Det er riktig at vi bruker mye strøm i Norge, men skyld ikke på panelovnene! NVEs statistikk for 2001 viser at forbruket pr. innbygger var 26.500 kWh. Dette tallet omfatter imidlertid alt forbruk, inklusive den kraftkrevende industrien. Det private forbruket var 7700 kWh pr. innbygger og år. I alt brukte husholdningene ca. 35 TWh i 2001. Av det gikk snaut 20 TWh til elektrisk boligoppvarming.
Historien om norsk vannkraft er bare ca. 100 år. I det meste av denne tiden har vi lett etter hva vi kan bruke strømmen til. Det er grunnen til at vi i dag eksporterer ca. 25 prosent av vår vannkraft i form av aluminium og ferrolegeringer. Uten den kraftkrevende industrien ville vi hatt et kraftoverskudd på 25 TWh selv i tørrår.
NVEs statistikk for 2001 viser at vi brukte vi 32,8 TWh til kraftkrevende industri, 26,6 TWh til transport og kommunikasjon og 15,7 TWh til bergverk og industri, mens jordbruk og husholdningen til sammen brukte 38,1 TWh.
Kanskje er det på tide å ta en debatt om hvorledes vi kan bruke norsk vannkraft slik at den er til størst nytte og glede for innbyggerne i Norge, i stedet for å hamre på at elektrisk kraft er en mangelvare. Vannkraft er et naturgitt fortrinn, og det er slett ikke sikkert at det er mest samfunnsnytte i å eksportere kraft til utlandet. Kanskje er det bedre å eksportere gass enn aluminium og ferrolegeringer.
Vi som bor i Norge trenger lys og varme. Det koster mye, både for samfunnet og for den enkelte husstand å legge om fra elektrisk oppvarming. Det koster mye å etterisolere eksisterende boliger. Kanskje er det bedre samfunnsnytte å beholde panelovnene og konsentrere energiøkonomiseringen om de boligene vi skal bygge!
- Uansett, vi må basere debatten på riktige tall. Det må vi kunne vente av TU.
Nils Chr. Tømmeraas