På akutten og hjerte-lunge-senteret ved St. Olavs Hospital i Trondheim utvikles verdensledende ultralydteknologi.
Nå utvikles en liten probe som skal hjelpe millioner av diabetikere verden over. Så langt er det brukt i overkant av 2,5 millioner kroner i utviklingen.
Det var oppfinner og professor Hans Torp som startet det hele i midten av 2015. Torp har utviklet en rekke ultralyd-teknologier ved NTNU og St. Olavs Hospital. Prosjektet fikk navnet EarlyBird og er et samarbeidsprosjekt mellom karkirurgene på St. Olav og ultralydmiljøet ved NTNU.
Ifølge Torp er EarlyBird en relativ enkel oppfinnelse.
– Sammenlignet med en mobiltelefon er det få komponenter i denne. Nå jobber vi med programmering og å få den til å fungere optimalt, sier han.
En av fordelene med apparatet er at en tidlig kan finne endringer i blodstrømmen som kan ha sammenheng med mikroangiopati (sirkulasjonssvikt, journ.anm). Diabetikere har generelt dårligere blodsirkulasjon enn andre, noe som igjen fører til blant annet fotsår.
- – Målet er at diabetikere skal bli ikke-diabetikere: Denne sensoren skal gjøre diabetikere friske
Scanner lag for lag
Ultralyd-oppfinnelsen inneholder en helt ny type doppler ultralydteknologi. Scanningen foregår fra hudnivå til underliggende dypere vev, slik at en kan analysere blodsirkulasjonen i de ulike segmentene. Måleresultatene blir så gjort om til et format som gjør at nær sagt hvem som helst kan lese av resultatene.
Målet er å få proben tilgjengelig i et kommersielt marked i løpet av få år. En håper også å få koblet oppfinnelsen til mobiltelefonen, noe som vil gjøre bruken enda lettere.
Ifølge karkirurg og medisinsk ansvarlig for prosjektet, Arne Seternes, finnes det per i dag ingen god metode for å diagnostisere mikroangiopati i perifer sirkulasjon på et så tidlig stadium. Han sier at EarlyBird blir betraktet som et av de større kommersialiseringsprosjektene ved NTNU Technology Transfer (TTO). TTO er kommersialiseringsenheten ved NTNU og alle helseforetak i Helse Midt-Norge.
Utviklingen av ultralyd-proben har blant annet mottatt forprosjekt-finansiering fra NTNU Discovery med 150.000 kroner, samt 5 millioner kroner fra FORNY som er Forskningsrådets program for forskningsbasert nyskaping.
- 400 millioner mennesker i verden trenger en slik dings: Nå kommer en norsk revolusjon
Vil lage den mindre
I tillegg legges det ned egeninnsats gjennom TTO og Institutt for Sirkulasjon og Bildediagnostikk ved NTNU på over 1,5 millioner kroner.
Innovasjonsprosjektet har også fått tildelt 750.000 kroner fra Helse Midt-Norges Innovasjonsmidler for 2016.
Om alt går etter planen vil ultralydverktøyet nå et internasjonalt marked. Flere justeringer må imidlertid gjøres, og den ferdige proben vil se annerledes ut enn i dag.
– Vi jobber nå med å få laget den så liten og stabil som mulig. Så må vi jobbe mer med hvordan vi skal få den til å sitte eksempelvis på en tå uten å falle av, men samtidig uten å klemme av sirkulasjonen i de tynneste blodårene, sier Seternes.