SAMFERDSEL

Ekstremværet stenger mange veier på Vestlandet

– Selv om regnet har stoppet, er det nå vi får se hva regnet har ført til, sier statsmeteorolog Emili Carin Rønning. Nå nedjusteres flom- og jordskredfaren.

Mye nedbør fører til mange stengte veier på vestlandet. Her står trailere i kø på E16, som er stengt mellom Stalheim og Gudvangen.
Mye nedbør fører til mange stengte veier på vestlandet. Her står trailere i kø på E16, som er stengt mellom Stalheim og Gudvangen. Foto: Terje Pedersen/NTB
1. nov. 2024 - 07:21

Torsdag til fredag skylte ekstremværet Jakob over store deler av Vestlandet. Nå får man se konsekvensene som skred, flom og oversvømmelser.

– Selv om regnet har stoppet, er det nå vi får se hva regnet har ført til, sier statsmeteorolog Emili Carin Rønning til NTB.

Meteorologisk institutt sendte ut rødt farevarsel for regn fra torsdag ettermiddag. Fredag morgen er varselet over, men Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut rødt farevarsel for jord- og flomskredfare i deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland.

Nå nedjusteres farenivået til oransje og gult.

– Det gjelder for deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland. Farevarselet for flom nedjusteres til oransje farenivå fredag for deler av Sør-Norge, mens andre områder nedjusteres til gult farenivå, skriver Varsom.no.

50-årshendelse

– Det har kommet ekstremt mye regn. Dette er det vi kaller en 50-årshendelse. Slikt ekstremvær som vi har sett nå, kommer hvert 50. år, sier statsmeteorolog Emili Carin Rønning til NTB.

Mest nedbør kom på Gullfjellet i Bergen, der det kom 195,1 millimeter med nedbør på 24 timer. Som nummer to fikk Opstveit i Kvinnherad 159,9 millimeter med regn.

Rønning sier at de nå undersøker om det kan ha kommet noen nye rekorder i forbindelse med regnværet, men at hun ikke kan si noe sikkert ennå.

I Bergen har været roet seg kraftig, og det er sol å skimte, mens i Møre og Romsdal og oppover mot Trøndelag er det blitt kaldere etter regnværet. Enkelte steder er det meldt snø, opplyser meteorologen.

Stengte veier

Vegvesenet sier de ikke har full oversikt over hvilke veier som er stengt.

Fremfor å ringe inn ber Vegvesenet derfor folk som skal ut å kjøre og er usikker på om veien er åpen, om å bruke vegvesen.no/trafikk og appen Vegvesen Trafikk.

– Vi opplever stor pågang på telefon 175. Det er veldig mange veier som er stengt, og det er mange mindre og større skader på veinettet. Vi har ikke oversikt over alle skader, men alt tilgjengelig mannskap er ute og det blir gjort registreringer utover dagen, sier Svenn Finden, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Han sier at geologer rykker ut med helikopter for å gjøre observasjoner oppe i terrenget der det er aktuelt og på aktuelle steder langs veien.

Skademeldingene renner inn

Gjensidige har mottatt nær 60 skademeldinger etter ekstremværet Jakob, og If har mottatt rundt 20. Skadetallet er ventet å stige.

– De aller fleste skadene skyldes vann som har trengt inn i bygninger og kjellere, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Det er også en del hager og uteområder som er skadet, og forsikringsselskapet har fått melding om biler som har fått problemer i vannmassene.

Pressesjef Sigmund Clementz i If sier at ekstremværet har fått mindre konsekvenser for bygninger enn hva det potensielt kunne. Han advarer dog om at dette kan endre seg.

Selv om regnet har gitt seg, er det nå man kommer til å se konsekvensene av det, understreker statsmeteorolog Emili Carin Rønning.

Det er sendt ut rødt farevarsel for jord- og flomskred i deler av Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland etter at det torsdag ettermiddag og natt til fredag skylte kraftig ned over store deler av Vestlandet.

– Uværet Jakob er nok en påminnelse om at samfunnet bør øke beredskapen mot flom og kraftig nedbør, sier Voll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.