KARRIEREARBEIDSLIV

Dette skal til for å få folk til å ta jobb i utlandet

Lønn er langt fra det viktigste.

Gode ordninger for familie og mulighet til å besøke hjemlandet er en av de viktigste årsakene til hvorfor arbeidstakere er villige til å jobbe utenlands.
Gode ordninger for familie og mulighet til å besøke hjemlandet er en av de viktigste årsakene til hvorfor arbeidstakere er villige til å jobbe utenlands. Bilde: Alix Minde
10. juni 2013 - 10:33
Vis mer

Syv av ti ledere vet ikke hva de skal gjøre for å tiltrekke flerkulturelle medarbeidere, samtidig som over halvparten er enige i at arbeidsinnvandrere tilfører spennende kompetanse til norsk næringsliv.

Det viser den nyeste undersøkelsen fra Experis, ManpowerGroup, hvor 2000 bedriftsledere ble spurt om flerkulturell kompetanse. 

– Det jeg synes er positivt med undersøkelsen at mange bedriftsledere innser verdien av den unike flerkulturelle kompetansen i arbeidslivet. Men samtidig svarer to av ti at de ikke har planer om å øke andelen av flerkulturelle ansatte selv om det tilfører bedriften en unik kompetanse, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Hun mener det ennå er mange som ikke forstår at vi er en del av et globalt arbeidsmarked og våre arbeidsplasser kommer til å bli mer flerkulturelle fremover.

– Vi opplever også at selv om vi har mange ingeniører som kunne startet i jobben i morgen, så en del bedrifter veldig konservative og ønsker seg det trygge og kjente. Vi er nødt å forandre vår holdning på dette området og bli mer attraktive for strategisk innvandring som nasjon.

Les også: Utdanner seg i Norge, tar jobb et annet sted

Derfor vil folk flytte

Det uavhengige markeds- og forskningsbyrået Ipsos har intervjuet 12.287 arbeidstakere i 24 land om hva som skal til for at de flytter til et annet land for å jobbe.

Sjansen til å få tilbake gamlejobben i hjemlandet når de kom tilbake havnet helt øverst på rangeringen i rapporten «Mobilising talent, the global mobility challenge».

Til og med arbeidstakere som i utgangspunktet var skeptiske til å flytte utenlands i forbindelse med jobb oppga det som hovedårsaken til at de turte å prøve jobb i utlandet.

Sikkerhetsnett betyr mye

På andreplass er muligheten til å besøke hjemlandet sammen med familien på arbeidsgivers regning. Det samme gjaldt ønsket om å reise til landet de skulle jobbe i før de bestemte seg for å flytte dit. Forutsetningen var at reisen ble betalt av arbeidsgiveren.

– Slike sikkerhetsnett er de aller viktigste insentivene for talentene når de vurderer internasjonale oppdrag. De adresserer direkte bekymringer om familie, trivsel og frykten for det ukjente, ifølge rapporten.

Høyere lønn kommer først på femteplass. 40 prosent rangerte spørsmålet om ti prosent høyere lønn som den viktigste årsaken til at de skulle jobbe i utlandet.

– Å få arbeidstakere til et annet land krever mer enn bare lønn, fastslås i rapporten om global mobilitet.

Neste på listen over hvorfor man ville flyttet til utlandet var betalt språkkurs, hjelp med oppholdstillatelse for ektefeller, relevante utdanningskurs og gratis eller dekt utdanning for barna.

Nederst på listen er årsaker som at kulturen på det nye stedet er likt min egen kultur, arbeidsgiveren vil dekke tapet ved salg av huset eller bilen og at arbeidsgiveren vil betale for å sende kjæledyr til den nye adressen.

Les også: Vil gi arbeidsinnvandrere lavere skatt

Her er rangeringen over hvilke grunner som gjør at folk ønsker i større grad til å flytte til utlandet for å jobbe.
Her er rangeringen over hvilke grunner som gjør at folk ønsker i større grad til å flytte til utlandet for å jobbe.

Flytter lett fra Sør-Amerika

Arbeidstakere fra Sør-Amerika vil mest sannsynlig flytte til USA eller Canada. Men også Spania, Italia og Frankrike står høyt på ønskelisten.

Mesteparten av arbeidstakerne fra Europa kunne tenkt seg å flytte også til USA. Andre europeere ser på Sveits, Australia og Storbritannia som attraktive land for utenlandsjobbing.

Ser mot andre land

Initiativet til undersøkelsen kommer fra Canadian Employee Relocation Council. Canada har en lang historie som immigrasjonssamfunn hvor arbeidsinnvandring blir sett på som ressurs.

Den nyeste rapporten fra Oslo Handelskammer sammenligner kanadisk, finsk, dansk og norsk kompetainseinnvandring.

Ifølge rapporten "Hvordan gjør vi Norge til et foretrukket land" har Canada et poengsystem som bestemmer hvilke innvandrere som får komme til landet. Utdanning, språkkunnskaper og arbeidserfaring verdsettes aller mest.

En av årsakene til kartleggingen av hva som skal til for å få arbeidsinnvandrere til Norge er stadig økende mangel på arbeidskraft. I følge den siste bedriftsundersøkelsen fra Nav er mangelen på ingeniører og sivilingeniører nå justert til 4600 personer.

Les også: – La deg ikke blende av signeringsbonus

Ulike typer innvandrere

I rapporten fra Oslo Handelskammer deles arbeidsinnvandrernes flyttemønster i ulike kategorier.

– Den første kategorien er globale globetrottere som reiser rundt alene eller med familien dit hvor deres kompetanse er etterspurt. De blir ikke varig noen steder og tiltrekkes av interessante jobber, internasjonale skoler og skatteordninger, sa prosjektleder i I-sea Kristin Omholt-Jensen under lanseringen av rapporten på Litteraturhuset.

Andre kategorier er arbeidstakere som jobber med prosjekt eller er innleid.

– De flytter helst uten familien, er opptatt av å spare penger og reise hjem så fort arbeidsforholdet er over. Den tredje kategorien hører til varig kompetanseinnvandring. Disse tiltrekkes av jobbinnhold, bedrift og landet. De flytter med familien og ønsker å bli. Mange av dem blir også norske statsborgere, sier Omholt-Jensen.

Hun legger vekt på at det er den siste kategorien av arbeidsinnvandrere som er mest attraktive for Norge.

Les også:

To års utdanning gir 240.000 kroner mer i årslønn

Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

India tar tilbake ingeniørene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.