ENERGI

Støre om gasslekkasjene: Vi anser situasjonen som alvorlig, og det ser ut som en villet handling

Mistanken om en villet handling er styrket etter samtaler med Sverige og Finland, forteller Støre.

28. sep. 2022 - 14:20

Jonas Gahr Støre (Ap) sier at lekkasjene fra gassrørledningene i Østersjøen ser ut som en villet handling. Men det kan ta tid å finne ut hvem som står bak.

– Vi anser situasjonen som alvorlig, og det ser altså ut som en villet handling, sier statsministeren på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Bakgrunnen for antakelsen om at gasslekkasjene er villet, baserer seg blant annet på tilbakemeldinger fra Sverige og Finland.

– Jeg snakket med de to statsministerkollegaene mine sent i går kveld. Det er også nær kontakt mellom myndighetene, politi, forsvar og etterretningstjenester. Summen av bildet som gis nå av faglige eksperter som vurderer det som antakelig har vært eksplosjoner av et stort format og skadene som er gjort på rørledningene, forsterker inntrykket – også fra dem som har erfaring med vedlikeholdt av gassrørledninger – at dette har vært det vi kaller en villet handling, sier han.

– Selskapene har i utgangspunktet ansvar for sikkerheten

Støre viser til at at både oljeselskaper og politiet har hevet beredskapen på norsk sokkel i løpet av det siste døgnet.

– Selskapene på norsk sokkel har i utgangspunktet ansvaret for sikkerheten på sine installasjoner. Det følger av petroleumsloven. Dette fordi de har både den nødvendige kunnskapen og ressursene til å iverksette tiltak.

Disse samarbeider nå tett med politi og forsvar, forteller han.

Forsvaret skal bli synligere rundt olje- og gassinstallasjoner

– Ptil (Petroleumstilsynet, red.anm.) har ansvar for å følge opp sikkerhet og beredskap for å forebygge bevisste anslag og terror.

De skal også gjennomføre tilsyn for å følge opp av selskapene gjør det de skal, forteller han.

– Politiet skal beskytte og sikre infrastrukturen både offshore og på land ved henvendelser.

Når det gjelder forsvarets rolle i opptrappingen av beredskapen, forteller statsministeren at politiet ved flere anledninger har bedt forsvaret om bistand.

– Samarbeidet er nært og godt, forsikrer han.

Som en del av styrkingen av beredskapen skal Forsvaret blant annet være synligere i tilknytning til norske olje- og gassinstallasjoner.

Skal følge med på sjøen, lufta, under vann - og på nettet

Av sikkerhetshensyn vil ikke Støre gå nærmere inn på hvordan man ellers øker beredskapen i tilknytning til olje- og gassinstallasjonene. Men han gir noen hint:

– Det kan handle om mer vakthold, og å følge med i sjøen, i lufta og under vann. Og på nettet, ikke minst, sier han.

I et intervju med TU foreslår tidligere forsvarssjef Harald Sunde blant annet å erklære større sikkerhetssoner rundt installasjoner i dagen.

Samarbeidet mellom selskapene, forsvaret og myndighetene blir forsterket ved at de er under sikkerhetsloven og kan utveksle informasjon, forteller Støre under pressekonferansen.

Han understreket også at Norge, i kraft av å være Europas største gassleverandør, er bevisst på å ivareta sikkerheten på norsk sokkel.

– Det er nå avgjørende at Europa og Nato står samlet. Vi må komme til bunns i hva som har hendt og hvem som står bak, men det kan ta noe tid.

 
Harald Sunde var forsvarssjef i perioden 2009–2013.
Les også

Tidligere forsvarssjef: – Nå er det alvor. Vi må stå sammen for å beskytte oss mot flommen av russiske virkemidler

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.