Ny-Ålesund: I dag ble det skrevet historie i verdens nordligste bosetning da kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) la grunnsteinen på tomten til Kartverkets nye geodetiske observatorium på Svalbard.
Anlegget er på grunn av sin unike plassering helt i nord, nærmere bestemt på 79 grader, en av de viktigste delene i et internasjonalt nettverk av observatorier.
Les også: Frykter nedleggelse i Ny-Ålesund
Viktig for å vite hvor vi er
I Ny-Ålesund kartlegger man bevegelsene på jordoverflaten, hvor fort jorden snurrer rundt og finner jordens nøyaktige plassering i verdensrommet.
Arbeidet som gjøres på observatoriet har avgjørende betydning for presis jordobservasjon og klimaovervåking, og gjør det blant annet mulig til å se alt fra hvor fort breene smelter til å gi deg og meg nøyaktige gps-signaler.
Problemet er bare at teknologien her begynner å bli utdatert. Derfor har regjeringen bestemt seg for å bevilge 300 millioner kroner for å få på plass et helt nytt observatorium og en ny fiberkabel.
Les også: Ja til nytt observatorium i Ny-Ålesund
Gir mer presise data
I sterk vind og et par plussgrader, omringet av majestetiske fjell, anleggsarbeidere, forskere og sine egne fra departementet kunne Sanner fortelle Teknisk Ukeblad at utbyggingen er svært viktig.
– Dette er langt viktigere enn de fleste av oss egentlig forstår. Dataene som samles inn her er helt avgjørende for gps, navigasjon, miljøovervåking og forskning. Dagens observatorium er 20 år gammelt, og dataene samles opp på disker og sendes manuelt ut. Når vi får det nye observatoriet på plass, blir det mer presise data, i tillegg til at den nye fiberoptiske kabelen som legges inn fra Longyearbyen gjør at man kan samle inn data kontinuerlig. Dette er et enormt fremskritt, det betyr at vi får mer presise data som vil være avgjørende i årene som kommer.
Les også: Han har ansvar for 400 ansatte, 428 kommuner og 196 milliarder kroner
Befester Norges posisjon
– Jeg syns det er fantastisk morsomt å være her og gjøre dette. Dette befester Norges posisjon i nordområdene. Vi skal være blant de fremste og de beste på kompetanse og forskning i nordområdene, og denne utbyggingen gjør det mulig, sier Sanner.
Det nye observatoriet skal stå klart i løpet av 2018.
Les også: