Han opplyser om at det er stigende vannføring i området.
– Mange har fått vann inn i kjelleren allerede. Nå jobber både flere fra kommunen, private huseier og brannvesenet med å holde vannet i vannløpet, sier han.
(Vilde Alstad)
Politiet i Øst skriver på Twitter at det vil bli sendt ut nødvarsel i kommunene hvor det er definert rødt farenivå.
Statsforvalteren i Innlandet meldte tidligere i dag at det vil bli sendt ut nødvarsler i aktuelle kommuner i Innlandet. Nå mottar personer som kan bli berørt i Viken og Oslo også nødvarslet. Politiet i Innlandet har også meldt på Twitter at det blir sendt ut nødvarsel.
Mehl deltar på beredskapsmøte i Innlandet om ekstremværet
15.38: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl deltar på mandagens møte hos Statsforvalteren i Innlandet for å diskutere kommunenes håndtering av ekstremværet.
Beredskapsmøtet, som holdes digitalt, starter klokken 16 mandag ettermiddag.
Kommunene og fylkesberedskapsrådet skal diskutere håndteringen av ekstremværet Hans, som er ventet å ta seg opp for alvor i løpet av ettermiddagen.
Innlandet ventes å bli ekstra hardt rammet av uværet.
(NTB)
Flere meldinger om skade
15.31: Skademeldingene renner inn i forbindelse med ekstremværet Hans. Gjendsidige melder på Twitter at de har mottatt over 25 skader på hus og eiendommer der vann har kommet inn via terrenget eller gjennom tak og vegger. De fleste skadene har skjedd i Viken, kun et fåtall i Trønderlag og Innlandet inntil videre.
Frende Forsikring rapporterer også om at de mottar mange skademeldinger på grunn av uværet.
(Vilde Alstad)
Bolig evakuert etter jordras
15.27: En bolig er evakuert etter et jordras i Ringerike. Jordraset skal være rundt 100 meter, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter. Heli er flydd inn og en geolog skal være på plass.
Ingen personer, bygninger eller materiell er skadet.
Klokka 16.24 oppdaterte politiet med at tjeneste er avsluttet, og status er uendret.
Det er sendt ut rødt farevarsel for jord- og flomskred for kommunene Nannestad, Hurdal, Eidsvoll, Ullensaker og Nes på Romerike mandag formiddag
(Vilde Alstad)
Kommuner ber folk om å bli inne
15.13: Både Gjøvik og Søndre Land kommune i Innlandet har sendt SMS i forbindelse med ekstremværet Hans og bedt folk vurdere om de må oppholde seg utendørs.
– Hold deg unna bratt terreng og vurder om du i det hele tatt må oppholde deg utendørs, lyder tekstmeldingen fra Gjøvik kommune, ifølge Oppland Arbeiderblad.
Videre bes innbyggere om å ta forholdsregler og følge myndighetenes råd som følge av de ekstreme nedbørsmengdene.
Det er fremdeles Innlandet fylke og de nordre delene av Buskerud som ligger an til å bli hardest rammet av uværet Hans – først og fremst med kraftig nedbør.
(NTB)
Ikke økende fare for kvikkleirskred
15.04: Kvikkleireskredet i Gjerdrum i 2020 kom blant annet som følge av en våt høst og førjulsvinter. På sosiale medier er flere bekymret for at Hans kan utløse noe liknende. Men uroen er ubegrunnet, ifølge Stein-Are Strand, sjefingeniør i NVE.
– Sannsynligheten for kvikkleireskred er ikke større enn vanlig, tross ekstremværet Hans, sier han. Strand forklarer at årsaken er at kortvarig ekstremvær ikke påvirker faren for kvikkleireskred noe særlig.
– Naturskapte kvikkleireskred utløses av erosjon i vassdrag. Dette er langvarige prosesser som går over år eller tiår. Det tar lengre tid enn et døgn eller to med ekstremvær, forklarer han.
(Mathias Klingenberg)
Flere stengte veier
14.56: Flere veier i Norge stenger på grunn av for store mengder vann.
