Dette hevder i alle fall professor Robert Nilssen på Institutt for elkraft-teknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim i fagbladet Elektro.
Han får støtte av kolleger og fagfolk i bransjen.
– Energiverkene har den holdningen at så snart et forskningsprosjekt nærmer seg noe som kan likne et kommersielt produkt i den andre enden, trekker de seg. Det blir ikke mye verken videreutvikling av eksisterende teknologi eller nyskaping av det, sier han.
Undervisning
Han peker også på at undervisningen ved Institutt for elkraft er, og skal være, forskningsbasert.
– De store, elektrotekniske industrilokomotivene er nesten helt vekk, og det samme er den livgivende underskogen av underleverandører. Vi forsker ikke lenger på vitale områder som store generatorer, transformatorer, koblingsanlegg eller transmisjonslinjer. Jeg frykter at vår verdifulle og livsviktige kunnskap om dette er sterkt redusert allerede om en generasjon.
Mangler dristighet
Nilssen har sett seg lei på manglende dristighet og det han mener er et forfeilet syn på konkurransevridende virksomhet.
– Se på oljeselskapene. De har den stikk motsatte holdningen. Der er de pengesterke selskapene med på å bygge opp leverandørindustrien, i stedet for å la dem konkurrere hverandre i hjel.