BYGG

Disse sakene er viktigst for byggenæringen

Større satsing på infrastruktur er blant sakene som betyr mye for byggnæringen.
Større satsing på infrastruktur er blant sakene som betyr mye for byggnæringen. Bilde: Håkon Jacobsen
4. sep. 2013 - 14:58

Teknisk Ukeblad har spurt byggenæringen hva et regjeringsskifte vil bety for deres bransje, hva de tre viktigste sakene for deres medlemsbedrifter er, og hvilke regjeringsalternativ som best eller dårligst oppfyller disse ønskene.

– Fra mitt ståsted ser jeg at byggenæringen er tjent med en borgerlig regjering, men det blir vanskelig å kommentere alle alternativene som kan komme opp. Både for OPS og infrastruktur vil en borgerlig regjering være å foretrekke, sier Sven Christian Ulvatne, styreleder i EBA.

Han sier det er behov for større satsing på infrastruktur og at bransjen mener det er viktig å få mindre byråkrati rundt planprosesser.

– Så er boligpolitikk viktig, det er behov for flere tilrettelagte tomter og et mer balansert forhold mellom utbyggers og myndighetenes plikter for infrastruktur, barnehager og slikt, sier han.

Ulvatne mener det ikke er tvil om at en rødgrønn regjering i minst grad vil oppfylle bransjens ønsker.

– Når det gjelder de andre er det veldig avhengig av styrkeforholdet mellom partiene, sier han.

Fersk undersøkelse: Fersk undersøkelse: Slik vil ingeniørene stemme  

Foretrekker borgerlig regjering

Ulvatne får støtte av Otto Østerlie, styreleder i Norsk Teknologi.

– Jeg tror at både en blå-blå regjering og en borgerlig regjering der Venste og Krf er med vil være best for næringen, sier han.

Østlie sier de tekniske entreprenørene er mest opptatt av politikken rundt energieffektivisering med konkrete mål om energireduksjon.

– Utover det er vi opptatt av Energifunn, en ordning vi har tatt initiativet til sammen med NHO. Energifunn gir skattefradrag for investering i enegieffektivsering på linje med det svenske ROT-fradraget. SOm sistepunkt vil vi ha avbyrokratisering av byggesaksbehandlingen, sier han.

Østlie tror i bunn og grunn ikke regjeringssammensettingen etter valget vil ha stor betydning.

– Uansett regjeringskonstellasjon er det store ord, så kommer de ned på jorden når de kommer inn i regjeringskontorene. Men det er ikke tvil om at en rødgrønn regjering vil oppfylle hovedakene våre dårligst, sier han.

Les også: Statoilbygget på Fornebu går fra klasse B- til klasse A-bygg

Liten betydning

Heller ikke Rådgivende ingeniørers forening (RIF) tror regjeringssammensettingen vil ha stor betydning for bransjen.

– Jeg tror bransjen vil klare å tilpasse seg markedet uansett regjering. Alle partiene vil satse på infrastruktur, så det blir mye planlegging og prosjektering uanhengig av regjering, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Hansteen sier det viktigste for de rådgivende ingeniørene er å få forutsigbare prosjekter, og langtidsplanlegging.

– Utover det håper vi å unngå store omorganiseringer i etatene, som fort kan ta tid og ressurser bort fra prosjektene, sier hun.

Hansteen har gått gjennom partienes byggsatsing, og sier det er små forskjeller.

– Det er ikke de store forskjellene mellom partiene med unntak av Frp på infrastruktur. På bygningsmasse går det meste på kommunalt nivå, og da har det lite å si hvilke av regjeringsalternativene det blir, sier hun.

Les også: Roterende bru slipper båter forbi

Åpen for begge

Hansteen får støtte av Egil Skavang, administrerende direktør i Arkitektbedriftene.

– Byggenæringen blir i alt for stor grad tatt for gitt. Det er et stort potensial for å utvikle byggenæringen, både på kvalitet og kostnader. Det gjelder hos alle de potensielle regjeringspartiene, sier han.

Skavang sier den viktigste saken for arkitektbransjen er helhetlig planlegging ved fortetting av byområder.

– Dernest håper jeg at vi får en endring av arbeidsmiljøloven slik at den blir bedre tilpasset ujevnt arbeidstrykk i prosjektbaserte virksomheter, og at vi får en god oppfølging av stortingsmelding 28, sier han.

Skavang er usikker på hvilket regjeringsalternativ som vil være best for bransjen som helhet.

– Jeg ser at sittende regjering over de siste årene har fått et bedre forhold til byggenæringen, som munnet ut i stortingsmelding 28. Samtidig så vi at Erna Solberg var den som tok initiativet til Byggekostnadsprogrammet som var en flott satsing på utvikling og innovasjon mellom 2005 og 2010, sier han.

Les også: Vil ha gigant-vogntog på norske hovedveier

Ingen god løsning

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene, er derimot skeptisk til bransjens fremtid uansett regjeringsalternativ.

– Det er vanskelig å si noe om regjeringsalternativene, når alle partiene har ulike meninger. Det viktigste for oss er å få bygget nok studentboliger, å fjerne kravet til 15 prosent egenkapital og å forenkle planprosesser, sier han.

Siden Arbeiderpartiet vil beholde 15 prosent egenkapital og satse på 3000 studentboliger, mens Høyre vil lette på egenkapitalkravet, men kun bygge 2000 studentboliger, synes Jæger valget er vanskelig. Utover det er han skeptisk til klimakravene på grønn side, som han mener kan føre til økte utbyggingskostander.

– Ingen av regjeringsalternativene har laget en politikk som er entydig. Det er utfordringer på alle sider for hele bransjen, sier han.

– Ingen av regjeringsalternativene har laget en politikk som er entydig. Det er utfordringer på alle sider for hele bransjen, sier han.Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene ser store mangler ved alle aktuelle regjeringsalternativer, og kan ikke anbefale noen av dem. Joachim Seehusen

Les også: Her får de hurtigladere for hver 50. kilometer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.