INDUSTRI

Dobbelt beskatning av offshoresektoren

Petroleumsindustrien får ikke vederlagsfrie kvoter, og må fortsatt betale CO2-avgift, om enn noe redusert.
Petroleumsindustrien får ikke vederlagsfrie kvoter, og må fortsatt betale CO2-avgift, om enn noe redusert. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Jannicke Nilsen
8. mars 2007 - 12:43

Oljeindustriens Landsforening (OLF) har jobbet knallhardt for at CO2-avgiften skal fjernes. OLF har tidligere foreslått for regjeringen at petroleumsindustrien i stedet for å betale avgift, skulle kjøpe kvoter i Kyoto-perioden 2008-2012 for den samme summen.

Foreslo klimafond

I tillegg skulle petroleumssektoren investere i et klimafond for utvikling av miljøvennlig teknologi for det overskytende beløpet, som kunne ha kommet på flere hundre millioner hvert år.

- CO2-avgiften virker ikke på miljøet lenger. Den har virket i flere av de 15 årene vi har betalt den, men nå er den bare god for provenyinntekter. Regjeringen ville fått mye mer miljø for pengene våre, dersom de hadde fulgt vårt forslag, sier Per Terje Vold, administrerende direktør i OLF.

Bellona fornøyd

Dette blir det nå ikke noe av. Men Bellona er fornøyd:

- Alt i alt ser det ut til at dette kvotesystemet blir veldig bra. Jeg er fornøyd med at norsk sokkel fortsatt skal betale CO 2-avgift i tillegg til å betale for kvoter. Dobbelt beskatning er fint, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

81 prosent gratis

Regjeringen lanserte i dag et system for tildeling av klimagasskvoter de mener vil bidra til å få ned Norges utslipp av klimagasser, og som de mener forener hensynet til miljø og arbeidsplasser. Forslaget sendes nå på høring.

81 prosent av kvotene norsk næringsliv trenger blir tildelt gratis. Resten av kvotene må norske bedrifter kjøpe eller redusere utslippene tilsvarende.

Prosessindustrien belønnes

Mens petroleumssektoren får dobbel beskatning, får ulike bransjer innenfor industrien ulik behandling.

Prosessindustrien som har mindre mulighet enn for eksempel energisektoren til å redusere sine utslipp, får tildelt flere kvoter enn de har utslipp.

Årsaken er blant annet at prosessindustrien allerede har gjort tiltak for å begrense sine utslipp. Raffinerier og industri for sement, kalk og gips belønnes dermed i regjeringens forslag.

Vil ikke ha gratiskvoter

Selv om norsk næringsliv får det mye gratis i denne omgang, varsler regjeringen at de vil forsøke å endre dette ved neste korsvei.

- Vi vil jobbe intenst opp mot EU for at det ikke skal utdeles gratiskvoter etter 2012. De som skal drive handel i Norge i framtiden skal vite at de må betale for kvotene, sa finansminister Kristin Halvorsen på dagens pressekonferanse.

Disse virksomhetene blir kvotepliktige:

  • Energiproduksjon (bruk av naturgass til energiformål i gasskratverk, offshore og innenfor bransjene ilandføring av olje og gass, gassraffinering og petrokjemi)
  • Oljeraffinering
  • Koksproduksjon
  • Produksjon og bearbeiding av jern og stål (røsting og sintring av jernmalm)
  • Produksjon av sement, kalk, glass, glassfiber
  • Keramiske produkter
  • Treforedling
  • Fiske- og sildemelsproduksjon
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I tillegg kan ytterligere sektorer som bla. aluminium, ferrolegeringsindustri, kjemisk og annen metallurgisk industri inkluderes fortløpende.

Les mer om regjeringens forslag til kvotesystem her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.