Utdanningen skal være forskningsbasert, nå tar undervisningen for mye av tiden til de vitenskapelig ansatte.
– I dag har vi en overvekt av innsatsen mot utdanning. For å gi en forskningsbasert utdanning må vi forske mer, og det må også næringen, sier dekan Ingvald Strømmen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.
Redusert fagtilbud
For mange emner har for få studenter. I fremtiden blir det færre emner med flere studenter.
I rapporten fra en internasjonal evalueringsgruppe «Studieplan og emneportefølje for Bygg- og Miljøteknikk 2010 – » som Strømmen nå sitter med, heter det at undervisningsbelastningen er svært stor og at tallet på faste ansatte er redusert med 20 til 30 prosent siden 1995.
– Dette tallet er ikke kvalitetssikret og jeg kan ikke gå god for det, sier Strømmen
I rapporten heter det også at vitenskapelig ansatte må gis mer tid til forskning. «Dette innebærer at undervisningsinnsatsen må ned.», står det i rapporten.
Bedre kvalitet
Strømmen har ennå ikke oversikten klar over hvilke emner som blir fjernet.
– Endringene vil gjelde fra studieåret 2010-2011, og vi vil ha et opplegg klart i november/desember i år, lover Strømmen. En av konsekvensene blir mindre valgfrihet for studentene. Rapporten foreslår også at fagvalget bør styres i større grad enn i dag når studieretning er valgt.
I studiets to siste år kan studentene i dag velge mellom 15 forskjellige hovedprofiler.
Rapporten foreslår å kutte tallet med åtte, til syv forskjellige hovedprofiler.
Flere vitenskapelig ansatte
Det er også enighet mellom ledelsen i NTNU og byggenæringen, representert ved Næringslivsringen der 55 bedrifter er med, om at NTNU har et stort behov for å styrke forskningen.
Skanska har allerede inngått avtale om å sponse to professorater for en periode.
– Det bør flere bedrifter gjøre, det er fremragende, sier Jan Moksnes som har ledet Næringslivsringens arbeid «Fremtidens byggstudium» i samarbeid med fakultetet ved NTNU.
Strømmen bekrefter at fakultetet er i forhandlinger med flere større bedrifter i norsk byggenæring om lignende avtaler.
Lønnen må opp
Rapporten peker også på at lønnsgapet mellom NTNU og næringslivet gjør det vanskelig for NTNU å rekruttere dyktige yngre sivilingeniører til en forskerkarriere.
– Vi merker det blant annet på at det er for få søkere til professorstillinger, sier Strømmen. I tillegg blir det foreslått å gjeninnføre stillingene som vitenskapelig assistent for å få et bredere hierarki blant de vitenskapelig ansatte.
Det utdannes i dag 150 nye sivilingeniører innen bygg hvert år, Næringslivsringen mener dette bør økes til 250.