Fylkesvei 63 i Innlandet blir stengt klokka 17.00 grunnet uvær. Det skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter. Det gjelder strekningen mellom Geiranger - Langvatn Sjåk. Vegtrafikksentralen skriver at det vil bli tatt en ny vurdering i morgen. Norangsdalen, fylkesvei 655 stenges klokka
I tillegg stenges flere veier i Møre og Romsdal.
(Vilde Alstad)
Gir negativ strømpris hele tirsdag
14.32: Tirsdag blir det negative strømpriser i hele Norge, hele dagen, ifølge nye tall fra Nord Pool.
Marius Holm Rennesund, kraftanalytiker og partner i Thema Consulting, sier at de lave prisene har flere årsaker:
– Ekstremværet Hans gir godt med vind både i Norden og på kontinentet. Nå kommer det mye nedbør på Østlandet, hvor det er mye elvekraft. I tillegg er det fortsatt litt lavere strømforbruk som ikke har tatt seg opp etter sommeren, sier Rennesund.
Hos Norges største kraftprodusent, Statkraft, er det travle dager med å følge med på vannstanden i demninger og vassdrag, og tappe ned magasinene for å gjøre plass til de store nedbørsmengdene.
– Dette kommer på toppen av mye annen nedbør de siste ukene, så det er allerede ganske mettet med vann mange steder, sier pressetalsperson Knut Fjerdingstad.
Også Hafslund opplyser at de begynte å tappe ned sine magasiner allerede i helgen, da værvarslene viste at ekstremværet ville treffe Øst-Norge.
(Ellen Synnøve Viseth)
Flere biler under vann på Tusenfryd
14.15: 7 biler på en pendlerparkering ved Tusenfryd i Ås kommune er delvis oversvømt, melder Politiet i Øst på Twitter. Politiet, kommunene og bilberger er på stedet for å begrense skade. De oppfordrer alle som har parkert på pendlerparkeringen til å hente bilene sine.
(Vilde Alstad)
Sverige: Over 25 000 lyn
14.09: I løpet av søndagen ble det registrert 25 433 lyn i Sverige, i følge Expressen
De kraftige lynene har ført til strømbrudd, branner og oversvømmelser i flere kjellere. Flytrafikken ble også rammet, og fly som skulle lande på Arlanda måtte omdirigeres til Oslo.
(Vilde Alstad)
Sverige: Tog sporet av på grunn av ekstremværet
13.58: Et SJ-ekspresstog har sporet av mellom Hudviksvall og Iggesund i Sverige. Det melder den svenske avisa Expressen.
Fundamentet under togskinnene har blitt skylt vekk på grunn av det kraftige uværet, og derfor kollapset. Det er to av vognene som skal ha sporet av.
Ingen av passasjerene ble skadet i ulykken.
(Vilde Alstad)
Blir sendt ut nødvarsler
13:39. I dag vil det bli sendt ut nødvarsling til de som oppholder seg i områder som er påvirket av uværet. Det melder Statsforvalteren i Innlandet i en pressemelding.
Nødvarslingen blir brukt for å særlig nå turister, folk som er på reise i Innlandet og folk som ikke får med seg norske nyheter. Varselet sendes på norsk, engelsk og tysk også for å nå flest mulig.
Statsforvalteren skriver at de samarbeider med politiet og andre statsforvalterembeter om utsendingen av nødvarslingen.
(Vilde Alstad)
800 lynnedslag den siste timen
13.36: Vakthavende meteorolog Ranveig Eikill forteller at uværet «Hans» har gjort sitt inntog i Norge gjennom kraftige byger. Meteorologisk institutt har også målt 800 lynnedslag på Østlandet den siste timen.
– Det vil fortsette utover dagen på deler av Østlandet. I løpet av kvelden vil det nå Trøndelag og sørlige Nordland. Det har så langt vært verst i Oslo-området og Østfold, sier Eikill til VG.
Instituttet ikke har gjort noen endringer i prognosene for uværet «Hans» i løpet av mandag formiddag.
Meldes om flere stengte veier og oversvømmelser
13.01: Flere steder på Østlandet er preget av ekstremværet.
På E6 utgående ved Abildsø i Oslo, er det nå så mye vann i veibanen at personbiler ikke kan passere. Politiet er på stedet sammen med vegvesenet.
Vegtrafikksentralen Øst melder på Twitter at man kan kjøre alternativ rute via E18 Mosseveien men at forsinkelser på påberegnes.
