FORSVAR

Dronen veier omtrent like mye som en Iphone og skal rekognosere i felt for den britiske hæren

En ny nano-drone som veier mindre enn 200 gram skal i fremtiden hjelpe britiske soldater med å rekognosere i fremtiden.

BUG kan sendes fra en soldats håndflate og deretter sende video tilbake til én eller flere skjermer.
BUG kan sendes fra en soldats håndflate og deretter sende video tilbake til én eller flere skjermer. Foto: BAE Systems
Jacob Christian Eriksen, Ing.dk
29. des. 2020 - 20:30

Den britiske hæren har nettopp mottatt de første 30 enhetene av nano-dronen «BUG», som i fremtiden vil kunne rekognosere i felt for de britiske soldatene. Det melder det britiske Sky News.

BUG er laget i et samarbeid mellom det multinasjonale militærselskapet, BAE Systems, og den britiske produsenten UAVTEK, som spesialiserer seg på dronedesign.

  <i>Illustrasjon:  BAE Systems</i>
  Illustrasjon:  BAE Systems

BUG veier 196 gram, har 40 minutters batterilevetid og en rekkevidde på to kilometer fra soldaten som styrer den. Samtidig kan den nye nano-dronen fly i vindkast nær storm styrke – over 80 kilometer i timen.

Da det britiske forsvarsdepartementet testet militærteknologi på høsten i år, var BUG den eneste nano-dronen som kunne fly i høye vindhastigheter, ifølge BAE Systems.

– Selv i det tøffeste været kan BUG gi kritisk nødvendig, taktisk informasjon om hva som skjer rundt hjørnet eller bak neste bakketopp, der dronen jobber autonomt for å gi soldatene en visuell oppdatering, sier James Gerard, seniorteknolog ved BAE Systems' Applied Intelligence, i en pressemelding.

BUG kan sendes fra en soldats håndflate og deretter sende video tilbake til én eller flere skjermer. Dronen kan enten styres direkte eller være en del av programmerte patruljer – enten alene eller i en større sverm av droner.

Leveringen av de nye nano-dronene kommer kort tid etter at den britiske statsministeren Boris Johnson i november kunngjorde en investering på knapt 200 milliarder norske kroner for militæret de neste fire årene – den største militære investeringen for Storbritannia siden den kalde krigen.

Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.dk. Det er ikke første gang britene tar i bruk droner. De har også tatt i bruk den norske nanodronen Black Hornet. Se TUs artikkel fra arkivet.

Denne dronen, en DJI Mavic 3, dundret gjennom et vindu i Bergen da operatøren mistet kontroll under en flygning i 2022. Statens havarikommisjon mener årsaken var en teknisk svikt. Det er ikke produsenten enig i.
Les også

Kritisk til kinesisk droneprodusent etter krasj

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.