METEOR

Ekspert: – Utvilsomt en sjanse for å finne meteoritten

Jakten på meteoritten, som landet i Finnemarka utenfor Oslo natt til søndag, er i full gang. Den kan bli funnet og sendt til museum, ifølge ekspert.

Meteorekspert Morten Bilet i Norsk meteornettverk forstod umiddelbart at det var snakk om en meteor da han hørte den voldsomme buldringen natt til søndag.
Meteorekspert Morten Bilet i Norsk meteornettverk forstod umiddelbart at det var snakk om en meteor da han hørte den voldsomme buldringen natt til søndag. Norsk Meteornettverk
25. juli 2021 - 16:37

– Jeg har fått høre at mange er ute og leter. Meteoren kan fort ha blitt delt opp i flere mindre biter, men det er uten tvil sjans for å finne den, sier meteorekspert Morten Bilet i Norsk meteornettverk til NTB.

– Det er klart at dersom dette er en liten stein, kan det fort bli litt jobb, sier han.

Det er foreløpig usikkert hvor meteoritten, eller deler av den, kan ha landet natt til søndag. Foreløpige beregninger tyder på at den falt over Finnemarka mellom Modum og Lier vest for Oslo.

– Om den blir funnet, håper jeg den blir levert til oss eller Naturhistorisk museum. Da vil den bli analysert. Dette kan fort bli den syttende meteoritten vi har i Norge, den forrige ble funnet på Valle i 2013, sier han.

Han har følgende tips til folk som er ute på leting etter meteoritten:

– Dersom man finner en svart, rund stein, har man nok funnet den, sier Bilet.

Oslo-Drammen på to sekunder

Det var natt til søndag at en meteor førte til et voldsomt lysglimt og høye smell over store deler av landet. Øst politidistrikt meldte først om en rekke henvendelser fra folk om høye smell, lys og mulige nødbluss.

Meteoren kunne sees over store deler av landet, blant annet så langt nord som Trondheim.

Bilet sier at han fikk med seg at meteoren inntraff noen minutter etter klokka 1 natt til søndag. Det tok ikke lang tid før han forsto hva det var.

– Så fort jeg hørte buldringen visste jeg hva det var. Det var ikke rart det buldret, meteorenhadde en fart 18 km i sekundet, sier han og legger til:

– Du kan jo tenke deg Oslo til Drammen på under to sekunder. Den kom i hypersonisk fart, understreker Bilet.

Meteoren kom til syne klokka 01:08:47 natt til 25. juli og var synlig i ca. 5 sekund. Bildet under viser ildkula sett fra Oslo idet den er i ferd med å slokne. <i>Foto:  Norsk Meteornettverk</i>
Meteoren kom til syne klokka 01:08:47 natt til 25. juli og var synlig i ca. 5 sekund. Bildet under viser ildkula sett fra Oslo idet den er i ferd med å slokne. Foto:  Norsk Meteornettverk

Ikke unormalt

Det at meteorer treffer jorden, er ifølge Bilet slettes ikke unormalt. Samtidig er det ofte slik at meteorene vanligvis brenner opp før de når bakken.

– Men det skjer noen ganger i løpet av et år at det kommer meteoer som har størrelse nok til å nå bakken, sier han.

Han forteller videre at han har fått flere henvendelser i løpet av dagen. Ifølge Bilet selv har han sittet i telefonen siden klokken 7 i søndag morgen.

– Masse folk ringte inn med glede og bekymringer. Reaksjonene har vært mange, sier han.

Bildet viser en arbeider som transporterer salt og som skal bearbeides på et litiumkarbonat-anlegg på saltsletten Uyuni i Bolivia.
Les også

Kina bygger litiumanlegg i Bolivia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.