MOBIL

Dette kan du se frem til i 2011

Nye operativsystemer, doble prosessorer og flere aktører i mobilmarkedet. Det er mange grunner til å glede seg til 2011.

15. des. 2010 - 12:38

Til tross for at det har blitt lansert færre flaggskipstelefoner enn vanlig, har 2010 definitivt vært et av de mest interessante årene i mobilbransjen på lenge. Av høydepunkter kan vi nevne at 1 GHz-grensen er brutt, flere operativsystemer har kommet på banen og apps har tatt av. 

Les mer om dette: Her er høydepunktene i 2010 »

 

Festen fortsetter

Noe vi liker svært godt er at den massive utviklingen i 2010 ikke ser ut til å bremse i det hele tatt neste år. Årsaken til dette er enkel: Når et selskap kommer med noe nytt og revolusjonerende gjør de andre selskapene alt de kan for å lage tilsvarende - eller helst, enda bedre - produkter.

Et veletablert uttrykk for dette fenomenet er "sunn konkurranse". Og konkurranse er uten sidestykke det mest effektive drivstoffet for å holde tempoet oppe på utviklingen. 

Vi skal selvsagt ikke basere denne artikkelen utelukkende på egne spekulasjoner. Her er noen konkrete milepæler å se frem til i 2011.

Doble prosessorer

Vi har skrevet mye om den første telefonen med doble prosessorkjerner, LG Star, i det siste. Uten at vi har fått noen konkret slippdato fra LG, kan vi forvente at denne kommer på markedet iløpet av første kvartal neste år. Og det blir ikke den eneste dobbeltkjerne-telefonen du kan forvente å se i butikkene. 

Det er Nvidias maskinvareplattform Tegra 2 som står i LG Star. Det er imidlertid ikke Nvidia som står bak selve dobbelkjernen, ARM Cortex A9, altså oppfølgeren til Cortex A8. Cortex A8 ble den store hiten i 2010, og la grunnlaget for både Quallcoms Snapdragon-plattformer, Samsungs S5PC110A01-plattform og Apples A4-plattform.

I 2011 kommer det nye maskinvareplattformer fra alle disse selskapene, denne gangen basert på ARM Cortex A9. Dobbeltkjerner på hele gjengen, med andre ord.

Hva betyr dette for deg?

En vanlig misforståelse er at to prosessorer på 1 GHz er det samme som en enkel prosessor på 2 GHz. For å få en grei illustrasjon av hva doble prosessorer innebærer kan du se for deg at du skal flytte et diger lass med stein. Du greier å flytte dobbelt så mange kilo samtidig om du har to biler og to tilhengere, men du kjører ikke dobbelt så raskt.

Mobiltelefoner med dobbeltkjerne vil altså ikke utføre enkeltprosesser raskere enn om de kun hadde én prosessor, men vil enten fordele de forskjellige arbeidsoppgavene mellom seg eller samarbeide om én og samme prosess. 

Vi kommer tilbake med en egen artikkel der vi skal utdype dette temaet nærmere.

Flere - og oppdaterte - plattformer

Til sommeren skal Nokia og Intel endelig ha klar Meego-plattformen sin, og den har vi høye forventninger til. Den første telefonen ut med Meego-plattform ser etter alt å dømme ut til å bli Nokia N9.

Les også: Hvorfor du ikke skal glemme Nokia »

 



Nokia og Intel slipper løs Linux-plattformen Meego neste år.

I tillegg til at du får en helt ny mobilplattform kan du forvente deg en rekke saftige oppdateringer. Særlig Windows Phone 7 og Symbian^3, som fremdeles er helt ferske operativsystemer, vil få mange og store oppdateringer. Microsoft får nok også fingeren ut og lanserer en norsk versjon av Windos Phone 7.

Her er det også verdt å nevne at det er det samme utviklingsverktøyet som brukes for å lage både Symbian^3 og Meego, så det er en smal sak for Nokia å portere Meego-løsninger som funker over til Symbian^3 og vice versa.

Like sikkert som at sommeren kommer, er det også at iPhone blir oppdatert med iOS 5 i tidsrommet mai-august. Den neste versjonen av Android, altså 3.0, lander nok også i god tid før sommeren.

Hva betyr dette for deg?

Flere operativsystemer og hyppige oppdateringer betyr flere og mer stabile funksjoner i mobiltelefonen din. Og når én produsent kommer med en stor oppdatering må de andre følge etter for å henge med, og da legger produsentene gjerne med "det lille ekstra" i sin oppdatering, som igjen må overgås av nestemann ut.

Et spesifikt eksempel som kan illustrere dette er Apples debut i mobilbransjen. Da den første versjonen av iPhone kom i 2007 var det ingen andre produsenter som hadde greid å lage et berøringsskjermbasert menysystem som kunne brukes uten pekepenn. Men siden Apple greide dette hadde resten av mobilprodusentene lite annet valg enn å sette alle kluter til for å utvikle tilsvarende løsninger.

Resultatet i dag er at samtlige produsenter har fått på plass både fingervennlige og omfattende menysystemer som er vel så bra som Apples iOS4.

Les også: IOS4, Android eller Symbian^3?

 

Flere mobilprodusenter

Oppmerksomme sjeler har nok lagt merke til at selskaper som tradisjonelt sett har hatt lite med mobilbransjen å gjøre plutselig har lansert mobiltelefoner.

Mye av æren for dette kan nok tildeles Google og Microsoft, som begge tilbyr mobilplattformer til alle produsenter som kan komme opp med tilfredsstillende maskinvare. Dette i motsetning til tidligere, da mobilprodusentene i størst mulig grad holdt mobilplattformene sine for seg selv.

I tillegg til at aktører som Dell entrer mobilmarkedet, har også de japanske produsentene Sharp og Panasonic endelig bestemt seg for å satse utenfor Asia.

Hva betyr dette for deg?

At flere mobilprodusenter kommer på banen betyr at det plutselig er flere om beinet (beinet er altså deg), noe som igjen betyr hardere konkurranse, og hardere konkurranse betyr vanligvis lavere priser.

Siden vi ikke vet hvilke produsenter som har tenkt å satse akkurat i Norge, er det vanskelig å si noe spesifikt om effekten her til lands. Men vi har vanskeligere for å tro annet enn at det får positive, globale ringvirkninger.

Relaterte saker:

Slik blir supermobilene »

Høydepunktene i 2010 »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.