CV

Dette er HR-guruens formel for den perfekte CV

Lazlo Bock håndterte 100 nyansettelser hver uke. Noen trekk gikk igjen blant dem som fikk jobb.

Google-headhunter Lazlo Bock mener folk flest har feil innhold i CV-en.
Google-headhunter Lazlo Bock mener folk flest har feil innhold i CV-en. Bilde: Lars Lillo Ulvestad
18. des. 2019 - 10:45 | Endret 8. des. 2019 - 10:23

– Folk flest setter ikke det rette innholdet på CV-en, sier Lazlo Bock.

Lazlo Bock er ingen hvem som helst: I 2010 ble han hedret som Human Resources Executive of the Year av HR Resources Magazine. Han har også skrevet bestselgerboka Work Rules!, a practical guide to help people find meaning in work and improve the way they live and lead.

Nå er han administrerende direktør for Humu, hvor hovedfokus er å hjelpe ansatte til å trives bedre på jobben I takt med store teknologiskifter. Tidligere har han hatt ledende HR-roller blant annet i General Electric og McKinsey, men mest kjent ble han for arbeidet sitt som visepresident for Google, der han hadde hovedansvar for alle ansettelser.

– Det er lite knyttet til batterifabrikkhistorien i Norge som tilsier at det er knyttet lav risiko til disse investeringene, sier Sivert Bjørnstad (Frp).
Les også

Frp om Morrows milliardlån: – Ren gambling

New York Times har intervjuet  Lazlo Bock om erfaringene hans derfra. Ifølge New York Times, håndterte Bock bortimot 100 nyansettelser i uka.

CV-formel

– Nøkkelen er å ramme inn styrkene dine som dette: "Jeg utrettet X, relativt til Y, ved å gjøre Z". Folk flest ville skrevet en CV som dette: "Skrev kronikker for New York Times", uttalte Bock, som i løpet av karrieren har forkastet millioner av søknader har en klar idé på hvordan ens meritter skal formidles.

Han bruker kronikkforfatteren som et eksempel på hvordan det burde gjøres.

– Det ville vært bedre å si: "Hadde 50 kronikker publisert, sammenlignet med et gjennomsnitt på 6 på de fleste kronikkforfattere, som et resultat av å tilføre dyp innsikt i følgende område i tre år".

Mange er oppgitt over togtilbudet i Oslo-området. Illustrasjonsbilde: Arash A. Nejad
Les også

SV reagerer på Vy-kampanje

Løfter CV-en til den rette bunken

Guri Larsen er nå fagsjef for rekruttering i DnB. Vi intervjuet henne mens hun var hodejeger og direktør for Adecco Search & Select. Larsen sa seg enig i Bocks merknad om gode CV-er.

– En rekrutterer er alltid interessert i hvordan du jobber og hva du har oppnådd tidligere, fordi det er den beste indikasjonen på hva man kan forvente at du vil bidra med inn i en ny jobb, sier Larsen.

Hun en enig i at mange ikke følger denne gylne regelen.

– Svært mange skriver bare fra dato – til dato, navn på arbeidsgiver og stillingstittel. Dette må selvsagt være med, men klarer du også å skrive 2-3 setninger om hva som var dine hovedoppgaver eller ditt hovedansvarsområde, med beskrivelse av hva du gjennomførte/oppnådde i stillingen, så er dette med på å løfte din CV rett inn i bunken med aktuelle kandidater.

Y-en i ligningen ser hun også stor verdi av.

Jakub Wijata og Elias Hauge ønsker å ta byggebransjen med storm.
Les også

Studentgründere lager tak av vindmøller

– Har du i tillegg lyktes bedre enn andre du kan sammenligne deg med, bør du selvsagt få frem dette også, sier Larsen.

Ikke bli tidlig utsortert

Brit Teien i Alliansepartner er profesjonell hodejeger, og leverer undervisningsmateriell og rådgivning for både arbeidsgivere og jobbsøkere via e-bøker.

Hun peker på at en hodejeger må lese gjennom mange CV-er, og da gjelder det å ikke bli sortert ut for tidlig.

– Husk at gjennomlesning av CV-er går fort når vi skal lese 40 til 50 stykker, sier Teien.

Det er seks ting Teien mener en bør få ekstra tydelig fram i CV-en:

  • Hva har du bidratt med i tidligere stillinger?
  • Hvordan har du utmerket deg i jobben?
  • Hvilke tilbakemeldinger fikk du fra sjefen eller kollegene dine?
  • Hvilke resultater kan du vise til?
  • Hva syntes kundene/leverandørene dine om deg?
  • Har du eventuelt konkrete tallresultater?

Grunnevner som skiller deg ut

Selv har Googles tidligere hodejeger Bock over én million innkommende jobbsøknader i en av verdens suverent største IT-konsern. Hans bakgrunn er en utdannelse innen statistikk, og han mener dette gjorde underverker for karrieren. Han fikk nemlig en grunnevne som ble en styrke, selv om han ikke hadde IT-utdannelse.

– Analytisk trening gir deg et ferdighetssett som skiller deg fra de fleste i arbeidslivet, sier Bock.

Bock mener at mye arbeid ikke lenger er stedsbestemt og at den rette grunnevnen er avgjørende for å kunne jobbe der en ønsker.

– Hvis du vil ha jobben din knyttet til der du er, må du være A) ganske god i den, B) du må være veldig tilpasningsdyktig, slik at du har grunnevner som tillater deg å være en callsenteroperatør den ene dagen og i morgen kunne tolke en MR-bilde. Å ha bygget ferdighetssettet som lar deg gjøre begge tingene, forutsetter en grunnevne som er analytisk, sier Bock.

PS: Denne saken ble først publisert på tu.no i 2014, og er senere oppdatert.

Rapporten fra Sintef ble gjennomført ved å studere 44 personer som utførte ulike oppgaver på berøringsskjerm mens de kjørte.
Les også

«Oppsiktsvekkende» hvor lang tid det tar å bytte musikk på skjerm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.