KARRIERE

Ekspertenes forslag blir godt mottatt

3. feb. 2010 - 16:30

Bare Frp og Bedriftsforbundet er entydig kritisk.

Roligere

I vinter har debatten artet seg som en skyttergravskrig. Men nå har alle parter gått inn for en roligere og mer åpen holdning, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Ekspertgruppen viser tydelig i denne rapporten at det er mulig å få ned sykefraværet selv om vi fortsatt skal ha full lønn under sykdom og arbeidsgiveren ikke samlet sett skal betale mer, sier Stoltenberg.

– Vi må bort fra forestillingen om at man enten er helt frisk eller helt syk. Det handler om grader og om tilrettelegging, sier han.

Stoltenberg mener det nå er bred aksept for at sykefraværet i Norge er for høyt. Både LO og NHO stiller seg i utgangspunktet positive til ekspertgruppens forslag.

– Det som skal skje, skal skje på arbeidsplassen. Rapporten vektlegger at arbeidsmiljø og tilrettelegging er en viktig faktor, sier LO-leder Roar Flåthen.

– Alles ansvar

Også NHO-direktør John G. Bernander mener rapporten gir godt grunnlag for videre forhandlinger for å komme i mål med en ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).

– Den legger et sterkt ansvar på alle parter. Det innebærere også en aktiv evaluering av egen arbeidsevne for den enkelte som skal vurderes av lege, sier Bernander.

Ekspertgruppen vektlegger at langtidssykmeldte i større grad skal tilbake i delvis jobb.

– Selvsagt er noen så syke at de ikke kan jobbe noe som helst. De som trenger 100 prosents sykmelding, skal selvsagt ha det også i framtiden, sier Stoltenberg.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er foreløpig forsiktig med å kommentere innholdet i rapporten. Men hun har god tro på at regjeringen og partene kommer fram til en ny avtale innen fristen 1. mars.

Frp: Skivebom

Fremskrittspartiet mener at 100.000 flere personer blir uføretrygdede med disse forslagene.

– Ekspertgruppens forslag til ny arbeidsgivermodell er total skivebom. Dette vil føre til at vi får et strammere og trangere arbeidsmarked, som gjør det vanskeligere for folk med nedsatt arbeidsevne å komme inn i arbeidslivet, sier Frps Robert Eriksson, som er leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Modellen vil stenge døra for de 92.000 funksjonshemmede som i dag står utenfor arbeidslivet og som ønsker seg inn, mener han. Frp er også skeptiske til å øke antall egenmeldingsdager.

Også Bedriftsforbundet er skuffet over rapporten. Flere egenmeldingsdager vil kunne føre til mer misbruk og dermed større korttidsfravær, mener administrerende direktør Tom Bolstad. Nettopp korttidsfravær er et stort problem for småbedrifter, understreker han.

Lettelse i FFO

Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) er tilfreds med at det ikke kom større overraskelser.

– Nå kan mange puste lettet ut. De fleste av tiltakene som foreslås er godt innenfor rammene av IA-tankegangen. Dette viser at ekspertgruppen har tatt på alvor at cirka 40 prosent av fraværet er arbeidsrelatert, sier FFOs assisterende generalsekretær Jarl Ovesen.

Ekspertgruppas forslag blir i hovedsak godt mottatt i Høyre, Venstre og SV. Det samme er stemningen i arbeidstakerorganisasjonene YS, Akademikerne og Unio. Arbeidsgiversiden i KS og Spekter sier også at det er godt grunnlag for videre forhandlinger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.