For første gang har et norsk lag vunnet det Nordeuropeiske mesterskapet i programmering.
De tre studentene fra NTNU i Trondheim, Børge Mikkelsen, Øyvind Grotmol og Erling Ellingsen, er klare for VM i programmering i Shanghai neste april.
Forrige helg vant det Nord-europeiske mesterskapet i programmering ved Universitet i Lund i Sverige. De løste syv programmeringsoppgaver under ekstremt tidspress.
Kampen om den Nord-europeiske mestertittelen har i flere år vært en strid mellom Sverige, Holland og Tyskland, men nå har altså Norge blitt mestere for første gang. Association for computing machinery (ACM), verdens største organisasjon for informatikk, er arrangør og konkurransen sponses av IBM.
Fem timer
Syv programmeringsoppgaver ble løst på kun fem timer. Det norske laget var det beste av i alt 42 lag fordi de greide å løse oppgavene på kortest mulig tid. – Du blir ganske utladet etterpå. Men det er gøy, sier Børge Mikkelsen. Alle ni oppgavene hadde ulike tema. En av dem hadde som utfordring å organisere drosjene ved en drosjesentral slik at man fikk flest turer med færrest drosjer.
– Konkurransen er en skikkelig utfordring. Vi løser alle programmeringsoppgavene fra bunn av. Noen ganger bruker vi kjente løsninger, andre ganger må vi finne ut helt nye metoder.
Ulik bakgrunn
De tre guttene har alle ulik bakgrunn. Børge Mikkelsen studerer ved Institutt for matematikk, Øyvind Grotmol studerer ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon og Erling Ellingsen studere ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap.
– Man må ikke studere informatikk for å kunne bli en god programmerer, sier matematikeren av dem, Børge Mikkelsen. Han mener han får god bruk for algoritmer og matematisk teori i programmeringen.
Guttene er ettertraktet på jobbmarkedet. Fast search & transfer har blant annet kapret dem til sommerjobber. Øyvind Grotmol har måttet takke nei til et ti-talls jobbtilbud allerede.
– Jeg vil gjøre ferdig mastergraden min først, sier han. Etter jul skal han imidlertid begynne å jobbe for datagiganten Nvidia i California, mens han skriver hovedoppgaven sin.
Mange konkurranser:
I de regionale finalene deltar i alt 4200 lag fra 1600 universiteter verden over. Bare 75 lag kommer videre til verdensfinalen i Shanghai neste april.
–Det er klart den mest anerkjente konkurranse, forklarer Øyvind Grotmol. Like før europamesterskapet deltok han i en litt mer kommersiell programmeringskonkurranse i USA. Konkurransen går under navnet Topcoder og arrangerer programmeringskonkurranser for å koble bedrifter og gode programmerere.
Grotmol ble plukker ut blant over 40. 000 deltakere som var med i de innledende rundene som ble arrangert på Internett. Til slutt var det 24 deltakere igjen som fikk sponset turen over til USA. Premien var på 50. 000 dollar.
– Under dotcom-bølgen kunne premiene være oppe i 200 000 dollar. Men Microsoft og Google betaler for eksempel fortsatt godt for å eksponere seg, forteller programmeringsentusiasten. Selv om han ennå ikke har vunnet selve hovedkonkurransen, synes han det er morsomt. – Jeg liker å konkurrere og jeg får reist hele verden rundt. Hittil har jeg vært i 16 land.
Nerdehumor
Hvorfor navnet /dev/duff?
– Det er en omskriving av uttrykket "Duff's device", som er en kodesnutt som utnytter syntaksen i programmeringsspråket C for å lage raskere løkker. Navnet har gått i arv fra tidligere medlemmer på laget, og vi synes det er gøy å ha det fordi da ligger vi øverst på listene før konkurransen starter. Det er også typisk å prøve å lage et lagnavn med skjult "nerde"-humor, forklarer Børge Mikkelsen.
Bli med selv i programmeringskonkurranse på - sjekk linkene.