På rettsmedisinsk institutt ved Rikshospitalet og ved voldsavsnittet ved Oslo Politidistrikt har man tatt i bruk videokonferanseutstyr for å effektivisere drapsetterforskningen.
Under obduksjonen følger etterforskerne direkte med på det som skjer for raskere å innhente viktige opplysninger om mulig dødsårsak.
– Det er montert et kamera over båren. Vi har hatt flere saker der vi har fått informasjon fra obduksjonen som vi samme dag har brukt i avhør med mistenkte, sier politioverbetjent Ole Jacob Øglænd ved voldsavsnittet. Han mener det er en stor fordel at etterforskerne kan stille direkte spørsmål til rettmedisinerne mens obduksjonen foregår.
– Før måtte vi enten få infomasjon over telefon, eller gjennomføre møter i ettertid. Nå får vi mye raskere og direkte informasjon om hvordan skaden har oppstått.
Transportkostnader
Avdelingen har også begynt å bruke videokonferanseutstyr under avhør med vitner eller mistenkte i andre deler av landet. – Vi kan samtidig ta opp avhørene på video og bruke de under rettsakene, forklarer politioverbetjenten.
Øglænd ønsker at bruken av videokonferanseutstyr blir mer utbredt i politiet. – Det ville spart oss for mye tid og penger. Vi kunne avhørt folk direkte i fengselet. Oslo Politiet bruker 100 millioner kroner bare på transport hvert år. Dette kunne vært spart.
Vatikanet og Det hvite hus
Videokonferanseutstyr fra Tandberg leveres i mange ulike størrelsesordener og til ulike formål. Selskapet har utviklet utstyr for helsesektorer, militæret og til undervisning. Både Det hvite hus og Vatikanet er kunder av Tandberg.
Videokonferanse er svært utbredt internt i tandbergsystemet. For å vise oss bruken ringer teknologidirektør Snorre Kjesbu opp fem medarbeidere rundt om i Europa.
– Møtene fungerer bra. Vi ser når folk vil prate eller vil stille spørsmål. Møteledelse fungerer som på et vanlig møte, forteller m arkeds- og kommunikasjonsdirektør Anne Comerford på skjermen fra London. Når demonstrasjonen til ære for Teknisk Ukeblad avsluttes, vinker møtedeltakerne som var med på presentasjonen, til skjermen.
– Er det vanlig?
– Nei, jeg pleier bare å nikke, det går raskere, sier konserndirektør Terje Rogne med et smil.