KARRIERE

Dette er Yrkeslandslaget

Stein Jarle Olsen
22. mars 2009 - 09:18

– Jeg er fornøyd hvis jeg slår den svenske deltageren, humrer Alexander Mukhin fra Aker Offshore Partner, Norges representant i sveising i yrkes-VM senere i år.

Han ble den beste norske kandidaten i nordisk mesterskap tidligere, og kan dermed med rette kalle seg Norges beste sveiser. I alle fall i klassen under 22 år.

– Svensken vant det nordiske mesterskapet. De har tradisjon for å være gode, sier Mukhin, som møtte de andre uttatte til yrkeslandslaget for første gang i Næringslivets hus fredag.

Vil slå veilederen

Han får støtte fra kandidatene i laggrenen mekatronikk\automasjon, Ole Andre Kristiansen fra Artech og Glenn Augerud fra K-Tech, et samarbeid mellom FMC, Kongsberg Defense & Aerospace og Volvo Aero.

– Vi satser på topp 5 i Calgary. Vi håper å komme over 500-poengsgrensen og dermed kvalifisere til den såkalte Medal of Excellence. Men det er veldig tett i teten og mange gode konkurrenter. Særlig Sverige, Brasil, Tyskland og de asiatiske landene, sier de.

Men én ting er sikkert; aller helst vil de slå veileder Hans Rindes åttendeplass fra mesterskapet i 2003.

Det har han lite imot.

– Dette er jo en utrolig fordel å ha på CV-en når man skal ut og søke jobb. Automasjon er jo et område hvor vi i Norge har et høyt faglig nivå og kreative og viktige fagarbeidere, sier Rinde.

Tok medaljer

I 2007, sist det ble arrangert WorldSkills, stakk Norge av med to medaljer; Oscar Mikael Nilsson tok gull i blomsterdekoratør-grenen og Pål Nergaard bronse i telekommunikasjon.

Leder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway sier at man i år har størst forhåpninger til elektrikeren og blomsterdekoratøren.

– Men også i mekatronikk har vi levert jevnt godt de siste årene, selv om vi ikke har tatt noen medalje.

Lange forteller at de har mål om å ta tre medaljer og ha halvparten av de norske deltagerne over 500-poengsgrensa. I EM i fjor ble Norge fjerde beste nasjon totalt.

– Norge gjør det ofte dårlig i ulike skoleundersøkelser. Tar vi igjen i yrkesfagene?

– Vi ligger ganske bra an i yrkesfagene, ja. Bransjene tar stort ansvar og næringslivet stiller opp og bidrar. I tillegg vet ungdom som velger yrkesfag hva de vil bli, og kan derfor fokusere helt og holdent på det, sier Lange.

Vil ha konkurranse

Hun tror sterkt på mer konkurranse i skolen, og mener det ikke bør være annerledes enn resten av livet.

– Vi hadde en pilotskole på Strømmen VGS, og så at konkurranser mellom skolene i området sterkt reduserte frafallet og ga både entusiasme og motivasjon. Medelevene vil jo gjerne heie frem han eller hun som skal til NM, sier Lange.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

WorldSkills Competition avholdes 1. – 7. september i Calgary, Canada. Norge stiller med 20 deltagere i 17 ulike yrkesgrener.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.