Den steinete grunnen under to av Yorkshires nasjonalparker – The North York Moors og Yorkshire Dales – skal ha geologi som gjør områdene attraktive for selskaper som vil utvinne petroleum gjennom fracking.
Dette melder en rekke britiske medier, deriblant The Northern Echo og Yorkshire Post.
Fracking – eller hydraulisk frakturering – er en svært omstridt metode for utvinning av olje og gass fra tette bergarter. Kjemikalier, vann og sand blir pumpet inn for å sprekke opp reservoaret, slik at det blir enklere å utvinne ressursene.
Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»
Endret loven
Yorkshire Post melder nå at det er stor usikkerhet knyttet til landets 15 nasjonalparker. Det er to faktorer som gjør usikkerheten stor:
- En studie som nylig ble publisert av forskere ved Durham’s Department of Earth Sciences som viser at flere av nasjonalparkene har en godt egnet undergrunn.
- I januar annonserte myndighetene et direkte forbud mot fracking i nasjonalparker. Men allerede i februar ble loven endret. Ifølge The Northern Echo heter det nå at grunnet nasjonalparkers størrelse «ikke er praktisk å garantere at fracking ikke vil finne sted under dem».
– Vi håper denne gjennomgangen av geologien under Storbritannias nasjonalparker vil bidra til å gi alle sider som er involvert i frackingdebatten klarhet rundt potensialet for fracking i disse områdene. Det ser ut som at dette har manglet, sier Dr. Liam Herringshaw ifølge The Northern Echo.
Opplysningene som har kommet frem rundt potensialet i nasjonalparkene har ført til reaksjoner. Organisasjonen «Frack Free Yorkshire» er blant dem som har reagert.
Les også: Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk
Reagerer
– Organisasjonen er uenig i rapportens funn om at North York Moors er godt egnet for fracking, da det er risiko for forurensning av drikkevann, heter det i avisen.
Også paraplyorganisasjonen for nasjonalparker i England – National Parks England – er urolige.
– Alle 15 nasjonalparker i Storbritannia fortjener høyest mulig beskyttelse, uansett hva slags geologi det er snakk om, heter det i artikkelen.
Les også: Interne detaljer avslører: Sverdrup-oljen blir mindre verdt enn vanlig olje