Om du kjøper flatbrød fra Rørosbakern skal du vite at bak produktet ligger det ikke bare en gammel tradisjonsrik oppskrift og godt håndverk. Der ligger det også vel gjennomtenkt automatisering og godt ingeniørarbeid.
Sommeren 2014 flyttet Rørosbakern inn i nytt bygg, og tok skreddersydd automatisert produksjonsutstyr i bruk. Forberedelsene startet for nærmere seks år siden.
For mye svinn
Produksjonen hadde nådd det maksimale av hva som var mulig på de seks takkene, hver på 1250 x 2500 mm. Flatbrødene ble stekt og vendt manuelt, og det ble variasjon i stekegrad og for mye svinn.
Daglig leder Terje Lien besluttet at han trengte et nytt og automatisert bakeri og startet med å jakte på en egnet tomt. Da den var funnet, ble bygget tegnet med tanke på produksjonslinjen.
Dynatec fikk oppgaven: Lag en automatisert produksjonslinje.
– Det tok sin tid, jeg mistenker at de på et tidspunkt tvilte på om det ville bli til noe i det hele tatt, humrer Lien.
Det nye bakeriet sto ferdig rett før sommeren, og i august var det klart til første produksjon. Når dette skrives, i november, er det meste av innkjøring og de fleste justeringer gjort.
– Det har gått greit, ikke mer justeringer enn høyst nødvendig, sier Lien.
Roterende takke
Først går deigen til en valsemaskin. Til den er det laget et roterende oppslagsbord. Det kan benyttes ulike verktøy, til hullboring, stanseverktøy og kutting, avhengig av hva slags produkt som er under produksjon. Her er det også lagt inn en returbane for deig som er kappet.
Deretter følger kjernen i den nye produksjonslinjen, en 16 meter lang roterende takke. Takken varmes fra undersiden og i tillegg er det lagt inn varmeelementer i drivverket og rullene med en diameter på en meter. Dette gjør at det hele blir en slags evig roterende stekeovn som samtidig fungerer som transportbånd. Langs linjen er det lagt inn undertrykk i kombinasjon med ruller som sørger for å snu flatbrødene og de øvrige produktene halvveis i stekeprosessen.
Vakuumvenderen er spesialbygd for Rørosbakern. Dynatec har også lagt inn et justerbart pressbelte som gjør at Lien og hans folk kan variere hvor bulkete eller flatt flatbrødet skal bli.
Gjenskaper manuell baking
– Jeg var der oppe og bakte på gamlemåten før vi startet, da målte jeg med stoppeklokke og temperaturmålere. Dette er skreddersøm laget for å gjenskape den manuelle bakeprosessen i et automatisk anlegg, sier Josef Filtvedt, teknisk sjef hos Dynatec.
Lien forteller at han stilte knallharde betingelser når det kom til endring av oppskriftene, den tradisjonelle smaken skulle beholdes.
Det har vært gjort før, og Filtvedt forteller at den første jobben til Dynatec i 1987 var ganske lik, men da var det lomper som skulle bakes. På Røros er det lagt inn flere smarte løsninger.
– Det er vanlig å sage opp bakevarene etter at de er stekt. Vi kutter deigen nesten over før steking, og får skilt stykkene med et lett knekk etter steking. Det gir betydelig mindre støv, og vi trenger ikke sag. Vi er fornøyd med at Rørosbakern nå kan bruke den samme linjen til mange produkter, og likevel ha den automatisert, sier Filtvedt.
Eneste i Norge
Så følger et avretterbord der de ferdige produktene blir stablet for pakking, og en kjølelinje før de når pakkemaskinen.
Pakkemaskinen er levert av MPack på Furnes og heller ikke den er hyllevare. Tidligere kjøpte Rørosbakern ferdige poser, som måtte merkes manuelt. Nå mottar pakkemaskinen fra Fujitsu flatbrødet, så lager den posene av papir, film med dekor og merker så posene med alle nødvendige data som batch, datostempling osv. Så er det klart til utsendelse. Den nye produksjonslinjen gir også fleksibilitet med hensyn til pakking, og størrelser.