ARBEIDSLIV

Duket for lederstrid? UFULLSTENDIG

23. apr. 2001 - 21:51

Det kan bli strid om presidentvervet i Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) når dagens president Einar Madsen takker av på representantskapsmøtet i juni. Valgkomiteen har innstilt visepresident Gunnar Berg (58) som ny NIF-president og Lill Erlandsen (36) som ny visepresident.

Men det fins etter alt å dømme flere kandidater som lukter på toppvervene i organisasjonen.

Mange nye navn

Iver Pehrson (60) fra Harstad er foreslått gjenvalgt som hovedstyremedlem. Sissel Eggen (39) fra Hedmark, Per-Arild Konradsen (37) fra Bodø, Gudmund Olsen (42) fra Bergen og Johnny Stuen (33) fra Oslo er innstilt som nye medlemmer av hovedstyret.

Organisasjonen er opptatt av å synliggjøre sivilingeniørene bedre i samfunnsdebatten og sikre rekrutteringen til tekniske yrker. Det skal i dag ikke være større spenninger mellom distriktene og NIF sentralt enn normalt for en organisasjon. Men den nye strukturen i NIF som Madsen meislet ut, kan ha ført til at avdelingene mistet noe av kontrollen over fagarbeidet. I så fall kan det dukke opp både en og to kandidater som benkeforslag under valget.

Rekordungt

Ifølge NIFs medlemsorgan Sivilingeniøren har det foreslåtte hovedstyret den laveste gjennomsnittsalderen noensinne i NIF, selv om noen drar den opp litt. – Vi syntes det var viktig å få litt kontinuitet i hovedstyret også, uttaler valgkomiteens leder Odd A. Smestad til Sivilingeniøren.

Komiteen har lagt vekt på kjønn, geografi og faglig bakgrunn, og hvordan kandidatene ser på NIFs utvikling i Norge, samt den teknologiske utviklingen. Innstillingen var enstemmig. Likevel er det fortsatt bare to kvinner som er innstilt til det nye hovedstyret. Men Smestad skyter inn at styret er overrepresentert med to kvinner, sett i forhold til kvinneandelen blant NIF-medlemmene, som er 17 prosent.

Nå gjenstår det å se om representantskapet sier seg enig i valgkomiteens forslag til nytt hovedstyre.

Fornøyd retrett

Det er med et stort smil Einar Madsen trekker seg fra gjenvalg. Den avtroppende presidenten er storfornøyd med det han har utrettet i løpet av sine to perioder og fire år i vervet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Jeg hadde to mål: Å rydde opp på interessesiden og stifte Akademikerne.

Ifølge Madsen ble foreningen tidligere styrt av en rekke styrer og representantskap med egne særinteresser og uten økonomisk ansvar.

– I dag har vi ett representantskap som samler sektorene, interessesiden, fagsiden og avdelingene. All diskusjon om fremtiden foregår på ett sted, og partene er mer ansvarliggjort.

Dernest har den nye hovedorganisasjonen oppnådd fulle rettigheter, og medlemsorganisasjonene strømmer til. I tillegg til å velge nytt hovedstyre blir det opp til kommende representantskapsmøte å fullføre vedtektsendringene som setter sluttstrek for omstillingsprosessen i NIF.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.