Tekst og foto: Halvard Andresen
I tillegg er 7 millioner kroner lagt inn i bygningsmessige oppdateringer. Det er et stort løft for en bedrift som har mange konkurrenter i et knalltøft marked.
Les også: Ekornes er norsk robotmester, og satser nå tungt på robotsøm
Tredobler kapasiteten
1200 m³ masse måtte graves ut av fabrikklokalene for å gjøre plass til automatlageret. Det har plass til ca. 40 palletter med tilhørende sveisejigger. Automatlageret og kransystemet er levert av Swisslog. Robotanlegget som består av to traversmonterte Motoman sveiseroboter, er levert av Skala Robotech (tidligere Optimove). Det har Fronius sveisemaskiner. Hver av pallettene måler 1,6 x 4 meter og rommer sveisejigger med opptil 26 jobber. Med dagens utnyttelse av anlegget spares 4 årsverk.
Ingen omstillinger
Prosjektleder Rolf Even Duun fremhever at kravet til fleksibilitet er tillagt stor vekt.
- Med dette anlegget legger operatørene inn alle delene i sveisejiggene som står i palletten, og mater ferdig lastede palletter fortløpende inn i automatlageret der logistikken styres av Soft Design (Gøteborg), forklarer han
Sveisecellene registrerer hvilken pallett (ved hjelp av RFID) som kommer inn til sveising, og henter frem riktig sveiseprogram. På hver pallett kan det være opp til 26 ulike sveisejobber med hver sine programmer. Det er ingen omstillinger eller kalibrering, verken i sveisecellen eller i fiksturene. Dette gjør at produktene kan mates inn uten tanke på nedetid ved produktbytte. Det gjør det mulig å kjøre vesentlig mer ordrestyrt. Her skal operatørene laste inn deler på dagtid for 24-timers drift slik at anlegget kan gå hele natten. Ferdig sveisede deler lastes ut av operatøren og nye deler legges inn.
- Vi er ikke helt der ennå, men vi er på god vei. En utfordring fremover er å ha stålkontroll på halvfabrikatalageret vårt, forteller Duun.
- Lugger det i tilførsel av deler inn, utnyttes ikke potensialet her.
Les også: Robotduo pakker hundepølser helautomatisk hos Vom og Hundemat
Erstatter gamle roboter
Anlegget erstatter fem tradisjonelle robotsveiseceller. I tillegg til en stor effektiviseringsgevinst i antall operatørtimer gjør de to nye elleve-aksede sveiserobotene det mulig å optimalisere sveisebanene bedre. Det gir et bedre sluttresultat.
To av de gamle cellene beholdes for å ta produksjon knyttet til underleveranser, og investeringen bidrar dermed til å frigjøre kapasitet for underleveranser. Det gjøres nå en stor jobb med å programmere sveisebaner. Tekniker Geir Robert Aakvik viser hvordan dette gjøres enkelt med offline-programmering av robotene i programmet Delmia V5 fra Svenske Delfoi.
Les også : Norfersk kjøttpakkesenter sprer ferskvare med roboter
Lang prosess
Fra beslutningene ble tatt på slutten av 2011 frem til i dag, har det vært en lang prosess. Flere av de eldste robotene var modne for utskifting. Skulle man satse videre på konvensjonelle robot-sveiseceller eller skulle man ta noen steg videre og tenke høyere grad av automatisering?
De aktuelle leverandørene har i samarbeid med Duun Industrier sin egen prosjektgruppe arbeidet tett for å finne egnede løsninger. Det har ikke blitt trukket inn eksterne konsulenter. Prosjektet har imidlertid hatt stor nytte av beslektede leveranser i Sverige, og det er mye verdifull kompetanse som er forholdvis lett tilgjengelig på andre siden av kjølen.
Duun Industrier har siden 1986 opparbeidet seg kompetanse innen robotsveising, og den har bidratt til å gjøre idriftsettelsen mindre krevende. Tidligere var det en stor utfordring at alle konstruksjonene ikke var tiltenkt robotisert sveising.
Det medførte en krevende prosess med mange modifiseringer i store deler av konstruksjonsunderlaget.
- Vi høster nå frukter av jobben som ble gjort da og erfaringer som er gjort etter det, sier administrerende direktør John Erik Duun.
Les også: RFID styrer lakkeringsrobotene hos norsk vindusprodusent
Minister på besøk
Prosjektet er finansiert på egen kjøl, med et mindre bidrag over skattefunnordningen.
- Vi mener vi skal være godt rustet for noen år fremover, sier Duun fornøyd.
Nærings- og handelsminister Trond Giske var på besøk for offisiell åpning av anlegget 3. september.
Les også:
Slik går du fram for å robotisere