Hver fjerde industriarbeider mellom 55 og 60 år sluttet i arbeidslivet mellom 2003 og 2007, iføge en ny undersøkelse fra NAV.
Frafallet av industriansatte i denne aldersgruppen er nesten ti prosent høyere enn frafallet i andre næringer.
Like produktive
Samtidig oppgir 80 prosent av lederne i industribedriftene at det er viktig å holde på kompetansen til de eldre arbeidstakerne. To av tre ledere sier at de synes eldre arbeidere er like produktive som unge.
– Harde arbeidsdager gjør at noen må forlate arbeidslivet. Her må bedriftene legge til rette for at de eldre som trenger det, kan få en annen type arbeid, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fagforbundet, til Dagsavisen.
Les også:
Teknologitrøbbel
De eldre sliter mest med ny teknologi. To av tre ledere sier at de unge foretrekkes når det gjelder ny teknologi eller nye arbeidsmåter.
– Det er å tenke at de eldre er på vei ut, og derfor er det ikke så viktig å oppdatere dem. Men det er nødvendig å passe på at de eldre er med på ny teknologi. Det er bare en myte at seniorer har vanskelig for å lære, sier Lunde.
Les også: Sysselsetter flest eldre i Europa
Eldrekurs
Norsk Industri arrangerer nå kurs for å lære bedriftene å ta vare på seniorene. Først ut med kurs er Møre og Romsdal, Sogn of Fjordane og Nordland, og Norsk Industri håper på å få med flere fylker neste år.
– Kurset går på å føre en personalpolitikk som tar høyde for hvilken livsfase man er inne i. Vi lærer bedriftene våre å sørge for at de eldre ikke går ut på dato. Bedriftene skal være flinke til å drive kompetanseheving tilpasset den enkelte, sier fagsjef for HMS i Norsk Industri, Pernille Vogt.
Støtteordninger
Og NAV har flere støtteordninger for at bedriftene skal beholde sine eldre.
– Det er mulig å søke NAV om støtte til å tilrettelegge for eldre arbeidstakere, og dette burde bedriftene være flinkere til å benytte seg av, sier direktør Erik Oftedal i NAV.