Også Helltunnelen på E6 mellom Trondheim og Stjørdalen er stengt på grunn av vann i veibanen. Tunnelen er den viktigste fartsåren fra Trondheim til Trondheim lufthavn, Værnes på Stjørdal. Klokka 14:43 meldte Vegtrafikksentralen Midt at tunnelen er åpnet for trafikk.
«Hans» gjør at Trollstigen på fylkesvei 63 i Rauma stenges, opplyser Vegtrafikksentralen Midt på Twitter. Det er uvisst når veien åpner.
Trude Lindstad, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Øst, opplyser til VG at underganger er spesielt utsatt.
– Undergangen ved riksvei 22 ved Lørenskog, er full av vann. Det samme er undergangen ved riksvei 163 ved Lillestrøm, sier Lindstad, sier Lindstad.
Flere veier vurderes stengt som følge av vannmengdene.
(Vilde Alstad)
Color Line kansellerer avganger
12.49: Color Line har kansellert alle avganger med Superspeed mellom Kristiansand og Hirtshals i morgen, tirsdag. Årsaken er værforholdene på grunn av ekstremværet.
– Denne beslutningen har vi tatt på bakgrunn av de vurderingene våre kapteiner har gjort av været, sier Erik Brynhildsbakken, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, til NTB.
Brynhildsbakken forteller at de kommer til å gjøre løpende vurderinger av situasjonen også gjennom tirsdagen.
– Vi kommer til å fortsette med å følge dette tett for å se om det kan bli langvarig, forklarer han.
Brynhildsbakken sier at det av åpenbare grunner ikke er nedbørsmengdene som bekymrer dem.
– Det tåler skipene fint. For oss er det vind, vindretning og bølgehøyde som er viktig, sier han.
(NTB & Vilde Alstad)
Telenor: Øker bemanningen. Frykter store ødeleggelser.
12.44: Telenor eier og drifter samfunnskritisk infrastruktur og er derfor i høy beredskap i forkant av ekstremværet «Hans».
– Vi øker bemanningen og beredskapen vår for å gjøre alt vi kan for å opprettholde viktige kommunikasjonstjenester og holde nordmenn på nett de neste dagene. Et ekstremværvarsel som dette kan i verste fall føre til store ødeleggelser, som kan få konsekvenser for vår drift, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør for Telenor Norge. Det kan også bli vanskeligere både å rette eventuelle feil og ikke minst utfordrende med fremkommelighet frem til skadestedene.
Telenors døgnåpne operasjonssenter følger situasjonen tett og har også økt bemanningen foran det varslede uværet.
(Håvard Fossen)
Kraftig vind nord i Danmark
12.25: Kraftig vind er på vei inn over Kattegat og de nordlige delene av Jylland i Danmark, og allerede nå er vindstyrken tett på storm.
Blesten tiltar i løpet av mandagen, og vil være på sitt kraftigste tirsdag. Uværet kommer til å bli verst ved Hirtshals, Hanstholm og Anholt, melder danske meteorologer.
– Vi har kraftig vind allerede nå med kuling tett på storm i styrke. Det kommer til å tilta i løpet av dagen, kvelden og natten, sier Klaus Larsen i Danmarks Meteorologiske Institut.
Styrken i noen av kastene kommer til å tilsvare orkan, tror Larsen.
Han advarer om trefall og sier trærne er særlig sårbare for vind på denne tida av året. Også andre løse gjenstander kan bli farlige.
– Man skal passe på at naboene ikke har løse gjenstander i hagene og løse takstein som kan blåse av, sier Larsen.
(NTB)
Jordskredfaren på Romerike oppgraderes til rødt nivå
11.45: Det er sendt ut rødt farevarsel for jord- og flomskred for kommunene Nannestad, Hurdal, Eidsvoll, Ullensaker og Nes på Romerike mandag formiddag.
– Det er meldt så mye regn at vi venter svært mange skredhendelser, hvor flere kan føre til store konsekvenser, på bebyggelse, veg eller jernbane, sier Siri Ane Hestad, jordskredvakt i NVE.
I følge Tuomo Saloranta, flomvakt i NVE, vil det bli omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.
