Kravet om full elektrifisering fra en samlet opposisjon på Stortinget er et nederlag for Erna Solberg og regjeringen. Og aller verst må det svi for olje- og energiminister Tord Lien, som har håndtert denne saken på elendig vis.
Han har vært uklar og vinglete i sine uttalelser og gitt inntrykk av at både han selv og Olje- og energidepartementet(OED) har latt seg styre av Statoil og andre oljeselskapers forsøk på å trumfe gjennom en delelektrifisering.
Sett utenfra er det ikke overraskende at opposisjonen setter hardt mot hardt i denne saken. Helt fra Teknisk Ukeblad startet sin artikkelserie om elektrifisering sent i fjor har støttepartiene KrF og Venstre stått samlet i sitt krav om en områdeløsning.
Hovedargumentet har vært at dette er nødvendig og konsistent i forhold til klimaforliket. Tord Lien derimot – har avvist at dette er et brudd på klimaforliket.
Engasjementet fra opposisjonen ble ikke mindre da statsråden og departementet ikke ville gi fra seg underlagsmaterialet med Statoils egne regnestykker.
At ni rettighetshavere ikke klarer å bli enige om en felles teknisk løsning er ikke oppsiktsvekkende, men heller ikke noe argument for å gi etter og tillate gasskraft på flere felt utenom Johan Sverdrup.
Statoils regnestykke for å bygge en 200 MW kraftløsning for å forsyne hele Utsirahøyden har ikke virket troverdig i forhold til tilsvarende beregninger fra leverandører som ABB og Aibel.
TU har avslørt at disse selskapene har gitt tilbud på 6,5 milliarder, mens Statoil opererer med poster for «usikkerhet» og «markedsjusteringer» som dobler dette anslaget.
I Stortingets vandrehall var det rene høytidsstemningen da leder av energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen, på vegne av seks partier presenterte sin enighet.
Saksordfører Terje Aasland (Ap) fikk ros for sitt arbeid med å lose partiene mot en felles beslutning og Heikki Holmås (SV) takket betimelig mediene for mye god gravende journalistikk. Uten drahjelp fra mediene ville sakskomplekset vært mer lukket.
Hovmod står for fall, sa Bellona-leder Frederic Hauge med henvisning til Statoils hemmelighold av sitt eget beregningsgrunnlag av kostnader. For vår del vil vi tillegge at OEDs kommunikasjonsavdeling har gjort en slett jobb i denne saken.
Vi har ofte ikke fått svar på konkrete spørsmål før det har gått både dager og uker, og når svarene endelig kommer, er de ofte klippet fra tidligere generelle uttalelser.
Utsira-saken er historisk med tanke på at det er mange år siden en samlet opposisjon satte regjeringen på plass. Det er sjelden vare at en regjerings støttepartier går sammen med øvrig opposisjon.
Kravet om full elektrifisering markerer også et vendepunkt i politikernes forhold til oljeindustrien. Selskapene vil garantert mislike slik politisk innblanding.
Samtidig er det ikke overraskende at Stortinget nå viser et større engasjement i hvordan Norges største pengebinge forvaltes. Det er snart 20 år siden det var enighet om å jobbe for elektrifisering. Feilslått satsing på fullskalarensing på Mongstad og Yme-saken er bare to av mange eksempler på saker hvor politikerne burde engasjert seg tidligere.
Regjeringen har fullstendig undervurdert elektrifisering som tiltak for å oppfylle sitt eget klimaforlik.
For statsråd Tord Lien er dette et nederlag som vil bli hengende ved ham så lenge han er statsråd i OED.
Les også:
Oljedirektøren: Utsirahøyden helt klart en ny politisk situasjon
Miljødirektoratet vil elektrifisere Utsirahøyden i ett jafs
– Sverdrup-utsettelse vil være et radikalt inngrep fra Stortinget