Direktør Haakon Karlsen ved FabLab Norge i Lyngen viser fram patentet som består av en ”devicer” (sender) som er stappet ned i en helt ordinær rød vegstikke, identisk med de som nå som nå står klar til å møte vinteren i store deler av landet.
Hyllevare
- Med utgangspunkt i arktiske problemstillinger var det helt naturlig å forske på økt sikkerhet for de har ansvaret for å holdene fjellovergangene åpne vinterstid. Med en mottaker inn i bilen vil sjåføren ha full kontroll over hvor vegbanen befinner seg og bilen er i forhold til stikkene, sier Karlsen.
De to komponentene som til sammen blir til ei vegstikke med svært mange muligheter, består av hyllevarer.
- Databrikken (deviceren) med antenne og solcellepanel er svært billig å produsere, dette gjør at prisen på denne ikke blir særlig høyere enn stikkene som i dag puttes på plass ved hjelp av en robot på lasteplanet. Robotiseringen ved utsett og inntak, gjør at det vil være enkelt å teste om senderne i stikkene virker som de skal, etter at vinteren er over, sier Karlsen.
Utprøves på flyplasser
Statens vegvesen, Vegdirektoratet og Avinor har vist interesse for produktet, og stikkene er nå på utprøving ved flere flyplasser. Tilbakemeldingene er at dette er et svært nyttig hjelpmiddel når flyene taxer inn og ut av rullebanene.
- Men vil brøytebilen havne i grøfta hvis noen av stikkene enten blir kastet eller brøytet til skogs og utenfor traseen?
- Vi lager et elektronisk gjerde. Når stikka kommer utenfor gjerdet, er den død. Det kan også settes opp et system som slår alarm når flere vegstikker er borte og må erstattes.
- Vanlige personbiler kan jo også ta i mot signalet fra stikka, er det ikke en fare for at folk med store firehjulstrekkere tar større sjanser?
- Helt klart, alt kan misbrukes, også dette systemet, sier Karlsen. Han slår fast at stikka er interessant for utrykningskjøretøy som må ut i all slags vintervær. Og for Røde Kors i forbindelse med leteaksjoner i rasfarlige områder.
- Systemet er nøyaktig, billig og brukervennlig, og kan programmeres til å gi et utall av andre typer informasjon, i denne forbindelsen kan det være både temperatur og vindstyrke, sier Haakon Karlsen ved FabLab Norge.
COLOMBI EGG: Putt en devicer inn i ei vanlig vegstikke og du øker sikkerheten radikalt uten store merkostnader, sier direktør Haakon Karlsen ved FabLab Norge.
-