FORSVAR

Dollarkurs kan gi milliardsprekk for kampflykjøpet

Innkjøpene av F-35 kan bli nesten 4 milliarder kroner dyrere enn planlagt, på grunn av høy dollarkurs. Samtidig faller prisen per fly.

Foreløpig har 12 F-35 ankommet Ørland. Dollarkursen ligger per mai 2019 langt over det regjeringen har lagt til grunn i sine regnestykker.
Foreløpig har 12 F-35 ankommet Ørland. Dollarkursen ligger per mai 2019 langt over det regjeringen har lagt til grunn i sine regnestykker. Foto: Eirik Helland Urke
22. mai 2019 - 08:12 | Endret 22. mai 2019 - 08:49
General Atomics MQ-9B SeaGuardian under testing i kaldt vært i Canada. Dette er én av to droner eksperter mener kan være aktuelle for Norge.
Les også

Norge skal kjøpe droner for milliarder – to peker seg ut

Dollarkursen regjeringen har lagt til grunn for resten av kampflykjøpet, vil medføre at det finansielle taket for prosjektet blir sprengt, ifølge Klassekampen.

Regjeringen har lagt til grunn at dollaren skal holde seg på 7,70 kroner for resten av kampflykjøpet, skriver avisen. Prognosene ligger imidlertid et godt stykke unna den reelle dollarprisen på rundt 8,77 dollar.

Klassekampen har beregnet at den totale regningen for nye kampfly vil ende på 88,8 milliarder kroner, godt over Stortingets kostnadsramme på 85,1 milliarder. Avisen har tatt utgangspunkt i prognosene i statsbudsjettet, innhentede tall fra Forsvarsdepartementet og dagens dollarkurs.

Kronen må styrke seg betraktelig for at dollarkursen ikke skal bidra til en storsprekk, skriver avisen. Statistikk fra Norges Bank viser at dollarkursen ikke har vært nede på 7,70 kroner siden februar i fjor. 

Prisen synker

Regnestykket er likevel ikke så enkelt. Prisen per fly er nemlig på vei ned. 

Som forutsatt går prisen på flyene ned etter hvert som produksjonsratene per serie øker. Den såkalte enhetsprisen, som beskriver fly og motor uten tilleggsutrustning, lå på 114 millioner dollar for de to første flyene Norge mottok.

Enhetsprisen kontraktsfestes mellom Lockheed Martin og det flernasjonale partnerskapet og er lik for alle kjøpere.

De seks flyene som Norge mottok i 2018, kostet 96,6 millioner dollar, og ble ifølge Forsvarsdepartementet realisert om lag halvannen million dollar lavere enn planlagt.

Flåten på Ørland består foreløpig av 12 fly. De nyeste ble levert tidligere denne måneden, da TU var til stede.

Mangler deler

Andreårslærlingen Vetle er midt i fagprøven for å bli flymekaniker. Til høyre står oberst Martin «Tintin» Tesli, sjef for 132 luftving ved Ørland flystasjon.
Les også

Ørland-sjef om teknikermangel til F-35: – Vi har kjøpt oss ut av problemet

Tidligere i vår kom det også fram i en amerikansk rapport at det er delemangel for F-35. Det betyr også at de norske flyene er på vingene mindre enn de egentlig skal. Det bekreftet generalmajor Morten Klever, direktør for det norske kampflyprogrammet, overfor TU:

– Tilgjengelighet på norske fly på Luke Air Force Base er på lik linje med alle fly i partnerskapet. Flyene våre på Ørland flystasjon flyr noe mindre enn planlagt, men tilstrekkelig til at Luftforsvaret skal kunne erklære IOC som planlagt, skriver programdirektøren i en epost.

IOC er det samme som initiell operativ evne.

Verken forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) eller Forsvarsdepartementet svarte på Klassekampens forespørsler, men statsminister Erna Solberg (H) har tidligere denne måneden avvist kostnadssprekk i kampflyprogrammet, men erkjent at kostnadene vil bli «litt større».

Lockheed Martin F-35A tar av fra Ørland flystasjon i slutten av juni.
Les også

Gjenopptar F-35-leveranser etter ett års pause

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.