Uavhengige elsikkerhetseksperter, forsikringsselskaper og myndigheter peker på urovekkende mye dårlig arbeid, selv i helt nye hus og bygninger.
– Holdningene og kunnskapen hos mange installatører og montører er skremmende slappe i forhold til kvaliteten på arbeidet de leverer, sier elsikkerhetskonsulent Jon Henrik Leere hos Norsk Elektro-Kontroll.
TU.no er med når Leere gjennomfører en elsikkerhetskontroll i to leiligheter i Oslo, der huseieren har bedt om en sjekk før nye leietekere flytter inn.
Slurv
I begge leilighetene forekommer til dels grove feil, selv om anleggene er mindre enn ti år gamle.
– Disse feilene har ingen ting med alder å gjøre. Det er slurvete og direkte gal utførelse som er problemet, fremholder Leere.
Farlige feil
I den ene leiligheten er det montert en jordfeilbryter som skal slå ut om det oppstår en jordfeil på badet. Problemet er at kursen til badet ikke er koblet til jordfeilbryteren.
– Her har den stått ukoblet i ti år. Bare flaks har hindret at en alvorlig ulykke har skjedd.
I tillegg var det montert en 16 A stikkontakt på en 20 A teknisk kurs rett ved siden av badekaret. – Helt ulovlig, og livsfarlig, kommenterer Leere.
I den andre leiligheten på en annen kant av byen finner Leere at det ikke er gjennomgående jord i anlegget slik forskriften krever, og som installatøren har bekreftet i en samsvarserklæring at er i orden.
– Dette er dessverre feil i mer enn halvparten av anleggene jeg sjekker. Det er slett arbeid av elinstallatørene. Dette ble også dokumentert av TV2-programmet «TV2 hjelper deg» da de testet fire elinstallatører som skulle kontrollere anleggene deres.
Daglige avsløringer
Leere konstaterer at dagens funn dessverre er helt i tråd med hva han avslører i jobben hver dag.
– Så å si alle nye anlegg er beheftet med feil, til dels grove. Det skyldes både at montørene slurver under montasje og kobling, og at den ansvarlige installatøren – som er ansvarlig for kvalitetskontrollen av utførelsen – tar for lett på dokumentasjonen, sier Leere.
Elinstallatøren skal fylle ut en samsvarserklæring og sluttkontrollrapport når anlegget er ferdig. Der erklærer han at arbeidet er utført etter gjeldende lover og forskrifter, og at han har gått gjennom det ferdige anlegget og kontrollsjekket.
Statistikk viser at så ikke er tilfelle i nærmere 90 prosent av tilfellene, selv om samsvarserklæringen er fylt ut.
Regress
Fagdirektør – brann i forsikringsselskapet Gjensidige, Odd Rød, advarer elinstallatørene mot å ta lett på elsikkerheten.
– Vi har flere ganger gått til regress mot installatører som har vært ansvarlige for feil som har ført til brann. Dette er et virkemiddel vi kommer til å ta i bruk i økende grad.
Rød peker på at elinstallatørene er pålagt å dokumentere anlegget med en sluttkontroll og samsvarserklæring.
– I regelen skal anlegget gås grundig etter, alle dimensjoneringene skal kontrolleres og alle koplinger skal dras etter. Men jeg har på følelsen av at flere av disse erklæringene fylles ut på kontoret i ettertid, uten at anlegget gjennomgås. De mange feilene kan i alle fall tyde på det, framholder Rød.
Bukken og havresekken
Rød peker på det ugunstige i at det ikke er krav om at en uavhengig tredjepart skal utføre sluttdokumentasjonen.
– Selv om installatøren faktisk går og sjekker og etterprøver det han har gjort, er det krevende å kontrollere seg selv. Da er sjansen for at han skal overse en feil større.
Rød viser til at Gjensidige selv tilbyr sine kunder rabatt på brannforsikring, dersom de lar en sertifisert kontrollør gå det elektriske anlegget etter i sømmene.
– Et slikt tredjepartsprinsipp burde vært gjennomført også hos elinstallatørene, sier han.
Rød peker også på det frustrerende faktum at også nye anlegg forårsaker brann.
– Hvis bare de nye anleggene kunne vært feilfrie, kunne vi satt ressursene inn på å utbedre feilene i de gamle. Nå jobber vi i skikkelig motbakke.