NYETEKNOLOGIER

Elektronikklim med gullkuler

Finn Halvorsen
20. mars 2007 - 07:40

Conpart AS ble etablert av Tom Ove Grønlund og Helge Kristiansen i 2002.

Etter en tid i bedriftsinkubatoren på Campus Kjeller, er de nå i ferd med å etablere en produksjonslinje i den gamle militærleiren på Lahaugmoen.

– Vi har nå endelig fått gjennomslag i markedet og inngått en leveranseavtale med et større asiatisk selskap som skal bruke kulene våre i sine limprodukter for elektronikkindustrien, sier Grønlund.

Hvor stor leveranseavtalen er, vil han ikke ut med. Men han røper såpass at det dreier seg om noen titalls millioner kroner de nærmeste årene. De første kommersielle leveransene starter til høsten.



Lang erfaring

Grønlund har jobbet med partikkelteknologi i Dyno siden han forlot yrkesskolen i 1976.

Helge Kristiansen har sin bakgrunn fra Sintef, og har syslet med tanken om å utnytte Ugelstad-kulene i limprodukter allerede på slutten av 80-tallet. Han publiserte blant annet noen artikler om emnet. Via disse artiklene kom de to i kontakt med hverandre.

Ugelstad-kuler benyttes til en rekke ulike formål, blant annet innen kromatografi, molekylære systemer, immunologi og mikrobiologi. De produseres i dag under navnet Dynabeads av Dynal Biotech på Lillestrøm.

Men Conpart har lisens på bruk av Ugelstad-kulene i elektronikkindustrien.



Polymerkuler

Det dreier seg om såkalte monodisperse polymerkuler bestående av polystyren, acrylat og kryssbinder.

Slike kuler kan produseres i svært homogene størrelser fra 1 til 100 mikrometer. For denne anvendelsen er det mest aktuelt med størrelser på 4 til 10 mikrometer. Kulene vil etter hvert bli påført et tynt gullbelegg.

– I prinsippet kan også andre metaller brukes. I første omgang konsentrerer vi oss om gull på grunn av dette metallets meget stabile egenskaper. Gull er dessuten velkjent fra andre anvendelser i elektronikkprodukter, sier Grønlund.

Disse kulene blir så blandet med lim, og man får dermed et anisotropt ledende lim (Anisotropic Conductive Adhesive – ACA) hvor kulene står for ledningsevnen.

Bruk av lim er en etablert metode for feste av komponenter på mønsterkort. Med ledende lim slår man to fluer i ett smekk ved at man også sørger for kontaktering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.