SAMFUNNPOLITIKK

– Dypt usolidarisk å ta ut all oljen

SLÅSS: Det er tøft å vinne frem i regjering med Arbeiderpartiet, innrømmer SVs Inga Marte Thorkildsen.
SLÅSS: Det er tøft å vinne frem i regjering med Arbeiderpartiet, innrømmer SVs Inga Marte Thorkildsen. Bilde: Stein Jarle Olsen
Mona Sprenger
27. aug. 2009 - 07:02
Vis mer

– Jeg kjøper overhode ikke at norsk olje er snillere enn annen olje, sier Inga Marte Thorkildsen bestemt.

Usolidarisk

Hun har akkurat kommet hjem fra en studiereise på Svalbard, hvor oljeutvinning har vært et hett tema. I havneområdet i Langesund blir oljetilgrisete fugler vasket. Valgkampen har startet.

– SV vil ikke tillate at industrien får tilgang til nye sårbare naturområder. Jeg mener det vil være dypt usolidarisk overfor kommende generasjoner å bruke opp alt. Samtidig som vi ikke tar hensyn til klimarisikoen, sier SVs representant i energi- og miljøkomiteen.

Hun møter Teknisk Ukeblad på sitt kontor på Stortinget. Kledd i en romslig genser er det umulig å se at hun selv bærer på neste generasjon.

Det er heller ikke et tema. Men at klimatrusselen engasjerer er det ingen tvil om.

Mer attraktivt med realfag

Så mye at hun faktisk ville vurdert realfag i dag hvis hun skulle velge studieretning.

– Hvis det innebar at jeg kunne vært med å redde verden, ville jeg valgt realfag. Jeg tror at klimafokuset gjør det mer attraktivt for jenter å velge realfag. Ingeniørene blir kjempeviktige.

– Men er det ikke litt søkt å bruke Full City som argument mot oljeutvinning i nord? Da dette er et internasjonalt lasteskip uten tilknytning til oljeaktivitet.

– Med oljevirksomhet følger det økt skipstrafikk. Full City-ulykken har vist at oljeberedskapen er svært begrenset i dårlig vær og i Nord-Norge er det mye dårlig vær. Feltene i Lofoten og Vesterålen er også svært kystnære. Et utslipp vil derfor også nå kysten raskt. Så søkt er det ikke.

– Arbeiderpartiet vil ikke mene noe om oljeutvinning i nord før etter behandlingen av forvaltningsplanen i 2010. Hva synes du om det?

– Det ville vært verre om Ap allerede hadde bestemt seg. Samtidig er det viktig å ikke la seg lure av dette mellomstandpunktet. Det er sterke krefter i Ap som er for oljeutvinning i nord. For SV er dette en viktig symbolsak, sier Thorkildsen.



Ikke avgjort

Hun forsikrer om at denne saken vil bli avgjort i Soria Moria 2.

– Hvis vi får flertall. Petroleumsvirksomhet i sårbare og kontroversielle områder i nord vil kreve enorme investeringer, en stor forskningsinnsats og disse prosjektene vil tiltrekke seg de beste folkene. Ingeniører og geologer vokser ikke på trær. Dette mener jeg er underkommunisert i denne debatten. I tillegg kommer det store spørsmålet knyttet til klima.

– Bør Norge trappe ned sin petroleumsvirksomhet?

– SV vil ta ut de reservoarene som det er boret i. Det er derimot liten sjanse for at man skal gjøre store nye funn i de feltene som allerede er åpnet. Hvis vi skal sørge for en fornuftig utvikling, bør vi bremse utvinningstempoet. En høyere oljepris vil presse fram nye løsninger i transportsektoren. Hvis vi klarer å elektrifisere bilparkene, vil ikke oljen lengre være like relevant.

Kameler

Dagfinn Høybråten mener at SV i regjeringsposisjon har vært nødt til å spise mange miljøkameler.

– Du frykter ikke at oljeutvinning i nord kan bli en ny kamel å svelge i et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet?

– Høybråten bør ikke rope så høyt. Regner han med at KrF kan få utrettet så mye her, hvis de skal samarbeide med Høyre og Frp som er helt klart for oljeutvinning i nord. Selvfølgelig er Ap i dagens regjering mye større enn oss. Samtidig som de har LO i ryggen. Det er sterke krefter. Det er tøft å vinne fram, medgir Thorkildsen.

Muskler

Hun mener det ikke bør være et argument for ikke å stemme SV.

– Økt oppslutning vil gi oss sterkere muskler. Hvis folk mener at vi har gjort for mange kompromisser, vil en stemme til AP være å gi en stemme til partiet som er årsaken til at vi ikke har kommet så langt som vi har ønsket, sier SV-politikeren, som frykter at Norge skal bli hengende igjen i oljealderen.

– Norge bør ta store grep og bygge opp en ny fornybar industri. Det kan gi et nytt ståsted for prosessindustrien.