(Vilde Alstad)
Øker beredskap i Sverige
– Lavtrykket ligger over Sverige og kommer til å bli forsterket med gradvis mer vind, særlig på tirsdag, sier meteorolog Max Schildt ved Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut til Aftonbladet.
Svenskene kan også vente seg mer nedbør, og mest regn ventes i nordre Svealand og søndre Norrland.
Nær 25.500 lynnedslag ble registrert i Sverige søndag og natt til mandag. Til sammenligning var det på det meste 4600 lynnedslag på én dag i juli.
Flere steder, blant annet i Stor-Göteborg, økte redningstjenesten beredskapen i påvente av været, skriver Göteborgs-Posten. I Småland-Blekinge, samt i kommunene Säffle, Arvika og Eda i Värmland, nær grensen til Norge, var de også forberedt på oversvømmelser.
– Vi har hatt noen nødanrop, men for vår del har det vært lite her i Göteborg-området, sier redningsleder Johan Karlsson i den svenske storbyen.
I Jönköping hadde redningstjenesten mottatt rundt 25 nødanrop fram til 22-tiden søndag kveld. En fortauskant og deler av en vei i byen har kollapset som følge av kraftig regn, skriver Jönköpings-Posten.
Fergeselskapet Polferries har innstilt trafikken mellom Sverige og Polen søndag og mandag. Bornholmslinjen opplyser at alle avgangene med hurtigfergen mellom svenske Ystad og den danske øya i Østersjøen er innstilt mandag. Det er satt inn en reserveferge, men det blir forsinkelser på strekningen.
(NTB)
Stengt for togtrafikk mellom Hamar og Lillehammer fram til tirsdag
10.43: Som følge av det ventede ekstremværet på Østlandet, er det stengt for togtrafikk mellom Hamar og Lillehammer.
Opprinnelig meldte Bane Nor at strekningen ville være stengt fram til mandag klokken 12. Nå skriver de på sine sider at den forblir stengt fram til tirsdag formiddag.
Bane Nor opplyser at det vil komme en ny oppdatering tirsdag klokken 12.
Følgende toglinjer påvirkes av stansen:
* R60 Hamar – Røros – Trondheim S, Rørosbanen
* RE10 Drammen – Oslo S – Lillehammer, Dovrebanen
* F6 Oslo S – Trondheim S, Dovrebanen
(NTB)
Slik sikres norske datasentre mot ekstremværet
10.30:
– Det er minst to konkrete utfordringer nå, om ikke flere. Det ene er flomfaren. Det andre man ser for seg, som kan inntreffe som en sekundær konsekvens, er bortfall av strøm og eventuelt fiberforbindelse, sier Bjørn Rønning er leder for Norsk Datasenterindustri.
Digi ringer ham mandag morgen (for abonnenter) for status på bransjens forberedelser og tiltak knyttet til ekstremværet «Hans» over store deler av Øst-Norge. Meteorologer og myndigheter frykter vann i kjellere, jordskred og ødelagt infrastruktur.
Topplederen i Green Mountain tar det likevel med ro.
− Vi er ikke bekymret, vi tar de forbeholdene vi må, men bygningene er bygd for å kunne motstå denne typen ting, sier Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth på telefon til Digi.
På Hamar bygges det nye datasenteret for Tiktok. Det er et flatt skogsområde. Der har Green Mountain først lagt ti meter med stein, som har blitt komprimert for hver meter.
− Om vi er bekymret, er det mer for de bygningene som ikke er klare. Der sikrer vi godt, så det ikke regner og blåser ting inn på byggeplassen, sier Hagaseth.
På byggeplassene har selskapet mandag disse tiltakene:
- Alle mann er sendt ut for å gjøre sikringsarbeid.
- Sikre fallende gjenstander som ligger løst.
- Dekke til og sikre utstyr som er utsatt.
- Stopper alt arbeid på tak.
- Fortløpende vurdering av sikkerheten og eventuell stenging av bygg.
- Fortløpende vurdering av graving og arbeid på alle byggene.
(Marianne Gjessing & Marius B. Jørgenrud)
De første skadene er meldt
10.09: Skademeldingene fra herjingene til ekstremværet Hans har begynt å komme.
– Og dette er før det verste er i gang. Det sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen i en pressemelding. Hun forteller at de første vannskadene har kommet allerede, i området i nærheten av svenskegrensa.
