 2000 o/min i 2. gir. Det har vi ikke sett på noen annen batteridrill.

Eikehardt

For å få et begrep om dreiemomentet tok vi en 70 mm hullsag og lot denne og to andre driller få kjørt seg i massiv eik. Det er vanligvis en jobb for nettdrevne driller og ikke noe man ofrer batteridrillen på.

Men 18 FPD hadde absolutt ingen problemer med boreoperasjonen. Både dreiemomentet og turtallet gjorde at den ikke nølte det minste da vi presset hullsaga inn i eikeplaten.

Begge de to andre drillene klarte også å sage, men på langt nær så raskt og problemfritt. Overraskende nok var den den mye større drillen fra Biltema på 710 watt som hadde størst problemer.

Til tross for at den hadde direktekontakt med strømnettet stoppet den opp. Da klarte den nye Boschen seg hakket bedre, men den saget på langt nær så raskt, og elektronikken slo ut et par ganger og sa fra om at dette var noe i overkant av hva den var beregnet på.

For riktig å tyne dreiemomentet i 18 FDD testet vi den med en 127 mm hullsag og det gikk aldeles utmerket. I eik!

I stein

I tillegg til å rotere med heftigere ytelse enn vi har sett i noen batteridrill har M18 FPD også slagverk. Den fås også i en versjon uten, men slagverket legger ikke på mange mm i lengdeaksen.

Når drillen slår med fullt turtall slår den 32 000 slag i minuttet. Vi testet den i en passe hard stein og opptil 10 mm var den faktisk like rask som hammerdrillen til Bosch. Man da vi gav den oppgaven å komme seg inn i steinen med et 14 mm bor ble forskjellene større.

Her var Boschen omtrent dobbelt så rask. Likevel er det er svært bra resultat for det er ikke mange hull man trenger som er mer enn 10 mm. Drillen fra Biltema hadde også slagverk, men den var til sammenlikning ikke mye tess.

Den vibrerte og slo, men kom ikke mange millimeter inn i steinen. Her var 14 millimeter alt for mye, selv om den med store anstrengelser klarte å bore 10 millimeter.

Ingen billigdrill

Maskinen fra Milwaukee, M18 FPD-502C, er heller ingen billig sak. Ferdig levert i koffert, med to batterier og lader, koster stasen 3990 kroner pluss moms. Har du batterier og lader fra før kommer maskinen i såkalt soloversjon for 1990 kroner puss moms.

Dette er nok den ultimate maskinen for de som vil sende nettdrillen på loppemarkedet. Med så mye kraft som den leverer er argumentet for å holde seg med en 230 volts drill borte. Denne er kraftigere enn de fleste av dem som ikke er på 800 watt, eller mer, og den har i tillegg et særdeles effektivt slagverk.

Maskinen er den mest potente batteridrill vi noen gang har testet, men de som kjøper en slik bør være klar over faren ved å ha et verktøy med med 135 nm i hånden. Bruk av tohåndgrepet burde nesten vært trykket på kofferten med utropstegn bak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.