– Norden kan allerede i 2012 få et kraftoverskudd på 16 TWh, viser tall fra Nordel. Er det realistisk å få til en stor fornybar satsing med lave kraftpriser?

– Nei, vi er derfor for å bygge kabler til utlandet. Vi er nødt til å få eksportert kraften. Det er helt nødvendig for å få til en fornybarsatsing. Samtidig ønsker vi å bruke kraften i prosessindustrien og elektrifisere deler av sokkelen. For SV er det ikke noe mål at nordmenn skal ha billigst mulig strøm.

– Hvorfor bør elektrisk strøm ikke brukes til oppvarming i en overskuddssituasjon?

– Vi ønsker i stedet å eksportere denne strømmen og bruke den her hjemme til elektrifisering av sokkelen og få på plass en el-bil park.

Fase ut fossiler

Flere fjernvarmeanlegg bruker en høy andel fossilt brensel.

– Vil SV stille krav til en høyere fornybarandel i fjernvarmeanlegg?

– Vi ønsker generelt å fase ut bruken av fossilt brensel. Det gjelder også fjernvarmeselskapene.

– Er det norske skattebetalere som skal betale for eksport av kraft til Europa?

– Det er ikke sikkert at det blir så veldig mye dyrere. Staten vil bli nødt til å gå inn med en del, sier SV-politikeren.

Mer eierskap

Hun viser til statens engasjement i vannkraft- og petroleumshistorien.

– SV er for et mer aktivt eierskap, hvor staten bruker sine virkemidler selvsagt innenfor EUs regelverk.

Ifølge SVs partiprogram må gassverket på Kårstø legges ned eller renses.

– Mener SV det er riktig å bruke milliarder på å rense et gasskraftverk som knapt er i drift?

– Vi kan ikke ha et gasskraftverk som ikke blir renset, sier Thorkildsen, som fortsatt håper at det skal bli mulig å integrere hele gassterminalen i et renseanlegg.

– Vi ønsker å få til CO2-håndtering. Det vil være kostbart i mange år framover og her må staten være villig til å bruke penger og ta risiko. Hvis vi ikke klarer å rense kullkraftverk, vil vi overlate et uhåndterlig problem til neste generasjon.

– Mongstad skal renses fra 2014. Det er for tidlig til at erfaringene fra testsenteret kan brukes. Bør denne tidsplanen holdes uavhengig av pris og teknologivalg?

– Vi vil kunne bruke noen av erfaringene. Det er viktig at vi har et stramt løp og bruker mye penger. Hvis ikke, kan det skli ut. Samtidig er det en mulighet for teknologiutvikling.

– Statoil sier selv at potensialet i aminteknologien ikke er så stort som de først antok, men dette er den eneste teknologien som er moden nok til å kunne brukes i et full skalaanlegg på dette tidspunktet. Dere frykter ikke at Mongstad skal bli et dyrt skremselsprosjekt?

– Vi tror ikke det. Vi legger rammene og det kommer motstridende råd fra ekspertene. Det må vi forholde oss til. Men det er viktig med en kritisk debatt rundt alle store investeringer, smiler SV-politikeren.

Mange baller i lufta

Hun går en travel tid i møte. Hun starter like godt med å hospitere på fødeavdelingen på Sykehuset i Vestfold i tre dager, deretter går det slag i slag med oljedebatt i Senja, klimadebatt på Øya og mange besøk i Vestfold.

– Jeg har en ambisjon om å bli gjenvalgt og vil gjerne fortsette i Energi- og miljøkomiteen.

– Du er ikke redd for å bli slått ut av svineinfluensaen?

– Jeg har kjøpt antibac (våtservietter som dreper virus og bakterier), smiler hun.

– Bruker du de?

– Ja, en del.

– Hva liker du ellers å gjøre på fritiden?

– Jeg liker å gå turer i fjellet, lese alle de bøkene jeg aldri har tid til å lese eller bare å sitte på ballkongen vår. Nå gleder jeg meg til det blir høst, da kan jeg sitte foran den lille ovnen vi har i leiligheten vår på Tøyen i en lenestol fra Ikea, lytte til Nina Simone og drikke rødvin. Det kan jeg gjøre i timesvis.

– Det får du ikke mye tid til i høst.

– Valget er over 14. september. Fra da av kan jeg være arbeidsledig.

– Hva vil du da gjøre?

– Jeg vet ikke. Noe som føles meningsfylt og som gir meg energi. Jeg kunne tenkt meg å jobbe med miljø, fornybar energi, omsorgsrett eller likestilling. Det er det jeg er mest engasjert i.

– Helt til slutt. Vi kunne nylig lese i tabloidene at for å fremstå attraktiv for velgerne har Erna tatt mange svømmetak mens Siv sverger til personlig trener. Hva gjør du?

– I hvert fall ikke sove, smiler SV-politikeren, som forsøker å skjule et gjesp i det vi sier ha det.

Det er tøffe dager. Og en blir ikke mindre trett av å være gravid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.