Verdens største partikkelakselerator, Large Hadron Collider (LHC) ved CERN i Sveits, startet opprinnelig opp i september i fjor, men en ulykke som førte til overoppheting av en rekke magneter stanset eksperimentet etter bare ni dager - før man egentlig hadde kommet ordentlig i gang.
Utsatt
Da reparasjonene begynte, anslo man at partikkelakseleratoren ville være i drift igjen i april i år.
Siden ble det utsatt til september, så oktober, og nå opplyser CERN at det er usannsynlig at LHC er i gang igjen før tidligst i midten av november, skriver CNET.
Varmes opp
For å reparere systemet, som skyldes at helium har lekket inn i det isolerende vakuumet mellom rørene, må sektorene 8-1 og 2-3 varmes opp fra 80 grader kelvin (- 193 grader Celsius) til romtemperatur.
Sektorene rundt vil brukes som såkalte "floats", mens de øvrige sektorene fortsatt holdes på 80 grader kelvin.
CERN har for øvrig måttet budsjettere med å kjøre eksperimentet gjennom den kommende vinteren for å ta igjen for tapt tid.
Det vil koste dyrt, ettersom partikkelakseleratoren er svært strømkrevende og strømprisen på vinteren er langt høyere enn på sommeren.
Avansert
Akseleratoren befinner seg mellom 50 og 150 meter under jorden, like ved Genève.
Den er finansiert av CERNs medlemsland, i tillegg til India, Israel, Japan, Russland, Tyrkia, USA, UNESCO og EU-kommisjonen.
Den 27 kilometer lange sirkulære tunnelen skal brukes til å akselerere to partikkelstrømmer til 99,9 % av lysets hastighet – i hver sin retning.
Fire detektorer, kalt ALICE, ATLAS, CMS og LHCb følger med på kollisjonene.
Målet er at dataene som kommer frem gi oss ”en dypere forståelse av universet.” Blant annet er målet å finne ut hvordan elementærpartikler tilegner seg masse.