MENINGER

«Du kan pynte brura så mye du vil. Noen garanti for et lykkelig ekteskap er det ikke»

Kommentar: NTNU-ekteskap kan bli krevende.

Fusjonerer: Onsdag ble det klart at NTNU vil fusjonere med høgskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag. NTNU blir dermed landets største universitet.
Fusjonerer: Onsdag ble det klart at NTNU vil fusjonere med høgskolene i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag. NTNU blir dermed landets største universitet. Bilde: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
Tormod HaugstadTormod HaugstadKommentator
29. jan. 2015 - 20:03

Kommentar: NTNU vil «gifte seg» med høyskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik. Styrevedtaket satt langt inne. Seks for og fem imot – de ansatte tapte knepent for styrets eksterne- og studentrepresentanter. Narvik ble ikke innviet, men henvist til å flørte mer med Universitetet i Tromsø.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil støtte beslutningen om å starte fusjonsprosessen som vil gjøre NTNU til Norges største universitet. Bakgrunnen er et generelt ønske om å heve nivået både på undervisning og forskning.

I en slik målestokk betyr størrelse mye ettersom det gir mer penger i kassa.

Les også: Kan bli Norges største universitet

Grønt industriskifte

Norsk Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg som for et år siden fikk fusjonsprosessen i fanget da han ble styreleder etter Per-Kristian Foss, argumenterer med at fusjonsvedtaket er viktig for Norges framtid, ja, like viktig som opprettelsen av NTH i 1910. Han mener landet står foran et grønt industriskifte og at NTNU bør være spydspiss for forskning og utvikling mot nye vekstnæringer.

NTNU har nettopp lagt bak seg et år som har satt institusjonen på verdenskartet med Nobelprisen i medisin. Når det gjelder teknologi, er det verdensklasse over mye av forskningen og samspillet med Sintef har et potensial som ennå ikke er tatt ut.

Les også:  Moserparet: Trenger ikke eliteskoler for å dyrke talenter

Tekna-hatten på

Selv om det er gode bachelor- og masterutdanninger ved de tre høyskolene er de ikke på samme høye nivå når det gjelder forskningskvalitet. Ålesund og Gjøvik er derimot begge knyttet opp mot sterke næringsklynger innen maritim sektor og ikt-sikkerhet som NTNU vil kunne dra nytte av.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg har tvilt seg fram til at hun støtter storfusjonen når det å stå alene ikke var et reelt alternativ. Som professor på Institutt for elektronikk vil fusjonen få konsekvenser for hennes egen arbeidssituasjon. Hun har vært nødt til å ta på seg Tekna-hatten for å se fusjonen i et nasjonalt perspektiv.

Det synet har også en linje tilbake til hennes forgjenger i presidentstolen, Marianne Harg, som tok dissens i Stjernø-utvalgets forslag til store regionale enheter.

Les også: Dette legger de som ansetter ingeniører mest vekt på

Risikerer sanering

Det er allerede snart 20 år siden miljøene på Gløshaugen og Dragvoll ble slått sammen, men fremdeles er en ny felles campus bare på tegnebrettet. En storfusjon vil kreve utskiftninger i administrasjon og styre. Spørsmålet er om rektor Gunnar Bovim klarer å holde fagmiljøene samlet og om fagmiljøene vil klare å opprettholde kvalitet på undervisning og forskning i en krevende fusjonsprosess som vil utløse sterke følelser og meninger.

Og høyskolene i Gjøvik, Ålesund og Trondheim kan juble så mye de vil. De tror kanskje de skal bli et nytt NTNU, men de risikerer også en kraftig sanering av dagens tilbud for å hevde seg faglig og forskningsmessig.

For å si det på en annen måte: Du kan pynte brura så mye du vil. Noen garanti for et lykkelig ekteskap er det ikke.

Les også:

NTNU den store vinneren i ny forskningstildeling

Hvordan kan NTNU videreutvikles til et internasjonalt konkurransedyktig universitet?

Da bedriften skulle selges, la 25 av de ansatte sparepengene på bordet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.