Bevar minnene fra påsketuren 2005. De knipser du sikkert digitalt. Det gjør du lurt i, ifølge Dr. Robert Gann.
Han er en av HPs ledende vitenskapsmenn innen bildebehandling på kamera og skannersiden. I forbindelse med lanseringen av en rekke nye kamera, fikk skandinaviske journalister møte ham i Oslo. Dr. Pixel talte pikslenes pris.
Ifølge Gann må de som fremdeles tror filmbaserte bilder er bedre enn digitale, friske opp kunnskapen. Det er lenge siden digitale bilder gikk forbi analoge og det gjelder både i selve kameraet og på utskriftsiden.
Elektronikk
– Den store forskjellen med digitale kameraer ligger i elektronikken, sier Gann. Det er ikke mye du kan gjøre med et filmbasert bilde, men i et digitalt kamera skjer det en omfattende billdebehandling før bildet lagres i minne. Det er her den viktigste utviklingen foregår.
I mange bilder er dynamikken alt for stor. Der det er mye lys i bildet, forsvinner tegningen i de mørke områdene og omvendt. – Her er øyet bedre enn kameraet. Vi ser hva de mørke og lyse partiene inneholder, sier Gann.
- Det fine med digitale kameraer er at vi kan bruke avansert programvare til å herme etter øyet og få frem disse detaljene som går tapt i de fleste andre kameraer. På samme måte har vi laget programvare som eliminerer de problemene i form av fargeforskjeller som alle linser gir i periferien av et bilde.
- Det er jo heller ikke slik at vi liker de bildene som er mest korrekt. Derfor bruker vi programvare for å korrigere bildene slik at de blir slik vi ønsker dem, selv om det her er snakk om små korreksjoner.
Mega nok
Gann tror ikke megapikselracet kommer til å stoppe. Om to, tre år kommer syv til ti megapikler å være vanlig i lommekameraer. Svært mange kunder tror dette er den viktigste parameteren, men det er ikke riktig. Fem megapiksler eller mindre holder lenge for småkameraene. Det viktige er hvordan elektronikken behandler pikslene.
Selv om Gann er meget optimisktisk når det gjelder kamerautviklingen,ser han mørke skyer på horisonten når det gjelder lagring av bilder.
- Jeg tror svært mange digitale bilder kommer til å gå tapt fordi folk slurver med lagringen. Så lenge vi hadde film, puttet vi negativene i en skuff og det fungerte godt. Nå har vi en rivende utvikling av formater samtidig som folk bytter kamera og PC med stadig tettere intervall.
– Om 20 til 40 år, hvor er filene da? Jeg tror vi trenger noe nytt her og jeg har mest tro på en nettbasert lagringstjeneste. En online bankboks for digitale minner som noen tar backup av.