Nokia lanserte i går den første telefonen som kjører det nye operativsystemet Symbian^3, Nokia N8. Alle har kanskje ikke fått med seg hvor stor nyhet dette egentlig er. For det er stort.
S60 er dødt
En av nyhetene er at du kan si farvel til S60, systemet som har vært brukt i Nokias smarttelefoner nesten uten unntak siden Nokia 6600 ble lansert for snart hundre år siden.
Og det er en god ting, for S60 5th edition som Nokia, Sony Ericsson og Samsung har brukt på Symbian-telefonene sine er ikke akkurat bedre enn konkurrentene når det kommer til brukervennlighet.
Så hva er nytt?
Åpen kildekode
Nå er Symbian åpen kildekode, slik som Android og Linux. Det vil si at hvem som helst i prinsippet kan gå inn og gjøre endringer i operativsystemet.
Nytt menysystem
La oss innse det: S60 var aldri et kjempebra menysystem for trykkskjermtelefoner. I Symbian^3 kommer det et helt nytt system. Det kalles Nokia UI på Nokia-telefoner, og selv om det ligner på S60 er det mange viktige nyheter:
Ett trykk
Vi har kritisert S60 for å være tungvint, siden du må trykke to ganger på menyvalg for å åpne dem. Dette føles feil, siden du forventer at programmet skal åpnes og ikke bare velges når du trykker på ikonet. Nå er det helt slutt på dette. Det blir enkelttrykk i hele menysystemet.
Flertrykk
Alle hiver seg på flertykk. Nå skal du som på iPhone kunne zoome med å klype to fingre på skjermen. Andre bevegelser som knipsing og trekking vil fungere over hele menysystemet. Og dette, kjære leser, betyr at alle Symbian-telefoner må ha kapasitiv trykkskjerm.
Bedre minnehåndtering
Symbian har hatt en stor fordel som også har vært en stor ulempe. Mulighet for fleroppgavekjøring (multitasking). I Symbian har du i bunn og grunn samme mulighet til å legge programmer i bakgrunnen som på en PC, noe som fort kan bruke opp minnet om du ikke er oppmerksom på det. Det kan føre til treg telefon, at den kræsjer og annet.
Symbian^3 får en minnehåndtering som kalles "Writeable data paging". Det vil si at du kan kjøre mange programmer samtidig, men at de ikke trenger å ligge i arbeidsminnet (RAM) hele tiden. Når et program legges i bakgrunnen kan det skrives til lagringsminnet på telefonen, slik at operativsystemet kan frigi mer arbeidsminne til programmet du faktisk ser på. Det blir altså som i Android.
Raskere grensesnitt
All grafikken du ser på skjermen, enten det er 2D- eller 3D-grafikk, er nå maskinvareaksellerert. Det vil si at det er egen grafikkmaskinvare som jobber med å vise deg animasjoner, akkurat som skjermkortet på PC-en din. Dette gjør det mulig å for eksempel ha stilige overganger når du blar i bildene dine eller ha 3D-objekter i menyer. I prinsippet skal du ikke oppleve hakking selv om telefonen er opptatt med å jobbe med annet i bakgrunnen.
Startskjermen blir ny
Flere startskjermer, slik som på Android, blir standard i Symbian^3. I utgangspunktet er det tre startskjermer, men du kan legge til flere etter ønske, slik som på Samsungs Touchwiz 3.0-menysystem. Dette åpner for å legge til flere widgeter. Et annet godt poeng er at du kan legge egne sider for forskjellige e-postkontoer for eksempel.
Startskjermen støtter widgeter (småprogrammer) skrevet i Javascript/HTML, Qt, C og C++. I tillegg skal Adobe FlasLite-widgeter støttes, men dette krever at FlashLite-støtte er installert på telefonen.
HDMI-utgang
Vi har alltid syns det har vært stilig med TV-utgang på mobilen. Men til nå har det stort sett vært snakk om komposittvideo, altså et analogt signal. Dette har rett og slett ikke sett særlig bra ut på TV-en, og har dermed hatt et ganske snevert bruksområde.
Symbian^3 tar det et steg videre, og kommer med støtte for HDMI-utgang. HDMI er tilkoblingen du bruker mellom for eksempel TV-mottakeren og TV-en. Alt fra Xbox til DVD-spillere har HDMI, som er et digitalt signal. Dette gir krystallklart bilde på TV-en. Når du kobler til en HDMI-kabel vil videospilleren, musikkspilleren og bildeviseren automatisk sende til HDMI.
Nå blir det altså en praktisk mulighet å spille av film du har på mobilen på en TV.
Fjernkontroll
Du kan nå bruke Symbian-telefonen din som fjernkontroll. Det er full støtte for Bluetooth-profilen AVRCP 1.4, som tillater full kontroll over mediakontroller på alt fra TV-er til Bluray-spillere. Men det virker også andre veien. Har du et Bluetooth-hodesett som er avansert nok kan du nå skifte spillelister uten å i det hele tatt plukke telefonen ut av lomma.
Smartere radio
FM-radioen på telefonen er nå koblet til musikkbutikken. Ved å ta i bruk RDS-data fra radiostasjonen kan telefonen enkelt finne ut hva som spilles. Du kan enkelt og greit trykke på en "Kjøp nå"-knapp i radioen, så laster du ned sangen du hører på radioen.
Internettilkobling
Nå slipper du å velge om du vil koble deg til nettet med den eller den internettprofilen, eller Wi-fi. Telefonen kan settes til å automatisk bruke Wi-fi når det er tilgjengelig, så du slipper å tenke på å aktivere og koble deg til Wi-fi når du er hjemme for eksempel.
Symbian^3 er også klar for 4G.
Live kalender
Symbian^3 støtter den såkalte CalDAV-standarden. Det vil si at kalenderen knyttes opp mot en ekstern tjener. Det vil ikke bare si at du kan synkronisere kalenderen, men også at du nå kan synkronisere flere kalendere og se dine kollegers tilgjengelighetsstatus og annet.
Mer informasjon om Symbian^3
Du kan lese mer om nyhetene i Symbian^3 på Symbians utviklersider, hvor vi har hentet informasjonen i denne artikkelen fra. Der kan du også lese mer om det kommende Symbian^4-operativsystemet som skal følge opp Symbian^3.
Under ser du en video som forklarer noen av nyhetene i menysystemet til Symbian^3.