E.coli-bakterien kan konvertere sukker til alkohol, men kun til korte molekylrekker med relativt lav energitetthet.
Lange rekker
Forskere ved University of California har nå lykkes med å genmodifisere bakterier til å konvertere vanlige sukkertyper til alkoholer med uvanlig lange molekylrekker.
Disse har mye større energitetthet enn alkoholer med færre enn seks karbonatomer i molekylrekka, og er enklere å isolere, siden de har mye lavere vannløselighet, skriver NewScientist.
Forskerne brukte enzymer fra bakteriene selv og fra en type gjær, og fikk E.coli-bakteriene til å produsere alkoholet 3-metyl-1-pentanol.
Minimalt
Det kan gi store muligheter for produksjon av billig og effektivt biodrivstoff.
Problemet har så langt vært at mengden man har fått ut, ikke på langt nær har vært forenlig med storskalaproduksjon.
Forskerne fikk nemlig ut minimale 6,5 milligram alkohol fra 20 gram glukose. Litt flikking på de nevnte enzymene økte imidlertid mengden til 384 milligram.
Nye veier
– Optimisering av prosessen er vanskelig, siden dette dreier seg om en unaturlig stoffskifte-vei, sier forsker James Liao, som sto bak utviklingen.
Forskerne tror nå at arbeidet kan åpne en rekke nye måter å produsere kjemikalier og materialier på.
Les også: Saltplanter kan gi biodrivstoff