Ekofisk 2/4 M-plattformen er en del av prosjektet Ekofisk Vekst.
Installasjonen er en brønnhodeplattform med høytrykkseparator, og den er knyttet til Ekofisk-senteret via Ekofisk 2/4 J med gangbro og brostøtte. Den har plass til i alt 30 brønner. Plattformen står rundt 210 meter sørøst for Ekofisk 2/4 J.
Plattformen er ubemannet og fjernstyres fra Ekofisk 2/4 J, og har en total prosesskapasitet på 240.000 fat olje og 8,5 millioner standard kubikkmeter gass pr. døgn. I tillegg har den vannbehandlingskapasitet på 150.000 fat pr. døgn.
Produksjonen startet 23. oktober i fjor høst fra fem forborede brønner. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen foretok den offisielle åpningen først 9. januar.
Fem faser
Ekofisk-området er bygget ut i fem faser. I alt har området bestått av åtte felt med hele 31 plattformer, med 2/4 M-plattformen som siste tilskudd. Siste steg i utbyggingen av området er Ekofisk Vekst.
– Prosjektet har en pris på rundt 8 milliarder kroner. Da er det inkludert boring av 25 brønner, sier direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips.
Produksjonen fra de 25 planlagte brønnene vil bidra til utvinning av nye 182 millioner fat oljeekvivalenter, og vil dermed ha stor betydning for feltets framtid.
– Vi har møtt de tidsplaner som er lagt underveis. Dette til tross for at været ikke har vært spesielt samarbeidsvillig, forteller Kvendseth.
Sikrer fremtiden
– Vi øker utvinningsgraden med to prosent, og dette er et prosjekt for fremtiden. Ekofisk blir ofte fremhevet som oljehistorien vår, men vi har en lang fremtid foran oss, Lengre enn de aller fleste kjente felt på norsk sokkel. Prosjektet er gjennomført i henhold til tid, under budsjett og er solid, sier han.
Ekofisk Vekst-prosjektet ble godkjent i 2003. I september 2004 ble det 5100 tonn tunge stålunderstellet satt på plass og forboring av produksjonsbrønner startet i desember. Samtidig var det meningen å løfte på plass to gangbroer til Ekofisk 2/4 J.
– På grunn av værforholdene måtte vi forskyve løftet av gangbroene og ta den samtidig med installasjonen av overbygningen i 2005, men det skapte ikke forsinkelser, sier Kvendseth.
Den vel 7400 tonn tunge plattformoverbygningen ble løftet på plass i første halvdel av juli i fjor av kranfartøyet Thialf. I juli startet også klargjøringen av plattformen for produksjon som inkluderte komplettering av fem forborede brønner. Nå skal Mærsk Innovator bore 20 brønner til i et boreprogram som går frem til 2008/2009.
Norsk plattform
Ekofisk 2/4 M er langt på vei en norsk plattform. Aker Kværner fikk kontrakten på å prosjektere og bygge plattformen. På det meste var over 1000 personer engasjert i arbeidet.
Aker Verdal i Nord-Trøndelag bygde understellet og brostøtten. Prosjekteringen av understellet ble utført av Aker Kværner Technology i Oslo. Verkstedet Kværner Egersund bygde dekket og broene. Prosjektering av dekket samt innkjøp ble utført av Aker Offshore Partner i Stavanger.
– Fremtidsrettet, langsiktig og teknologiutviklende, sier administrerende direktør Trond-Erik Johansen i ConocoPhillips Norge. Det mener han best beskriver arbeidet som nå pågår i ConocoPhillips for å videreutvikle feltene i Ekofisk-området. Et prosjekt på denne veien er Ekofisk Vekst.
Med investeringer på rundt åtte milliarder kroner ventes prosesskapasiteten å øke til 450.000 fat per døgn. Feltet får en ny brønnhode- og prosessplattform og 25 nye brønner i Ekofisk-reservoaret. Ekofisk Vekst forventes å øke de utvinnbare reservene i Ekofisk-feltet med to prosent.
Utvinningsgraden for olje fra selve Ekofisk-feltet har nå passert 49 prosent. Om den beregnes på oljeekvivalentbasis, hvor gassen også inkluderes, er den på vel 52 prosent.
På topp i oljereserver
Ekofisk er et av verdens tistørste oljefelt offshore. Verdiskapingen fram til i dag har vært på 1260 milliarder 2004-kroner. Nesten 20 prosent av Norges totale olje- og gassproduksjon kommer fra Ekofisk. Dette er det feltet på norsk sokkel som har mest gjenværende oljereserver. Dessuten er Eldfisk-feltet i Ekofisk-området på tredjeplass i Oljedirektoratets liste over gjenværende oljereserver. Dette betyr at Ekofisk-området representerer en sentral del av fremtidens norske olje- og gassvirksomhet.
ConocoPhillips ser en rekke nye muligheter for tiltak og prosjekter som vil øke utvinningsgraden. Det dreier seg blant annet om teknologiutvikling og organisering som vil gi økt lønnsomhet og lengrelevetid for feltene samt å bygge ut nye prospekt i Ekofisk-området. Derfor tror ConocoPhillips at Ekofisk vil produsere utover nåværende konsesjonstid 2028.
Første felt
Den sørlige delen av Nordsjøen ble tidlig viktig for Norge. Ekofisk var det første feltet som kom i produksjon på norsk sokkel, og operatøren ConocoPhillips kunne nylig markere at det var 36 år siden feltet ble påvist.
Ekofisk-området er fremdeles et av de områdene som produserer mest på norsk sokkel. Produksjonen i dag er omtrent like høy som ved feltenes topproduksjon, om lag 412.000 fat oljeekvivalenter pr, dag.
Som ledd i avslutningsplanen for første fase av utbyggingen på Ekofisk, er det besluttet at 14 stålplattformer skal fjernes. I tillegg skal overbygningen på Ekofisk-tanken fjernes, mens selve betongstrukturen i Ekofisk-tanken skal etterlates som del av sluttdisponeringen.