T2

Disse hodelyktene lyser opp skogen for verdenseliten

Hodebelysning for verdensmestere.

Lyktene på starten på Nighthawk har til sammen over en million lumen.
Lyktene på starten på Nighthawk har til sammen over en million lumen. Bilde: Night Hawk / Aapo Laiho
19. aug. 2014 - 19:49
Vis mer

Den internasjonale orienteringsstafetten Nighthawk ved Tryvann i Oslo ble nylig avholdt en sen fredags kveld i august. Intet sted er bedre om du raskt skal skaffe deg en oversikt over toppmodellene til verdens ledende leverandører av hodelykter til ekstrembruk.

Orienteringsløperne er feinschmeckere når det kommer til lys på hodet, og de fleste vil gjerne ha godt med lumen og god spredning. Her er Lupine, Mila, Swenor, Ledx, Peltzl og Silva.

Før var det gjerne halogenlamper med 20 watt. Nå er det ledlys med opptil 45 watt.

Lykter på under 900 lumen hører sjeldenhetene til. Lysene til de mange hundre løperne utgjør til sammen over en million lumen. En lang lysorm forsvinner inn mellom trærne når startskuddet går.

Teknisk Ukeblad har brukt anledningen til å teste Lupine Betty R X14, verdens sterkeste hodelykt til sportsbruk og som er lett nok til å løpe med.

Vi tar også en titt på hodelyktene til de som løper like fort i en vill og kupert skog om natten som vi andre gjør på flate landeveien. Flere av løperne i den prestisjetunge Nighthawkstafetten har både gull i verdensmesterskap og nasjonale mesterskap.

TEST: Er verdens sterkeste hodelykt også den beste?

Disse superlyktene lyser opp Nordmarka for noen av de beste nattorienteringsløperne i verden:

Verdensmester Gustav Bergman  løper med en Mila Vega.
Verdensmester Gustav Bergman løper med en Mila Vega. Snorre Veggan

Gustav Bergman, verdensmester, Ravinen OK, løper med Mila Vega:

– For meg er lysstyrken selvfølgelig en meget viktig faktor, men det er virkelig ikke alt. Bredden på lyset er nesten viktigere. Om man har en lykt med for smalt lys, mister man muligheten til å se ting i periferien, noe som kan være svært viktig  i orientering. Det er jo en av de største utfordringene på natten, at man faktisk ikke ser like mye som på dagen, og da spiller lyktens lysbredde en meget stor rolle.

– Jeg opplever at Mila Vega gir det bredeste lysbildet av de lyktene som er på markedet akkurat nå, samt at den er smidig og sitter godt på hodet. Jeg synes også den gir et litt behageligere lys enn de lampene jeg har hatt tidligere.

Les også: Denne aktivitetstrackeren holder et helt år på batteri

Carl Godager Kaas i Bækkelaget SK løper med en Swenor F1 Lightning.
Carl Godager Kaas i Bækkelaget SK løper med en Swenor F1 Lightning. Snorre Veggan

Carl Godager Kaas, tidligere verdensmester, Bækkelaget SK, løper med Swenor F1:

– Hodelykten må sitte godt på hodet – ha god passform og være så lett som mulig. Den må ikke ha for stort batteri, men stort nok til at jeg kan løpe to til tre timer på maksimal effekt. Først og fremst fordi den ikke skal falle av i tett skog, men også fordi jeg ønsker å ha minst mulig vekt å dra på. Den må også ha god lysstyrke og balanse. God rekkevidde på lyset gjør at jeg ser postene med reflekser tidligere. Balansert lysstyrke er viktig, slik at jeg ikke blir blendet når jeg ser på kartet. Kartplasten reflekterer skarpt lys.

– Swenor F1 er både lett, har god og godt regulerbar lysstyrke og sitter bra på hodet. Den oppfyller kravene over, og var etter min mening den beste til nattorientering da jeg kjøpte den for to år siden.

TEST: Aktivitetsarmbånd: Disse holder styr på alt du gjør

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Johan Runesson i Göteborg Majorna OK løper med en Ledx Cobra 2.
Johan Runesson i Göteborg Majorna OK løper med en Ledx Cobra 2. Snorre Veggan

Johan Runesson, svensk landslagsløper, Göteborg-Majorna OK, løper med Ledx Cobra 2:

– For meg er det viktig med et sterkt lys både fremover og til siden, altså at det lyser bredt. Det skal ikke være så sterkt at jeg ikke kan lese kartet uten at det reflekterer i kartplasten. Det er også viktig at lykten ikke er svakere enn andres lamper, for da kan det bli skygge om jeg løper foran noen, og det er ikke ønskelig.

– Jeg vant hodelykten i en konkurranse, og syntes den var veldig bra, så da har jeg fortsatt å bruke den.

TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

Ulf Forseth Indgaard løper nattorientering med en Lupine Betty-lykt.
Ulf Forseth Indgaard løper nattorientering med en Lupine Betty-lykt. Snorre Veggan

Ulf Forseth Indgaard, norsk landslagsløper, Frol IL, løper med Lupine Betty:

– Slik jeg ser det, er de viktigste egenskapene at lykten sitter godt, slik at den ikke hopper opp og ned – og at man kan løpe gjennom tett skog uten frykt for at lykten blir slått av hodet. Lysstyrke og lysspredning er også veldig viktig, slik at man kan lyse opp mest mulig av synsfeltet.

