Mange eldre blir nærmest utstøtt, mener Leif Eskedal, medlem i NITOs seniorpolitiske utvalg.
Eskedal forteller at da NITO gjorde undersøkelsen "Vi har ikke bruk for deg lenger", ble de sjokkert. Selv i bedrifter som hadde inngått avtale om inkluderende arbeidsliv, var det de eldre som først ble permittert i nedgangstider.
- Men det verste var at dette galdt ikke bare arbeidsgivere, men også kolleger. Et medlem begynte å gråte under denne undersøkelsen. Det var første gang noen hadde spurt om hva han ønsket å jobbe med.
739 ingeniører organisert i NITO er registrert uten arbeid. Andelen eldre er ikke dramatisk stor i denne gruppen.
- Vi sitter med inntrykk av at arbeidsgivere ikke først og fremst kvitter seg med eldre, men først med de som har dårlig kompetanse. Men arbeidsgiverne har forsømt seg gjennom å unnlate å gi de eldre nødvendig oppdatering og etterutdanning, sier arbeidslivssjef Kari Mærøe Lier i NITO. Eskedal sier NITO ikke kjenner en eneste bedrift med en seniorpolitikk som inneholder mer enn tilbud om avtalefestet pensjon.
Ingen over 62 år
Konserntillitsvalgt i Telenor, Harald Stavn, kjenner igjen dette bildet: - Det blir ofte strid mellom krav enkelte ledere får fra konsenledelsen og de intensjonene om å verne eldre arbeidstakere som ligger i avtaleverket.
Stavn mener det er et paradoks at når en mellomleder møtes med krav om ti prosent kutt i kostnader, blir resultatet ofte nedbemanninger, og det er tilsynelatende lettvint å spørre dem over 62 år som kan få AFP-ordning.
- Vi ser dette slå ut i full blomst hver eneste gang det er nedbemanning. Jeg tror du skal lete lenge for å finne noen over 62 år i Telenor, sier Eskeland. - Vi kaller det frivillig avgang med tvang.
Stavn mener det blir tatt for lett på lederrekruttering i store deler av norsk næringsliv. Tradisjonelt blir de valgt som er flinke i faget sitt. Om de kan bli gode ledere, kommer i annen rekke:
- Slike vil som oftest fortsette å prioritere faget sitt, da kommer lederfunksjonen i bakgrunnen. Jeg tror ikke Telenor skiller seg fra andre, men når man skylder på manglende kompetanse, er det et uttrykk for et ledelsesproblem. Vi merker jo ofte at kurs og etterutdanning blir en salderingspost.
En nordisk undersøkelse viser ifølge Eskedal at de eldre ingeniørene er langt mer produktive enn de yngre: - Det er problemer knyttet til eldre arbeidstakere som ikke kommer til overflaten, selv om det er blitt bedre enn for ti år siden, sier Eskedal.
NITO skal nå også kartlegge hvor mange av seniormedlemmene som har tilgang til og bruker PC.
- Vi har antydninger om at det er flere enn vi tror, sier Eskedal som også kan fortelle at det nå er egen seniorlink på NITOs hjemmesider.