KRAFT

– Dette er en bitter skuffelse

EUs svar på den norske månelandingen ser ut til å gå i vasken.

PROBLEMER: Ingen CCS-prosjekter i Europa er i rute og EU finner ingen å gi støtte til.
PROBLEMER: Ingen CCS-prosjekter i Europa er i rute og EU finner ingen å gi støtte til. Bilde: colourbox.com

EU mål om å etablere 12 demonstrasjonsprosjekter for karbonfangst og -lagring (CCS) innen 2015 ser ut til å ryke.

Trekker seg

Det eneste prosjektet i Frankrike som Europakommisjonen i år har foreslått å støtte med 250 millioner euro svever nå i uvisse.

Det franske prosjektet går ut på å fange CO2 fra et stålverk i Florange og lagre den i saltvann ca. 100 km sør for Verdun. Nå vil eierne av stålverket ArcelorMittal av tekniske årsaker ikke forfølge prosjektet videre.

–  Dette er en bitter skuffelse, sier Chis Davies, britisk liberal demokrat, i en kommentar.

Les også:

Stoltenberg sår tvil om Månelandingen

CO2-fangst ikke dyrere enn vindkraft  

Ingen støtte til CCS

Davies var ansvarlig for å introdusere EUs spesielle finansieringsmekanisme for CCS, den såkalte NER 300.

Ordningen går utpå å selge CO2-kvoter i to omganger. Først 200 millioner kvoter i 2012 og så 100 millioner i 2013. Inntektene skal gå til å bygge storskala CCS-prosjekter og innovative, men ikke kommersielle fornybarprosjekter.

–  Mer enn 1,5 milliarder euro av EU-midler er tilgjengelig for å oppmuntre prosjekter av karbonfangst og-lagring (CCS). Disse midlene vil nå bli viderekoblet til nye fornybare energiprosjekter, sier Davies.

– Skuffende

Leder i Bellona, Frederic Hauge, er nå i Brussel og følger utviklingen.

–  Av de åtte kandidatene til CCS-anlegg, endte det med at ingen var i stand til å tilfredsstille kommisjonens krav til CO2-finansiering, sier Hauge.

Han er skuffet over utfallet. 

–  Årsakene er mangfoldige. Mangelfull finansiering av investeringskostnadene, manglende finansiering av driftskostnader, manglende implementering av EUs lagringsdirektiv for CO2, men også uenigheter mellom kommisjonen og medlemslandenes regjeringer.

Les også: Testsenteret på Mongstad åpnet

SKUFFET: Men Bellona leder Frederic Hauge mener at det fortsatt er mulig å få på plass fire anlegg før 2020.
SKUFFET: Men Bellona leder Frederic Hauge mener at det fortsatt er mulig å få på plass fire anlegg før 2020.

Store utfordringer

Per august 2012 var det fem demonstrasjonsprosjekter som virket å ha en slags fremdrift: Don Valley (Storbritannia), Belchatow (Polen), Rotterdam/Rozenburg/Green Hydrogen (Nederland), Porto Tolle (Italia) og Compostilla/CIUDEN (Spania).

Alle disse fem synes likevel å ha betydelige utfordringer når det gjelder kostnadsøkninger og finansiering, med signaler om utsettelse fra 2015 til perioden 2017 til 2019, ifølge en artikkel på Europaportalen.

–  Prosjektet Grønn Hydrogen i Holland var en av de fremste kandidatene, men Kommisjonen mener at Hollandske myndigheter ikke har stilt tilfredsstillende garantier til rådighet for å påse at finansieringen var i boks, sier Hauge. 

Får beholde pengene

EUs CCS-plattform jobber nå for å foreslå nye løsninger som kan møte industriens og myndighetenes behov for finansiering.

–  Stålfabrikken til AcelorMittal i Florange vil sannsynligvis få beholde de 250 millioner euroene de fikk tildelt i to år fremover. Det vil kunne gi dem den nødvendige tiden for å få prosjektplanleggingen sluttført. Den franske stat har lagt 180 millioner euro på bordet.  Dette er en kamp hvordan eierinteressene i industrien prøver å unngå CCS, mener Hauge.

Les også:

Slik skal Sargas gjøre CO2-fangsten kommersiell

– Ingen alternativer til kull  

Fortsatt håp

Han mener at det fortsatt er håp for at EU-landene vil kunne bygge fire eller fem anlegg i god tid før 2020.

–  Inntektene fra auksjonering av de resterende 100 millioner utslippskvoter blir allokert i 2014. Basert på kvoteprisen vil pengene kunne dekke femti prosent av to – og kanskje tre fullskala demonstrasjonsanlegg. Men for all del, vi er veldig skuffet. For pengene forventet fra NER300-programmet har nærmest forvitret med den lave kvoteprisen.

Uro i markedet

Hauge understreker at det for tiden er mye uro i energimarkedet i Europa:

–  Store kapitalinvesteringer står tidvis mye stille, skifergass har rystet markedet, samtidig som tyskerne virkelig har vist hva sol kan gjøre.  Kraftprodusentene sutrer mye og vil ikke ha dette tredd ned over seg.  Det eneste alle synes enige om er at uten CCS så klarer vi ikke å kutte utslippene.

–  Bare å glemme

–  Det er bare å glemme karbonfangst og lagring. Det kommer aldri til å bli noe av, mener Richard Newell, talsmann for U.S. Energy Information Administration (EIA).

Newell har blant annet vært rådgiver for USAs president Barack Obama og vært leder for Energy Information Administration (EIA) i USA, som er USAs offisielle byrå for energistatistikk og analyse.

Newell har ingen tro på en faktisk gjennomføring av CCS-konseptet.

Les også:

Slik fungerer månelandingen

– Mer testing av CO2-fangst er bortkastet

CO2-renseanlegget kan bli stående uten CO2  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.