It-kompetanse kjøpes inn for milliarder uten at det stilles krav til krav til hva it-folk kan.
- Dette vil vi rydde opp i, sier representanter for databransjen i Norge.
Offentlig sjekk
IKT Norge, Abelia og Dataforeningen melder nå norske it-ansatte på i EUCIP (European Certification of informatic professionals), som er en standard for it-kompetanse.
Har du mange års erfaring fra it-bransjen, men kanskje færre akademiske eksamner, kan du få dokumentert alt du kan gjennom å gå opp til eksamen og dermed bli plassert i den stillingskategorien du faktisk er kvalifisert for.
Seriøs bransje
–Vi har sett eksempler på store it-prosjekter som har blitt mindre vellykkede fordi it-kompetansen ikke har vært riktig. Nå får vi dokumentert kompetansen og det gir trygghet hos kundene. Vil vil også fremstå som en mer seriøs bransje, sier generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff.
IKT Norge har lenge savnet en bransjestandard og er nå svært fornøyd med at samarbeidet med Abelia og Dataforeningen har gitt resultater.
Karriereutvikling
Ikke bare kundene, men også for hver enkelt kandidat, mener de tre it-organisasjonene det vil være store gevinster å hente.
Resultatene av en eksamen vil være grunnlag for å diskutere kompetanse- og karriereløp med sjefen din.
Utviklende
–Vi håper dette blir mottatt som en god mulighet til å drive med utvikling, sier Renny Bakke Amundsen, administrerende direktør i EUCIP Norge.
Han tror ikke nødvendigvis det vil være ansatte med doktorgrad som først strømmer til kursene, men:
Fullføre
–Mange mangler eksamner og noen trenger å fornye det de lærte for mange år siden. For alle som hoppet av utdanningen i de gode dotcom-tidene, er dette også trolig et godt tilbud, sier Per Kveim i Dataforeningen.
Ingen vil bli pålagt å ta eksamner, men bransjeorganisasjonene håper det sakte men sikkert vil bli innarbeidet i så mange bedrifter som mulig.
- Hvis offentlig sektor vil omfavne denne standarden, vil det ha avgjørende effekt. Det offentlige har klart mest å tjene på at den sprer seg, sier Kveim.
Godkjenning
EUCIPs direktør har allerede vært i kontakt med Fonyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) og melder om positiv respons. Også det nye it-direktoratet i staten vil få saken på sitt bord.
–Vi kan ikke presse dette frem med en gang og risikere at det offentlige forlanger en standard som ingen ennå har. Dette må skje over litt tid, sier Per Morten Hoff.
Utenlandsk arbeidskraft
Den europeiske standarden bidrar til å gjøre det europeiske it-markedet mer åpent, mener initiativtakerne.
–Det blir enklere og ikke minst tryggere å ta inn it-konsulenter fra andre land når standarden dokumenterer hva slags kunnskap de har, sier Per Morten Hoff.
Han håper den europeiske standarden også vil bli tatt i bruk i land som India, slik at det blir enda lettere å hente arbeidskraft derfra.