Vi nærmer oss slutten på et av de mest begivenhetsrike mobilårene noensinne. Vi har fått telefoner med doble prosessorkjerner, telefoner med 3D-egenskaper og telefoner med HD-skjermer.
Pristaket holdt seg ganske så stabilt siden i fjor, og du betaler omtrent det samme for de dyreste telefonene på markedet som du gjorde for ett år siden, det vil si rett rundt 5000 kroner.
Samtidig har vi også sett en trend vi liker veldig godt: Smarttelefoner har blitt gradvis billigere. Mens vi i fjor fikk bakoversveis da LG kastet P500 Optimus One inn på markedet til 2200 kroner har det i år dukket opp en rekke gode alternativer for deg som har andre ting enn mobil å bruke penger på.
Er prisen det eneste kriteriet du har? Les denne!
Hvorfor kjøpe en dyr telefon?
Selv om utvalget av rimelige smarttelefoner har økt betyr det ikke at de dyreste telefonene ikke er verdt pengene. Om du er over gjennomsnittlig opptatt av mobil er det mange gode grunner til å punge ut en tusenlapp eller to ekstra.
Skjerm
Samme hvordan du vrir og vender på det vil du alltid finne de beste skjermene i de dyreste prisklassene. Produsentene gjør stadig gjennombrudd på denne fronten, og det er ikke gratis å utvikle ny skjermteknologi. At de første telefonene som blir utstyrt med nye skjermtyper er dyre er altså helt naturlig.
Kraft
Skal du ha det raskeste på markedet gjelder samme regel som for skjermen: Du må punge ut. Vi har sett en rivende utvikling på både prosessor- og grafikkfronten i år, og den sprekeste maskinvaren finner du i de dyreste telefonene. Dess sterkere maskinvare dess mer flytende bruksopplevelse.
Minne
Siden dyre telefoner ofte er som skapt for multimedieinnhold, trenger du plass å lagre dette innholdet på. En dyr telefon har nesten alltid betydelig høyere lagringskapasitet enn alternativene i lavprisklassen. De fleste telefoner støtter i tillegg minnekort, og i de tilfellene de ikke gjør det kompenseres det oftest med ekstra stort internminne.
Holdbarhet
Det er ikke slik at du trenger den kvasseste telefonen på markedet i dag for å kjøre det meste av apps, spill og funksjoner helt glatt. Men utviklingen går videre også på programvarefronten, og du kan forvente stadig flere tungdrevne apps i tiden som kommer. Ved å bruke et par tusenlapper ekstra i dag slipper du å irritere deg over at ting går tregt om ett år.
Hvorfor kjøpe en rimelig telefon?
Det er svært mange grunner til å kjøpe en rimelig telefon, spesielt om du allerede vet veldig godt hva du skal bruke telefonen din til. Ved å filterer bort uaktuelle bruksområder slipper du å betale ekstra for funksjoner du i utgangspunktet ikke er interessert i.
I år har de fleste produsentene kjørt en agressiv prisstrategi, noe som gjør at du finner et vell av svært gode telefoner til under 3000 kroner.
De kan det samme
Selv om prisen på Android-telefoner kan variere med flere tusenlapper er de i stand til å kjøre den samme programvaren. Om det er viktig for deg at telefonen kan kjøre Spotify og at du kan laste ned spill, samtidig som du bryr deg fint lite om kameraet eller skjermstørrelsen er det ingen grunn til å velge en dyr modell.
Kraft har blitt billigere
Utviklingen på maskinvarefronten har aksellerert noe helt vanvittig i år. Både når det kommer til prosessor- og grafikkytelse har vi for lengst passert den kraften som trengs for å kjøre alt som finnes av apps og spill.
Det viktigste for de fleste er at telefonen gir en god bruksopplevelse, og det får du når telefonen greier å drive programvaren som er laget for den uten hakking.
Resultatet av ytelseskappløpet vi har sett det siste året er at telefoner med 1 GHz-prosessor og 512 MB arbeidsminne regnes som "medium-spesifiserte", til tross for at du har mer enn nok krutt til å tygge unna det meste du finner i app-butikkene uten problemer.
De fleste telefoner i denne klassen koster 3000 kroner eller mindre.
Anbefalte mobiler
Selv om det lages stadig færre "dårlige" mobiler er det fremdeles mulig å kjøpe katta i sekken. Den beste måten å unngå dette på er å lese tester av telefonene du synes virker interessante.
Her er et knippe telefoner som utmerker seg i de forskjellige klassene:
Anbefalte toppmodeller:Samsung Galaxy Note: Dette er telefonen for deg ikke vil inngå noen kompromisser. Her får du masse kraft og den største og mest høyoppløste skjermen på markedet. Den er imidlertid ikke noe for deg som vil ha en lommevennlig telefon, for dette er massive saker.
Les test av Samsung Galaxy Note
Samsung Galaxy S II: Er du ute etter mest mulig kraft, en svært god skjerm og bra kamera er Galaxy S II et strålende valg. Denne har også en langt mer lommevennlig størrelse enn Galaxy Note.
Les test av Samsugn Galaxy SII
HTC Sensation (XE): HTC Sensation er en strålende dobbeltkjernetelefon med masse kraft og HTCs omfattende Sense-menysystem. Kom nylig i en oppgradert versjon kalt Sensation XE, som har enda raskere prosessor og Beats-lyd.
Apple iPhone 4S: iPhone-modellene har en svoren fanskare, og det er ikke uten grunn. iPhone 4S er det nyeste tilskuddet i familien, og har fått dobbelt så mye muskler som fjorårsutgaven.
Anbefalte telefoner til rundt 3000 kroner:Sony Ericsson Xperia Arc (S): Her får du 4,2 tommers skjerm, bra maskinvare og et av markedets beste mobilkamera. Kom nettopp i en oppgradert versjon kalt Xperia Arc S, som har raskere prosessor og koster noen hundrelapper mer
Les test av Sony Ericsson Xperia Arc
LG Optimus 2X: Med denne telefonen ble LG først ut med doble prosessorkjerner. Optimus 2X har falt jevnt i pris de siste månedene, og når du nå får den for rett under 3000 kroner får du svært mye for pengene.
HTC Desire S: Desire S har fantastisk kvalitetsfølelse, den samme maskinvaren som Xperia Arc og gjør en bra jobb på det meste.
Ikke mettet? Flere knalltelefoner til 3000 kroner finner du her
Anbefalte billigmobiler:Med billigmobiler mener vi altså telefoner til under 2500 kroner. Selv om dette ikke er lite penger er det likefullt veldig rimelig for en smarttelefon.
Sony Ericsson Xperia Active: Sony Ericssons første vanntette Android-telefon er perfekt for joggeturen, gjør en bra jobb som musikkspiller og er attpåtil sprek.
Les test av Sony Ericsson Xperia Active
Sony Ericsson Xperia Mini: Xperia Mini er blant de minste Android-telefonene på markedet, men kommer med masse kraft og god ytelse. Søstermodellen Xperia Mini Pro er helt lik, men kommer med fulltastatur i tillegg.
Les test av Sony Ericsson Xperia Mini
Sony Ericsson Xperia Neo: Nok en Sony Ericsson-telefon i denne klassen. Xperia Neo har 3,7-tommers skjerm og ellers spesifikasjoner som hører hjemme i en langt høyere prisklasse.
Les test av Sony Ericsson Xperia Neo
LG Optimus Black: Denne LG-telefonen har en strålende skjerm og bra ytelse.
Les test av LG Optimus Black
LES OGSÅ: Åtte gode Android-telefoner til under 2500