– Vi har rigget oss slik at saneringsselskap og skadebegrensere kan rykke raskt ut for å hjelper kunder, sier hun.
Slettemoen sier de er forberedt på å ta imot mange skademeldinger denne uken, og ser at det allerede er i gang.
– Store nedbørsmengder og vannmasser som dette vil finne mange utettheter i tak. Vannet tar den enkleste veien inn, sier Slettemoen.
– Utbedring av vannskader bør starte så raskt som mulig, og mange gjør en stor egeninnsats for å tørke opp, rydde unna og begrense skaden hos seg. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt så raskt du kan ditt for å få hjelp til å hindre større skade, sier Slettemoen.
(NTB)
Godt forberedt på ekstremværet
09.57: Avinor oppfordrer passasjerer til å møte opp på flyplassen som vanlig. Foreløpig er det kun Oslo lufthavn som ser ut til å bli påvirket av ekstremværet.
– Morgenrushet har gått ganske greit. Vi er godt forberedt på dette og har mannskaper på plass, sier kommunikasjonssjef Harald Kvam ved Oslo lufthavn til NTB.
Mandag ventes det at ekstremværet Hans når Østlandet. Kvam forteller at de har gjort tiltak som å gå over avløp og pumper.
Foreløpig ser det ut til at det kun er Oslo lufthavn som vil bli påvirket av uværet.
– Det som kan skje er at det blir begrensninger når det gjelder sikt, og at det derfor blir større mellomrom mellom flyene. Det kan føre til noe forsinkelser, men det skal veldig mye til at flyplassen stenger ned, sier Kvam.
Han ber passasjerene om å møte opp som planlagt, og følge med på beskjeder fra flyselskapene.
– Det viktigste i dag er å beregne god tid til flyplassen. Inne i terminalen går ting som vanlig, så det er nok viktigere å følge med på om toget eller bussen går, forklarer Kvam.
– Passasjerene skal uansett være trygge på at sikkerheten kommer først. Hvis flyene går, så er det trygt å fly, sier han.
(NTB)
Fjord Line innstiller avgang fra Kristiansand til Hirtshals
Fjord Line har kansellert sin avgang fra Kristiansand til Hirtshals klokken 15.00 mandag ettermiddag, opplyser selskapet på sine nettsider.
Kanselleringen skyldes ekstremværet Hans, som er ventet å treffe Østlandet med full styrke mandag ettermiddag.
Erik Brynhildsbakken, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, sier til NTB at de følger ekstremværet nøye.
– Vi følger Hans med argusøyne, og vil fortsette med det utover dagen og morgendagen, sier Brynhildsbakken.
– For oss er det ting som vind, vindretning og bølgehøyde som er viktig. Selve nedbøren tåler skipene fint, sier han videre.
Brynhildsbakken sier at de ikke har iverksatt noen tiltak foreløpig, men at dersom det blir behov for det så vil de umiddelbart informere kundene sine.
Selskapet Stena Line opplyser at deres trafikk foreløpig ikke er påvirket av uværet.
(NTB)
Uværet starter for alvor i ettermiddag
08.20: Uværet Hans er på vei mot Østlandet. Meteorologisk institutt sier at det er mandag ettermiddag det verste starter.
– Nå har varmfronten som dette begynner med passert Oslo og Mjøsa, men dette er bare begynnelsen, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Håkon Mjelstad til NTB i 8-tiden mandag.
Mjelstad sier at de svært kraftige regnbygene som er ventet, fremdeles er på vei mot Norge.
– Nedbøren kan begynne allerede i formiddag, men det er nok fra mandag ettermiddag og utover det blir verst, sier han.
Det er fremdeles Innlandet fylke og de nordre delene av Buskerud som ligger an til å bli hardest rammet av uværet – først og fremst med kraftig nedbør.
– Men det er også merkbart mer vind enn vanlig. Vi har et farevarsel for vind ute i deler av Agder og Rogaland, sier Mjelstad.
Han forklarer at det lokalt kan komme opp mot 30 millimeter nedbør per time.
– Likevel vil de fleste få flere middels store byger, som til sammen blir ganske kraftig, forteller meteorologen.
(NTB)