– Min Lupine Betty er en litt eldre modell, men da jeg kjøpte den, var det en av de sterkeste lyktene på markedet, og den lykten med minst og lettest batteri. Fortsatt er lykten meget bra sammenliknet med andre toppmodeller på lysstyrke, men nyere modeller har blitt en del lettere.

Les også: Norsk selskap moderniserer fluestanga

Tidligere verdensmester Anders Nordberg i Nydalen SK.
Tidligere verdensmester Anders Nordberg i Nydalen SK. Snorre Veggan

Anders Nordberg, tidligere verdensmester, Nydalen SK, løper med Lupine Betty:

– Lykten må selvfølgelig lyse greit. I tillegg er det veldig viktig med en solid lykt som tåler mange timer med røffe treningsturer uten å fuske. Et hodebånd som sitter godt på hodet, er viktig. Dersom jeg hadde kjøpte ny lykt i dag, ville jeg også forsøkt å ha en med batteri et sted rundt hodelykta, slik at jeg hadde sluppet batterivesten.

– Jeg må innrømme at jeg fikk min Lupine Betty da jeg satset enda hardere på nattløping. Jeg er ikke så godt inni "lykt-verden" nå, men pris hadde selvfølgelig også betydd mye hvis jeg skulle kjøpt en ny.

Les også: Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem

Magne Dæhlie i Halden løper med en Swenor F1 Lightning.
Magne Dæhlie i Halden løper med en Swenor F1 Lightning. Snorre Veggan

Magne Dæhlie, norsk landslagsløper, Halden SK, løper med Swenor F1:

– De fleste toppmodellene har godt nok lys, så jeg føler ikke at det er det som skiller. Det er viktigst med lav vekt og at den sitter godt på hodet. Aller helst skal man ikke merke at lykta er der.

– Jeg valgte Swenor-lykta på grunn av lav vekt på både lykt og batteri, samt god komfort på hodet.

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

Olle Boström løper nattorientering med hodelykten Mila Vega.
Olle Boström løper nattorientering med hodelykten Mila Vega. Snorre Veggan
 

Olle Boström, svensk landslagsløper, Järla Orientering, løper med Mila Vega:

– De viktigste egenskapene til en lykt er styrken, samt vekten på lykt og batteri. Det er en avveiing mellom å ha en så sterk lampe som mulig og at den fortsatt er smidig og lett nok.  Andre avgjørende egenskaper er bredden og fargen på lyset, blendingen I kartet, samt allmenn komfort på hodebøylen, selen og batteriet.

– Jeg har valgt Mila Vega fordi jeg synes den gir et behagelig og bredt og sterkt lys, samtidig som den er lett og behagelig. Den skal ifølge leverandøren og mine innstilninger gi 3700 lumen. Jeg anser den som lettere og mer komfortabel enn andre lykter jeg har testet med samme styrke. Batteriet holder også over to timer på maksimal styrke, noe som er passe tid for mine konkurranser. Den lyser med gulere tone enn de fleste fra de andre produsentene, noe jeg synes gir et fint lys i skogen. Med andre lamper med lignende styrke har jeg hatt problemer med at det sterke lyset blender meg når det reflekteres i plasten som beskytter kartet. Dette klarer Milas lampe bedre, og jeg har ikke dette problemet nå.

Les også: Unngå denne blemmen når du kjøper elsykkel

Landslagsløper Gaute Halland Steiwer i Lillomarka O-lag løper med en Swenor F1 Lightning.
Landslagsløper Gaute Halland Steiwer i Lillomarka O-lag løper med en Swenor F1 Lightning. Snorre Veggan

Gaute Hallan Steiwer, tidligere juniorverdensmester, Lillomarka OL, løper med Swenor F1:

– I nattorientering er det viktig med sterkt lys, da sikten er det største hinderet for å manøvrere seg fort frem i skogen. I tillegg til at den bør være lett og behagelig, skal lykten helst lyse veldig godt og lenge nok på maksimal. Nattorienteringsløpene er ofte mellom en og to timer lange.

– Jeg har valgt Swenor da den er veldig lett, noe som gjør den fin å løpe med. Det er ikke den kraftigste lykten, men dette blir en avveining i forhold til at den er behagelig å løpe med. Den har også en komfortabel hodestropp.

Les også: Dette apparatet gir deg mosjon mens du sitter

Marcus Millegård i Halden SK løper med en Ledx Cobra 2.
Marcus Millegård i Halden SK løper med en Ledx Cobra 2. Snorre Veggan

Marcus Millegård, svensk landslagsløper, Halden SK, løper med Ledx Cobra 2:

– Lykten må ALLTID fungere. De viktigste egenskapene er lysstyrke, lysspredning, vekt, komfortabelt hodefeste og batteritid.

– Ledx har bra spredning og godt lys, men er kanskje litt for tung til å være optimal. Neste år kommer jeg nok til å se om jeg skal skaffe meg en ny. Da den kom, var den «top notch», men utviklingen går fremover hele tiden. Ledx har vært best på markedet de siste årene, mener jeg.

Les også:

Denne trøya kartlegger din fysiske form

Snart kan du trene fra lenestolen

Slik finner du det beste skiføret på nett  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.