I dag åpnet Nito-kongressen på Fornebu i Oslo. Blant deltakerne var Telenor-sjef Sigve Brekke og Statoil-sjef Eldar Sætre, som begge ble stilt til veggs om hva slags ingeniører de ønsker seg.
– Jeg har gode nyheter til alle ingeniører og teknologer i Norge. Hele den digitaliserte plattformen som industrien nå vil trenge, dreier seg om å skaffe gode nok ingeniører, sier Brekke.
– Hva slags ingeniører trenger Telenor, spurte programleder Nadia Hasnaoui.
– Jeg trenger ingeniører som skjønner software – ikke ingeniører som kan bygge master for mobildekning. Det dreier seg om ingeniører som er flinke på å bygge skytjenester og nye produkter eller ingeniører som har spesiell kompetanse på big data og kunstig intelligens, sier Brekke.
Mistet oljejobben: Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen
Trenger flinke folk
Blant de ti største bedriftene i Norge er Telenor den eneste som ikke er råvarebasert, men utelukkende kunnskapsbasert.
Brekke var også helt tydelig på at det ikke var snakk om outsourcing av forskning og utvikling av nye produkter.
– Vi er blant verdens beste på utbygging av mobiltelefonsystemer i nye områder, som nå i Myanmar, men vi er avhengig av å utvikle partnerskap med andre store digitale selskaper, som for eksempel Amazon.
Kompetansebarometer: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå
Nedbemanner, men trenger kloke hoder
Statoilsjef Eldar Sætre leder nå Norges største bedrift som har nedbemannet og skal nedbemanne et stort antall ingeniører.
– Vi er per i dag ikke et lønnsomt selskap. Og jeg opplever det som veldig tungt å være vitne til enkeltskjebner som plutselig kan stå uten jobb. Vi er derfor nødt til å bli et mer robust selskap som i fremtiden tåler svingninger i oljeprisen. Dette betyr at vi i fremtiden må endre oss fundamentalt, sier Sætre.
Statoil-sjefen står i fare for å miste mye god kompetanse i forbindelse med nedbemanningen. Derfor understreket han at Statoil fortsatt jakter de beste hodene blant ingeniører, spesielt innen ikt.
– Vi lever av prosjekter og må ha et langsiktig perspektiv. Johan Sverdrup skal produsere i 50 år framover. Vi jobber derfor veldig mye med å finne riktig kapasitet på selskapet, sier Sætre.
Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes
Bekymret for hackere
Både Brekke og Sætre er sterkt bekymret for datasikkerheten i norske bedrifter. Begge har opplevd hackerangrep.
– Vi har nettopp investert 100 millioner for å stå imot slike angrep. Derfor støtter vi også Abelias krav om at datasikkerhet blir gjort til et obgatorisk fag i ikt-utdanningen på høyskoler og universiteter, sier Brekke.
Eldar Sætre mener trusselbildet blir stadig mer alvorlig og sier han har satt noen av sine flinkeste ingeniører på arbeidet med å styrke datasikkerheten.
Les også: – Her er det jobb for ingeniører i mange tiår fremover
– Få erfaring fra utlandet
Sigve Brekkes mest konkrete råd til ingeniørstudentene var følgende:
– Studér noe du blir virkelig god på og gjerne litt forskjellig. Og kom deg ut og skaff deg erfaring fra andre land. Det gir alene mye kunnskap som er nyttig med stadig mer internasjonalisering i arbeidslivet.
– Enig med Brekke, skaff deg gjerne erfaring fra flere fagfelt. Vi kommer alltid til å være et olje- og gasselskap, men vi står overfor nye utfordringer som krever ny kompetanse. Det handler for eksempel om hvordan vi skal bli verdens mest karboneffektive oljeselskap, sier Sætre.
– Lavutslippssamfunnet krever at vi må utarbeide helt nye metoder og løsninger. Derfor er alt det ingeniørene kan bidra med, svært viktig for Statoil, sier Statoil-sjefen.
Behovsundersøkelse: Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på
Bannet for mye
Åpningen av Nito-kongressen ble gjort med en videohilsen fra statsminister Erna Solberg som snakket om Nito som en «svært god samarbeidspartner», spesielt når det gjaldt å rekruttere jenter til realfagstudier.
Finansminister Siv Jensen snakket om de spesielle sysselsettingstiltakene som regjeringen nå har foreslått i statsbudsjetter, samt behovet for å satse på forskning og utvikling.
Den som skapte mest latter og applaus, var tidligere LO-leder Yngve Hågensen som bannet såpass mye at han beklaget seg til Nito-president Trond Markussen etter sin opptreden.
– Når Kåre Willoch nå har skrevet bok om at høyresiden historisk har like mye av æren for vårt velferdssystem som arbeiderbevegelsen, minner jeg om at 800 000 nordmenn emigrerte. Det var ikke akkurat et solidaritetssamfunn, sa Hågensen.
Se lønnsstigen: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn
Må samarbeide for å komme gjennom krisen
Han minnet også – i en alder av 77 år – om at krisen i dagens Norge har likheter med de vanskelige årene på slutten av 80-tallet – en økonomisk krise som i begynnelsen av 90-tallet førte til at nærmere 100.000 var arbeidsledige.
– Når regjeringen snakker om behovet for omstilling, har jeg alltid levd med det ordet. Det er ikke noe nytt. Jeg husker godt at oljeprisen var ned mot 10 kroner i 1998 og da lurte mange på om det var mulig å leve av olje og gass-industri i fremtiden, sa han.
– Det som er viktig nå er å bli enige om status og at partene i arbeidslivet samarbeider med myndighetene for å komme gjennom denne krisen, sa Hågensen.
Arbeidsledig ingeniør studerte i fire dager: Arbeidsledig sivilingeniør studerte i fire dager: Mistet all Nav-støtte