Containere fylt med gamle og ofte ubrukelige computere, skjermer og TV-apparater, av merker som Philips, Sony, Microsoft, Nokia, Dell, Canon og Siemens, ankommer Ghana fra blant annet Tyskland, Korea, Sveits og Nederland under falsk betegnelse som ”gjenbruksmaterialer”.
Greenpeace har gjort analyser av jord og sediment tatt fra lagringsplasser for elektronikk, som avslører kraftig forurensning med farlige kjemikalier.
Kreftfremkallende
Noen av prøvene inneholdt hundre ganger mer giftige metaller enn i uberørt jord og sedimenter. Andre kjemikalier, som phthalater, kjent for å kunne forstyrre den seksuelle reproduksjonen, ble funnet i de fleste prøver.
En prøve inneholdt også et høyt nivå av klorerte dioxiner, som kan framkalle kreft.
Barn utsatt
– I Ghana er det mange barn som jobber med elektronisk avfall, og som dermed utsettes for høye nivåer av svært skadelige stoffer, sier Bente Myhre Haast, fung. leder for Greenpeace i Norge i en pressemelding.
Teknisk Ukeblad skrev om dumping av elektronisk avfall i Afrika tidligere i sommer.
Stort omfang
– Omfanget er større enn det som avdekkes. Dette har vært et stort problem lenge. Det går en strøm av avfall fra i-land til fattige land i Afrika og Asia. Problemet er hvordan avfallet blir håndtert i mottakerlandet, sa spesialetterforsker i Økokrim, Per Knut Vistad til TU.no da.
Rapporten "Chemical contamination at e-waste recycling and disposal sites in Ghana", som Greenpeace offentliggjør i dag, bekrefter at problemet med vestlig elektronisk avfall er stort i Ghana.