Vi kan debattere hva det viktigste elektriske redskapet i huset er, men støvsugeren kommer nok ganske høyt på den lista.
For 101 år siden var det ikke like enkelt for pikene, det vil si datidens au pair-er, som hadde reist inn til byen for å jobbe i huset til de bedrestilte.
Revolusjon
I 1911 var det feiekost og klut som gjaldt. Men året etter smalt det. Electrolux grunnlegger Axel Wenner-Gren konstruerte den første håndterbare mobile støvsugeren.
En, etter den tidens standard, revolusjonerende lett sak på 14 kilo, til en pris som i dag bare ville vært 10 000 kroner. Et kupp, med andre ord.
De støvsugerne som fantes før LUX1, som nyskapningen het, var noen enorme beist, som både kostet det hvite ut av øyet og knapt var mulig å flytte.
Wenner-Gren hadde sett en slik amerikanskkonstruert mastodont i Wien og mente dette kunne gjøres veldig mye bedre og billigere.
TEST: Disse lar deg rengjøre i en fei
Nok en revolusjon
LUX1 ble en stor suksess både hjemme, i næringslivet og på det svenske slottet, men i 1921 dro Wenner-Gren, som hadde etablert Electrolux to år før, til med neste revolusjon.
Nå krympet han støvsugeren ytterligere og satte den på skinner. Den ble en slags renholdskjelke. Nok en suksess var etablert, og den ble langvarig.
Dette prinsippet holdt seg opp til våre dager, selv om 60-tallets Luxomatic ble utstyrt med hjul. Da kom også ledningskveileren og papirposen i bruk, og det ble slutt på å riste støvet ut av tekstilposen som hadde vært enerådende til da.
Den var ikke akkurat allergivennlig.
Les også: Slik er lomme-iPaden
Stadig bedre
Det gamle prinsippet om å skape undertrykk og hale luftstrømmen gjennom et filter lever i beste velgående, selv om dagens modeller på alle måter er mye bedre.
De har mye større sugekraft, er svært stillegående og filtrerer luften så den er renere enn den de haler inn fra de fleste rom.
Likevel er det liten tro at de om 100 år kommer til å dra kjensel på LUX1.
Vi ser allerede hvordan robotstøvsugere gjør seg gjeldende, og de kommer nok til å overta den kjedelige jobben.
Les også:
TEST: Driller til boring i mur og stein
Dette blir elektronikktrendene i 2013